Hopp til innhold

Vemodig Sundby gir opp VM-drømmene: – Bare å skrote alt som har skjedd til nå 

TRONDHEIM (NRK): Emil Iversen banket seg inn på tremilslaget i VM, mens Johannes Høsflot Klæbo ikke akkurat styrket sitt kandidatur. Samtidig brast VM-drømmen for en rekke av Ski-Norges profiler. Blant dem Martin Johnsrud Sundby.

BEXltMCtoWw

INGEN STOR DAG: For Martin Johnsrud Sundby, her i intervjusonen etter tremila med skibytte i Granåsen søndag.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det ble nemlig en 30 kilometer med skibytte som fikk store konsekvenser for noen av Norges største skistjerner søndag.

For å ta Martin Johnsrud Sundby først: 36-åringen skøytet seg inn til en 14. plass, snaue 15 sekunder bak NM-gullvinner Iversen i mål på tremila i Granåsen.

Sundby hadde en drøm om å gå både 50 og 30 kilometer med skibytte i VM i Oberstdorf. Søndag var siste mulighet til å overbevise langrennsledelsen om at han kunne gå den øvelsen.

Men slik blir det ikke. Det sier han selv. Det blir kun 15 kilometeren som han allerede er kvalifisert til som regjerende verdensmester.

– Ja, det gjør det. Det blir et smalt fokus fremover. En enkel boble å forholde seg til de neste seks til åtte ukene. Det er greit. Det er likevel vemodig. Jeg har levd lenge med drømmen om å få gå 30 kilometer med skibytte under VM. Men jeg er rett og slett ikke god nok. Det er trist, sier Sundby.

– Jeg er for langt unna.

z2fHpm6jczo

VEMODIG: Martin Johnsrud Sundby, her etter rennet i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Skrote alt som har skjedd til nå

Han har også slått fra seg muligheten til å gå femmila i klassisk stil i VM. Han forstår at han er nødt til å løfte seg voldsomt fra hvor han er i øyeblikket.

– Nå kjennes det som en umulig oppgave. Men jeg gir meg aldri. Det blir et hardt kjør fremover.

Sundby hadde i det minste ikke ryggplager underveis i søndagens løp. Det gir motivasjon inn i en uhyre viktig oppkjøringsperiode.

– Det er bare å skrote alt som har skjedd til nå. Jeg må legge en plan frem til mesterskapsstart. Jeg må legge en plan og skal kanskje begynne allerede i kveld.

I tillegg til Sundby, gikk også VM-toget på tremil for Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug, Didrik Tønseth. Alle hadde et lite håp om å kvalifisere seg til distansen, men havnet alle for langt bak.

Røthe og Iversen VM-klare

Fra før av har Sjur Røthe friplass som regjerende mester. Emil Iversen gikk seg trolig inn på det laget med NM-gull.

Bak der virker de tre gjenstående plassene åpen mellom flere landslagsløpere.

Pål Golberg tok NM-sølv søndag og er plutselig inne i diskusjonen. Simen Hegstad Krüger og Hans Christer Holund ble nummer fire og seks, mens Johannes Høsflot Klæbo slet stort. Han skled inn til en 15. plass på hjemmebane i Granåsen. I det nest siste tremilsrennet før VM.

zq4zIosf9VA

SEIERSPALLEN: Emil Iversen (midten, tok NM-gull foran Pål Golberg og Sjur Røthe.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Gjorde ikke lettere for de som skal ta ut laget

Klæbo sier han ikke hadde en kjempedag. Han var «på hælene» hele veien og konstaterte tidlig at han ikke kom til å kjempe om noen pallplass. Han sier det er mange grunner til det, men i bunn og grunn handler det om at han har trent mye. Og ikke sluppet opp før NM i Granåsen.

På spørsmål om han anså 30 kilometeren med skibytte søndag som viktig med tanke på VM, svarer Klæbo slik:

0p6ONxkgJeo

Johannes Høsflot Klæbo, her etter 30 kilometer med skibytte i Granåsen søndag.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Nei, jeg gjør egentlig ikke det.

Han ville være med og kjempe om edelt metall. Han gjorde det han kunne, men hadde ikke dagen.

– Så gjorde jeg det ikke lettere for de som skal ta ut det laget. Men jeg føler meg rimelig trygg på at jeg skal gå denne distansen senere, sier Klæbo.

Nå gjenstår én siste test på tremil med skibytte under verdenscupen i Lahti neste uke.

– Jeg tar den avgjørelsen i løpet av morgendagen. Men jeg drar ikke til Lahti med mål om å bevise og kvalifisere meg til noe. Det eneste som betyr noe er det som skjer i VM. Jeg ble nummer 15 i dag og går det bra i VM så er jeg fornøyd med det.

– De reaksjonene får bare komme

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum sier han har stor tillit til en utøver som Klæbo og forteller at de skal ta en diskusjon på om skistjernen skal til Lahti eller ikke.

– Kan du skjønne inn en som havner på 15. plass?

– Ja, sier Nossum.

– Hva tror du andre som vil gå VM sier til det?

– De reaksjonene får bare komme. Som tidligere også, Petter Northug ble tatt ut til VM med 67. plass i NM et år. Og han vant VM. Det er enkelte utøvere som har det i seg og presterer på det helt ekstreme, som Johannes har. De har også muligheten til å få et annet tilapsset opplegg.

– Er du forberedt på bråk?

– Jeg er alltid forberedt på bråk uansett. Spesielt rundt uttak. Det lever jeg godt med.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal