Verdens første klimanøytrale fotballklubb: – En liten klubb med store ambisjoner

Den engelske League Two-klubben Forest Green Rovers er verdens første FN-sertifiserte klimanøytrale fotballklubb.

Forest Green Rovers

KLIMANØYTRAL: League Two-klubben Forest Green Rovers er verdens første klimanøytrale klubb.

Foto: James Brook / AP

– Det er en ære å bli verdens første idrettsklubb som blir anerkjent som klimanøytral av FN, sier Forest Green Rovers styreleder Dale Vince til klubbens nettside.

Den lille klubben på nivå fire i engelsk fotball, som naturlig nok spiller i grønne drakter, er den første til å bli medlem av FNs «Climate Neutral Now»-program.

Programmet har som mål å få firmaer, organisasjoner, myndigheter og privatpersoner til å redusere sitt klimafotavtrykk.

Vegansk klubb

Forest Green Rovers er også verdens første, og eneste, veganske fotballklubb og tilbyr kun vegansk mat til spillere, ansatte og fans som kommer på stadion. Det byttet gjorde de for to år siden.

Deres nåværende stadion drives på 100 % grønn energi, godt hjulpet av solcellepanelene de har installert på taket. De prøver også å vanne banen med mest mulig regnvann som samles opp under gressmatta.

– Vi er en liten klubb med store ambisjoner og det er fantastisk at vi kan jobbe sammen for å bringe den bærekraftige meldingen ut til verden, sier Vince.

Han tror ikke det vil gå lang tid før større aktører følger etter.

– Det er flott å være først, men jeg tror det kun er et spørsmål om tid før de store guttene, som Real Madrid og Manchester United, følger vårt eksempel. Personlig ser jeg frem til å jobbe mer med FN for å spre budskapet om miljøet gjennom fotball.

– Et fantastisk eksempel

Miguel Naranjo, programansvarlig for FNs klimaarbeid, mener klubben er et eksempel til etterfølgelse.

– For oss er det flott, vi er veldig glade for å ha Forest Green Rovers om bord, fordi de er et fantastisk eksempel på ting du kan gjøre riktig, sier han.

Fra før er verdens fotballforbund, FIFA, med på «Climate Neutral Now»-programmet. De har tidligere kalt Forest Green Rovers for «verdens grønneste fotballklubb».

Her hjemme jobber Odd med å bli grønnere. De ønsker å være Norges mest miljøvennlige fotballklubb.

Naranjo mener Forest Green Rovers er et bevis på at man kan få til mye uten å ha verdens største budsjett.

– Det vakre med Forest Green Rovers er at det er en liten organisasjon, uten et stort budsjett, som fortsatt gjør så mye for å ta tak i miljøproblemer. Så hvis de kan gjøre det, kan alle gjøre det.

Forest Green Rovers grønn

GRØNT: Det meste er grønt hos Forest Green Rovers

Foto: James Brook / AP

Sportsnyheter

Siger og bakkerekord: – Ein av dei store norske hoppdagane

Robert Johanssons monsterhopp i andre omgang sende frå 25.-plass og heilt opp til pallen. Men det var Halvor Egner Granerud som vann i Russland.

RDIWMqaXZV4

Marerittstafett for Norge – Knotten falt og fikk ikke skutt

KONTIOLAHTI/OSLO (NRK): Karoline Knotten tok til tårene etter at hun først tapte tid på et fall på første runde, og fikk etappen forverret av store ladeproblemer på standplass.

Siste nytt

 • Sterling tilbake med mål

  Manchester City slo lørdag Fulham 2-0 hjemme etter mål av Raheem Sterling og Kevin de Bruyne.

  Sterling – som har startet på benken i to kamper på rad i Premier League – scoret allerde etter fem minutter etter målgivende fra nettopp de Bruyne, før sistnevnte selv satt et straffespark sikkert i mål etter 26 minutter.

  Dermed klatrer Manchester City til 4. plass, mens Fulham forblir på 17. plass, med sju poeng, kun ett poeng over nedrykk.

  Raheem Sterling
  Foto: ALEX LIVESEY / AFP
 • Buet under markering mot rasisme

  Fansen var tilbake på tribunene i England i helgen. I Millwalls hjemmekamp mot Derby buet hjemmefansen da spillerne markerte støtte til «Black Lives Matter».

  Helt siden fotballen returnerte i England i juni etter koronapausen har spillerne markert sin støtte i kampen mot rasisme.

  Da fansen for første gang var tilbake igjen lørdag, buet Millwall-fansen i øyeblikket spillerne gikk ned på kne.

  Millwall
  Foto: Andrew Couldridge / AFP
 • Snøvær utsetter Mowinckel-comeback

  Ragnhild Mowinckel må vente på sitt første verdenscuprenn på godt over halvannet år. Begge helgens super-G-renn i Sveits er nå avlyst.

  Juryen avgjorde i morgentimene at det på grunn av snøfall og sterk vind ikke var mulig å gjennomføre lørdagens renn. I stedet ble det jobbet for sikre søndagens super-G-konkurranse, men sent på ettermiddagen kom meldingen om at det ikke blir noe av.

  Ragnhild Mowinckel
  Foto: Marco Tacca / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal