NRK Meny
Normal

– Han kommer til å løpe dødsfort, og så skal vi andre henge på så lenge vi klarer

Fredagens 1500 meter-felt i Monaco er så sterkt at Henrik Ingebrigtsen trolig perser – og setter norsk rekord – selv om han blir nummer ti.

Asbel Kiprop

2013: Slik så det ut da kenyanske Asbel Kiprop vant 1500-meteren i Diamond League-stevnet i Monaco i 2013 foran Mo Farah. Fredag kveld møtes de to igjen, samme sted og samme distanse. På startstreken står også regjerende OL-mester på distansen Taoufik Makhloufi. Arrangøren kaller feltet «Clash of Giants».

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Stade Louis II i Monaco er nemlig blitt 1500-meterløpernes mekka.

– Det blir årets viktigste løp, etter VM, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Gode forhold, spreke harer og gunstig tidspunkt i sesongen gjør at verdens beste strømmer til fyrstedømmet for å knuse personlige rekorder.

– Min oppfatning er at det har blitt en holdning i feltet at man skal til Monaco for å løpe fort, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

– Han mener business

Favoritten fredag kveld heter Asbel Kiprop og kommer fra Kenya. For to år siden løp han inn til andreplass i Monaco på den sterke tiden 3.27,72, og i år går det rykter om at han har med en av sine egne harer for å holde tempoet oppe.

Henrik Ingebrigtsen

NORSK REKORD: Henrik Ingebrigtsen går for ny norsk rekord på 1500 meter i Monaco fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Ja, jeg har hørt det, og da mener han business, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Det er Kiprop som skal springe dødsfort, og så er det oss andre som skal henge på så lenge vi klarer, legger han til med et smil.

Ikke nok med at Kiprop har sin egen mann i feltet, arrangøren stiller også med en hare. Ifølge Ingebrigtsen er det samme mann som i fjor, og da fikk haren beskjed om å løpet de første 800 meterne på ett minutt og 49 sekunder - dét er bare ett sekund bak Ingebrigtsens personlige 800 meter-rekord.

– Jeg får se hvordan dette blir, gliser nordmannen.

Suveren verdensrekord

En rask titt på vinnertidene fra Diamond League-stevnet i Monaco de tre siste årene viser at man sakte, men sikkert nærmer seg den suverene verdensrekorden til Hicham El Guerrouj på 3.26,00 fra 1998.

For tre år siden vant Kiprop på 3.28,88, men i 2013 løp han altså over ett sekund raskere og vant med 3.27,72. I fjor klokket så landsmannen Silas Kiplagat inn på imponerende 3.27.64.

– Man skal aldri si aldri når det gjelder verdensrekorden, men det er en av de aller sterkeste verdensrekordene og den har ingen vært helt i nærheten av på mange år, sier Post på spørsmål om han tror rekorden ryker fredag.

Ett sekund

Ingebrigtsen forteller at han skal holde litt igjen i starten for så å slå til med en kanonavslutning. Det tror han skal føre til ny pers - og norgesrekord - akkurat som i fjor.

Da satte han norsk rekord med 3.31,46, selv om han «bare» kom på 10. plass.

– Jeg har hatt mange kanonbra økter i det siste, flere enn i fjor, så da forventer jeg også å løpe bedre enn i fjor.

– Det er jo et veldig bra felt også i år, så jeg kan fortsatt «perse» med ett sekund selv om jeg kommer på 10. plass, sier han.

Fort kommer det nok til å gå uansett.

Se video: 1500-meteren i Monaco i 2014

Henrik Ingebrigtsen setter ny norsk rekord og ender på 10. plass.

FORT: I fjor vant kenyanske Silas Kiplagat 1500-meteren i Monaco på imponerende 3.27.64. Kiplagat løper ikke i år, men det kommer uansett til å gå fort.

Siste nytt

 • Japan neste for Iniesta

  Barcelona-legenden Andrés Iniesta, 34-åringen som har vunnet 32 titler for den spanske klubben, avslører at japanske Vissel Kobe blir hans nye arbeidsgiver. På Instagram postet han et bilde med eieren av den japanske klubben og skrev: «På vei til mitt nye hjem med min venn».

  Laster Instagram-innhold
 • Schmeichel VM-klar for Danmark

  Danmarks førstekeeper Kasper Schmeichel er kampklar etter å ha vært ute de siste fire kampene for Premier League-klubben Leicester. Dansken har slitt med en ankelskade. Danmark spiller sin første VM-kamp mot Peru 16. juni i Saransk.

  Denmark Panama Soccer
  Foto: Mads Claus Rasmussen / AP
 • Capitals til NHL-finale

  Washington Capitals er klare for NHL-finale mot Vegas Golden Knights etter 4-0-seieren over Tampa Bay Lightning. Svenske André Burakovsky ble den store helten: – Naturligvis føles det bra å få to mål i en sånn kamp, sier Burakovsky til Aftonbladet.

  Capitals Lightning Hockey
  Foto: Chris O'Meara / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag