Hopp til innhold

Da samfunnet åpnet opp igjen måtte nasjonalheltene kjempe for å overleve

New Zealands nasjonalhelter «All Blacks» er kjent verden over for sin dans før kampene. Nå ligger laget og den internasjonale rugbysporten nede med brukket rygg etter koronakrisen. Men det er håp.

All Blacks, rugby, New Zealand

HELTER: De kalles «All Blacks» og er New Zealands landslag i rugby.

Foto: Odd Andersen / AFP

– Vi kjemper for at sporten skal overleve. Det vet vi. Og vi vet hvor viktig det er. Men jeg er fortsatt optimistisk når det gjelder fremtiden, sier administrerende direktør i New Zealand Rugby, Mark Robinson, til nettavisen Stuff.

Robinson har ikke fått noen enkel jobb som leder av New Zealands desidert mest populære idrettsutøvere. Robinson tok over som sjef januar 2020.

To måneder senere gikk korona-alarmen i det meste av verden, og allerede 30. april kunne styreleder Brent Impey fortelle media at det økonomiske tapet for 2020 ville bli enormt.

Da øynasjonen åpnet samfunnet igjen etter en tøff nedstengning av landet, var klubben nede i knestående.

Koronapandemien hadde påført landslaget et tap på 246 millioner kroner. NZ Herald skriver at halvparten av landslagets egenkapital er brukt opp.

– Det er veldig utfordrende, sier Robinson om den økonomiske situasjonen.

All Blacks

DOMINERENDE: «All Blacks» har vunnet VM hele tre ganger.

Foto: Odd Andersen / AFP

New Zealands nasjonalidrett

For å forstå hvor viktig dette er for folk på New Zealand, kan vi sammenligne litt med oss selv.

Rugby er minst like stort hos newzealenderne som langrenn er i Norge, og «All Blacks» er like mye idrettsstjerner der som Petter Northug i sin tid var for norske vintersportsinteresserte.

Og om du ikke kjenner så godt til rugby, har du kanskje sett bilder av det dansende laget.

«All Blacks», som de kalles på grunn av fargen på draktene, er nemlig blitt kjente for sin helt spesielle haka før hver kamp.

Haka er navnet på en seremoniell dans i kulturen til maorifolket, urbefolkningen på New Zealand. Det har etter hvert blitt en tradisjon at spillerne utfører denne dansen før hver kamp.

Både det karakteristiske ritualet og den sportslige suksessen har gjort «All Blacks» til en av de mest verdifulle merkevarene i internasjonal rugby.

Det vet rugbyforbundet, som ser etter partnere som kan investere i laget. Forbundet skal være i forhandlinger med det amerikanske investeringsselskapet Silver Lake. Spørsmålet er hva selskapet krever i retur.

– Vi må overleve, kommenterer Robinson.

Les også: Muskler, blod og milliardsuksess – men uinteressant i Norge

New Zealand, haka

FØR KAMP: Laget stiller seg opp arm i arm langs midtlinjen, tramper i bakken, mens de både roper og rekker tunge til motstanderne.

Foto: Saeed Khan / AFP

Går utover motivasjonen

Krisen i rugby er imidlertid ikke begrenset til New Zealand.

Til og med i lille Norge spilles det rugby. Norges Rugbyforbund er tilknyttet et annet forbund enn for eksempel New Zealand, men det finnes en egen rugbyserie og Norge har også et landslag som merker koronapandemien.

Landslagsspiller Marius Sætre Holst er en av ytterst få norske spillere som har fått prøve seg i en utenlandsk klubb. Fra 2018 til 2019 spilte han for Saddleworth Rangers, en klubb på nivå tre i engelsk rugby.

Men etter hjemkomsten til Norge har han knapt spilt rugby.

Hans siste kamp ble en landskamp mot Polen 19. oktober 2019. Verken serie eller landslag har hatt noen form for aktivitet på herresiden siden koronapandemien kom til Norge. På kvinnesiden har det vært landslagsssamliger denne høsten i flere byer i Norge.

– Motivasjonen til å fortsette blir dårligere, sier spilleren, som forsøker å holde motet og formen oppe ved egentrening.

– Jeg prøver å trene hver dag. Men det er vanskelig, innrømmer han.

Marius Sætre Holst

SAVNER Å SPILLE: Landslagsspiller i rugby, Marius Sætre Holst, har ikke spilt en kamp siden oktober 2019.

Oppkjøpsfond kjøper seg inn i rugby

Vanskelig er det også i engelsk og australsk rugby.

Avisen The Guardian beregnet tidligere i år at den populære sporten lå an til tap på nesten 550 millioner kroner i hvert av disse landene som følge av koronakrisen.

Redningen, i hvert fall på kort sikt, har vært at rugbyidretten kjøpes opp av investeringsselskaper og oppkjøpsfond.

CVC Capital Partners, et av verdens største selskaper innen nettopp oppkjøpsfond, har allerede kjøpt seg inn i ligaen Premiership Rugby, den øverste divisjonen for rugby i England.

Det samme har selskapet gjort når det gjelder Pro14-turneringen, som er en internasjonal liga for rugby med lag fra Irland, Italia, Skottland, Wales og Sør-Afrika.

Selskapet er også i samtaler om å investere i Six Nations-turneringen, en årlig internasjonal turnering mellom England, Frankrike, Irland, Italia, Skottland og Wales.

Bill Beaumont, rugby

KRITISK: Lederen i det internasjonale rugbyforbundet, Bill Beaumont.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

Leder kritiserer samarbeid

Ikke alle er like glad for denne utviklingen.

Lederen i det internasjonale rugbyforbundet (World Rugby), Bill Beaumont, mener et av de største problemene til internasjonal rugby er mangelen på samarbeid mellom de ulike ligaene og turneringene.

Beaumont er blant annet kritisk til at Six Nations-turneringen ikke vil støtte World Rugbys forslag om en ny turnering med deltagerlag fra hele verden.

En slik turnering kunne ifølge forbundet ha gitt 6,7 milliarder euro i inntekter over 12 år. Six Nations henvendte seg i stedet til investeringsselskapet CVC, som ønsker å kjøpe seg inn i turneringen.

Det er likevel håp for den rugby-frelste nasjonen New Zealand. Nylig kunne man igjen spille nasjonalidretten der etter syv måneders korona-opphold.

Landskampen mellom New Zealand og Australia samlet over 30.000 fans på Wellington Stadium 11. oktober, og selv om bilder av maskefrie tilskuere fikk en del kritikk fra land utenfor New Zealand, ble det et etterlengtet gjensyn med det populære landslaget.

Hjemme i Norge er håpet til Marius Sætre Holst at serien og landslaget kan komme i gang igjen i løpet av mars neste år.

– Jeg er innforstått med at det ikke blir noen kamper før jul, sier han.

Laster Twitter-innhold

Siste nytt

  • Tennisspiller knuste racketen etter sjokktap i Asialekene – legger seg flat i brev

    Den sørkoreanske tennisspilleren Kwon Soon-woo la seg tirsdag flat i brevs form etter å på spektakulært vis ha mistet hodet etter et sjokktap i Asialekene

    Langt lavere rangerte Kasidit Samrej fra Thailand slo Kwon 6-3, 5-7, 6-4 i andre runde av tennisturneringen i Hangzhou. Det førte til et raseriutbrudd fra den 25 år gamle sørkoreaneren.

    Bilder av Kwon som slår racketen sin i bakken ni ganger mot slutten av kampen har gått viralt, og Kwon nektet også å ta motstanderen i hånden.

    Sørkoreaneren, som er rangert som nummer 112 i verden, var blant de klare medaljekandidatene under Asialekene. Oppførselen hans skapte store overskrifter og fordømmelse i hjemlandet.

    I etterkant av kampen oppsøkte Kwon leiren til det thailandske laget og beklaget episoden, melder nyhetsbyrået Yonhap. Unnskyldningen skal angivelig ha blitt akseptert.

    Det koreanske idrettsforbundet har også utstedt et håndskrevet unnskyldningsbrev fra Kwon. Sørkoreaneren har tatt to ATP-titler i karrieren. I brevet skriver Kwon at han angrer på det som omtales som «en uforsiktig handling».

    «Jeg beklager oppriktig til det koreanske folk som støtter landslaget og til fansen på arenaen. Jeg beklager,» skriver han.

    «Jeg ber nok en gang om unnskyldning til Samrej, som ble fornærmet av min uhøflige oppførsel. Jeg angrer oppriktig på det, og reflekterer over mine handlinger etter kampen.», fortsetter han. (NTB)

  • Disse skal dømme håndball-EM for menn

    De norske dommerparet Lars Jørum og Håvard Kleven er av Det europeiske håndballforbundet tatt ut å dømme EM for menn i Tyskland i januar.

    Totalt er 18 dommerpar tatt ut av EHF til å dømme det kommende EM-sluttspillet i Tyskland fra 10. til 28. januar.

    Jørum og Kleven er rangert som Norges beste dommerpar. Dommerparet har erfaring fra flere mesterskap, og har blant annet dømt tre verdensmesterskap på rad.

    Etter å ha dømt de to siste europamesterskapene på herresiden i 2020 og 2022, får de nå fornyet tillit i EM i 2024.

    De norske håndballgutta med i EM og spiller i gruppe D i Berlin hvor de møter Polen (11/1), Færøyene (13/1) og Slovenia (15/1). (NTB)

    Eliteserien håndball 2022: Drammen - ØIF Arendal (32-26)
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  • Liverpool-stjerne tilbake i trening – aktuell for cupkamp

    Liverpool kan ha Trent Alexander-Arnold tilbake på banen i løpet av kort tid. Han er i trening foran ligacupmøtet med Leicester onsdag.

    Tirsdag uttalte assistenttrener Pep Lijnders seg om høyrebacken som har vært ute med en lårskade.

    – Han er tilbake på lagtrening. Jeg vet ikke om han blir klar. Vi får se (på trening) i dag, sa nederlenderen.

    Foruten Thiago Alcântara er Alexander-Arnold eneste navn på Liverpools skadeliste per nå. Backen har gått glipp av lagets tre siste kamper. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste