NRK Meny
Normal

Frykter Vasaloppet må avlyses

Det er fare for at søndagens Vasalopp må avlyses, og arrangørene sa på en pressekonferanse i dag at det er mye vann i løypene som er hovedproblemet. Nå setter de inn helikoptre i arbeidet for å få traseen klar.

Reportasje fra SVT. Usikkert om Vasaloppet kan gjennomføres ettersom mildværet har smeltet bort deler av skiløypene. Reporter: Annika Nilsson, foto: Anders Hellström.

Vann og snømangel er to av problemene arrangørene av Vasaloppet har. Se reportasjen fra SVT om de vanskelige forholdene for øyeblikket.

Jørgen Aukland

Jørgen Aukland vant Vasaloppet 2013, nå står hele rennet i fare for å bli avlyst.

Foto: Palm, Ulf / NTB scanpix

Det tradisjonsrike Vasaloppet i Sverige kan for fjerde gang i historien måtte avlyses. Mildværet som har rammet skitraseen mellom Sälen og Mora, har ført til at vann pipler opp fra underlaget.

På en pressekonferanse onsdag formiddag sier administrerende direktør i Vasaloppet Anders Selling at de har slitt med forholdene, men håper å kunne gjennomføre det.

– Etter rapporter i går tenkte vi «hvordan skal vi få til dette?» Det var med klump i halsen jeg fikk for meg at vi kanskje måtte avlyse. Det ser bedre ut nå, men vi har en stor jobb foran oss. Forholdene er kritiske, sier Selling.

Bruker helikopter for å frakte snø

Det er en enorm jobb som ligger foran arrangørene og Selling er klar på at de skal gjøre alt for å få løypene klare.

– Vi kommer til å kjøre ut snø med lastebiler og helikopter. Vi har mannskap som er ute med spett og motorsag for å drenere vann fra løypene, uttaler administrerende direktør Selling på pressekonferansen.

Bare tre ganger tidligere siden første renn i 1922 har Vasaloppet blitt avlyst. I 1932 og 1990 på grunn av snømangel, og i 1934 da det var for få deltagere. Selling sier de nå samler sammen alt de har av funksjonærer for å unngå en fjerde avlysning.

– Forholdene er kritiske, og vi tar dette alvorlig. Vi samler det vi har av funksjonærer og jobber time for time og minutt for minutt.

Rekordføre for en uke siden

Forholdene i løypa har endret seg drastisk på kort tid.

John Kristian Dahl, som går for privatlaget Team United Bakeries, meldte for bare en uke siden på Twitter at forholdene var rekordgode.

Laster Twitter-innhold

Nå gjenstår noen dager med intensivt arbeid før de drøye 15 000 deltagerne legger i vei på den ni mil lange turen på søndag.

Siste nytt

 • Bale sendte Real Madrid til finalen

  Gareth Bale ble matchvinner da Real Madrid tok seg til finalen i VM for klubblag. Romarinho ga Al-Jazira ledelsen 1–0 i 1. omgang, men spanjolene snudde kampen.

  Først fra Cristiano Ronaldo etter 53 minutter, og etter 81 minutter avgjorde Bale kampen.

  Gareth Bale
  Foto: Giuseppe Cacace / AFP
 • Hvas et tidel unna finale

  Tomoe Zenimoto Hvas svømte inn til 50,85 på 100 meter butterfly i EM-semifinalen onsdag kveld.

  Tiden holdt til en sjetteplass, og da ble det ikke EM-finaleplass på nordmannen.

 • Bjørnsen røk ut i semifinalen

  Susann Bjørnsen hadde 9. raskeste tid i semifinalen på 50 meter bryst, og røk dermed ut med minst mulige margin. Hun svømte inn til 30.20, og det holdt ikke til finaleplass.

  Hun var tre hundredeler bak åttendeplassen, som hadde gitt plass i finalen.

  Susann Bjørnsen
  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Kvartfinale Norge - Russland