NRK Meny
Normal

Berg gir opp toppsatsingen: – Ser kun tåke

Verdensmester Vebjørn Berg gir opp den internasjonale satsingen. Synet svikter den norske mesterskytteren.

Vebjørn Berg legger rifla på hylla. I flere år har han kjempet mot en sjelden øyesykdom. Nå må den dobbelte skytterkongen gi seg. Reporter: Kim Peder Rismyhr, foto: Margret Helland, redigering: Sydnes Jakobsen/Duarte.

Skytter Vebjørn Berg har kjempet i toppen internasjonalt i flere år.

– Det er stort sett tåke når jeg ser gjennom siktet. Det er innmari kjedelig, det er ingen stor forandring siden 2010-11, dessverre. Det ser ut som om den internasjonale satsingen er på hell nå, forteller Berg til NRK.

Vebjørn Berg

Vebjørn Berg har slitt med synet med siden 2010.

Foto: Poppe / SCANPIX

Vebjørn Berg har vært en av Norges dyktigste rifleskyttere de siste årene. 34-åringen har blant annet fire VM-gull, en 4. plass i Bejing-OL og er også dobbelt skytterkonge.

Han vant også åpen klasse under Idrettsgallaen i 2010.

Berg har med andre ord alltid hatt ambisjoner om å hevde seg internasjonalt i både VM og OL, men i 2010 ble blinkene plutselig uskarpe for skytteren.

– Når jeg skyter godt nå, kan jeg henge med blant de beste, men jeg er ikke i nærheten av den kontrollen jeg hadde før. Jeg ser ikke muligheter for å bli noe bedre, heller. Det går på motivasjonen løs, innrømmer han.

– Stort sett tåke

Berg har problemer med å variere mellom langt og kort fokus, noe som gjør det nesten umulig å fokusere. Nå forteller den tidligere toppskytteren at han gir opp satsingen på skyting på internasjonalt toppnivå.

– Jeg har hele tiden hatt så høye ambisjoner. Når jeg ser at jeg ikke har sjanse til å lykkes lenger, må jeg finne andre områder å lykkes på, sier Berg til NRK.

– Jeg hadde håpet å være med nasjonalt i noen år for å kose meg med skyttersporten, men det er ikke mye kos når jeg kun ser grøt, legger han til.

 • Les også:

– Ser ikke lyst ut

Skytteren har forsøkt det meste for å bli bedre. Han har konsultert optikere og øyeleger, men foreløpig har ingen kunnet hjelpe ham.

– Jeg håper at de som har greie på det har internasjonale kontakter og kan løfte det opp på et internasjonalt faglig miljø. Men det ser ikke veldig lyst ut akkurat nå.

I perioder prøvde han også å lamme linsemuskelen i det ene øyet ved hjelp av øyedråper i håp om å bli bedre. Berg forteller at årsaken til synsproblemene mest sannsynlig er en muskelspasme på linsemusklaturen.

– Jeg har skutt så lenge med det at det har dannet seg et synsmønster, og etter hvert har jeg blitt vant til å se blinken i et nærsynt fokus. Det blir som å se gjennom en uskarp kikkert eller en kameralinse som er helt feil fokusert, forteller han.

– Burde være på topp

Vebjørn Berg innrømmer at han er fortvilet over situasjonen, som 34-åring burde han være på toppen av sin karriere.

– Jeg burde være på topp hvis alt hadde vært på stell. Det tar lang tid å bli veldig god i skyting, så det er litt surt at det skjer nå. Jeg føler at jeg har mye godt utstyr, og det er mange ting som er på plass. Men så har jeg det voldsomme handikappet med synet, sier han.

Siste nytt

 • Son må i militære

  Tottenham må trolig unnvære sin sørkoreanske kantspiller Son Heung-min (25) i starten av Premier League i slutten av august. Årsaken er verneplikt-innkalling. Alle mannlige sørkoreanere er pålagt en 21 måneders tjeneste før man fyller 27 år.

   Son Heung-Min
  Foto: Nigel French / AP
 • Kommunen sa nei til Lørenskog

  Formannskapet i Lørenskog sa i går kveld samrøystes nei til å støtte Lørenskog Ishockeyklubb.

  Klubben hadde bedt om 916.000 kr, som dei må ha innan 3. mai for å unngå konkurs.

  Lørenskog Ishockey
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Boston tok siste kvartfinaleplassen

  Boston slo Toronto 7-4 i natt og tok den siste kvartfinaleplassen i NHL-sluttspelet.

  Kvartfinalene: Pittsburgh - Washington, San Jose - Vegas, Winnipeg - Nashville og Boston - Tampa Bay.

  Alle kvartfinalene blir spela som best av sju kampar.

  Boston Bruins
  Foto: Greg M. Cooper / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag