Vemodig Sundby gir opp VM-drømmene: – Bare å skrote alt som har skjedd til nå 

TRONDHEIM (NRK): Emil Iversen banket seg inn på tremilslaget i VM, mens Johannes Høsflot Klæbo ikke akkurat styrket sitt kandidatur. Samtidig brast VM-drømmen for en rekke av Ski-Norges profiler. Blant dem Martin Johnsrud Sundby.

BEXltMCtoWw

INGEN STOR DAG: For Martin Johnsrud Sundby, her i intervjusonen etter tremila med skibytte i Granåsen søndag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det ble nemlig en 30 kilometer med skibytte som fikk store konsekvenser for noen av Norges største skistjerner søndag.

For å ta Martin Johnsrud Sundby først: 36-åringen skøytet seg inn til en 14. plass, snaue 15 sekunder bak NM-gullvinner Iversen i mål på tremila i Granåsen.

Sundby hadde en drøm om å gå både 50 og 30 kilometer med skibytte i VM i Oberstdorf. Søndag var siste mulighet til å overbevise langrennsledelsen om at han kunne gå den øvelsen.

Men slik blir det ikke. Det sier han selv. Det blir kun 15 kilometeren som han allerede er kvalifisert til som regjerende verdensmester.

– Ja, det gjør det. Det blir et smalt fokus fremover. En enkel boble å forholde seg til de neste seks til åtte ukene. Det er greit. Det er likevel vemodig. Jeg har levd lenge med drømmen om å få gå 30 kilometer med skibytte under VM. Men jeg er rett og slett ikke god nok. Det er trist, sier Sundby.

– Jeg er for langt unna.

z2fHpm6jczo

VEMODIG: Martin Johnsrud Sundby, her etter rennet i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Skrote alt som har skjedd til nå

Han har også slått fra seg muligheten til å gå femmila i klassisk stil i VM. Han forstår at han er nødt til å løfte seg voldsomt fra hvor han er i øyeblikket.

– Nå kjennes det som en umulig oppgave. Men jeg gir meg aldri. Det blir et hardt kjør fremover.

Sundby hadde i det minste ikke ryggplager underveis i søndagens løp. Det gir motivasjon inn i en uhyre viktig oppkjøringsperiode.

– Det er bare å skrote alt som har skjedd til nå. Jeg må legge en plan frem til mesterskapsstart. Jeg må legge en plan og skal kanskje begynne allerede i kveld.

I tillegg til Sundby, gikk også VM-toget på tremil for Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth. Alle hadde et lite håp om å kvalifisere seg til distansen, men havnet alle for langt bak.

Røthe og Iversen VM-klare

Fra før av har Sjur Røthe friplass som regjerende mester. Emil Iversen gikk seg trolig inn på det laget med NM-gull.

Bak der virker de tre gjenstående plassene åpen mellom flere landslagsløpere.

Pål Golberg tok NM-sølv søndag og er plutselig inne i diskusjonen. Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund ble nummer fire og seks, mens Johannes Høsflot Klæbo slet stort. Han skled inn til en 15. plass på hjemmebane i Granåsen. I det nest siste tremilsrennet før VM.

zq4zIosf9VA

SEIERSPALLEN: Emil Iversen (midten, tok NM-gull foran Pål Golberg og Sjur Røthe.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Gjorde ikke lettere for de som skal ta ut laget

Klæbo sier han ikke hadde en kjempedag. Han var «på hælene» hele veien og konstaterte tidlig at han ikke kom til å kjempe om noen pallplass. Han sier det er mange grunner til det, men i bunn og grunn handler det om at han har trent mye. Og ikke sluppet opp før NM i Granåsen.

På spørsmål om han anså 30 kilometeren med skibytte søndag som viktig med tanke på VM, svarer Klæbo slik:

0p6ONxkgJeo

Johannes Høsflot Klæbo, her etter 30 kilometer med skibytte i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det.

Han ville være med og kjempe om edelt metall. Han gjorde det han kunne, men hadde ikke dagen.

– Så gjorde jeg det ikke lettere for de som skal ta ut det laget. Men jeg føler meg rimelig trygg på at jeg skal gå denne distansen senere, sier Klæbo.

Nå gjenstår én siste test på tremil med skibytte under verdenscupen i Lahti neste uke.

– Jeg tar den avgjørelsen i løpet av morgendagen. Men jeg drar ikke til Lahti med mål om å bevise og kvalifisere meg til noe. Det eneste som betyr noe er det som skjer i VM. Jeg ble nummer 15 i dag og går det bra i VM så er jeg fornøyd med det.

– De reaksjonene får bare komme

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum sier han har stor tillit til en utøver som Klæbo og forteller at de skal ta en diskusjon på om skistjernen skal til Lahti eller ikke.

– Kan du skjønne inn en som havner på 15. plass?

– Ja, sier Nossum.

– Hva tror du andre som vil gå VM sier til det?

– De reaksjonene får bare komme. Som tidligere også, Petter Northug ble tatt ut til VM med 67. plass i NM et år. Og han vant VM. Det er enkelte utøvere som har det i seg og presterer på det helt ekstreme, som Johannes har. De har også muligheten til å få et annet tilapsset opplegg.

– Er du forberedt på bråk?

– Jeg er alltid forberedt på bråk uansett. Spesielt rundt uttak. Det lever jeg godt med.

Siste nytt

 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

 • Ingen nye smittetilfeller i ski-VM

  Det er ikke kommet nye positive koronaprøver i ski-VM det siste døgnet. Antallet er ifølge arrangøren ni med fire konkurransedager igjen.

  Testregimet ble ytterligere skjerpet inn onsdag. Det analyseres cirka 1700 koronaprøver i døgnet avgitt av involverte i mesterskapet.

  – Det er fortsatt ni bekreftede positive prøver. Vi har rundet vel 18.000 analyserte tester, sier VMs pressesjef Miriam Frietsch til NTB torsdag formiddag.

  Onsdag kom nyheten om at den norske hopperen Halvor Egner Granerud og to medlemmer av det italienske støtteapparatet hadde avgitt positiv prøve.

  I løpet av VM er det tre utøvere som har fått påvist covid-19-smitte. De seks andre er trenere, ledere eller med i støtteapparatene. (NTB)

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal