NRK Meny
Normal

Varslet om ulovlig astmaforskning for ett år siden: – Det er forbausende taust

Professor Stein A. Evensen varslet om den ulovlige astmaforskningen på norske vinteridrettsutøvere. Ett år senere mener han at Norges Skiforbund ikke har vært interessert i saken.

Professor Stein A. Evensen i 2006

VARSLET: Professor Stein A. Evensen mener skiforbundet aldri har vist interesse for astma-saken

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg legger merke til at det er forbausende taust, kommenterer Evensen.

Helsetilsynet konkluderte denne uken med at Norges idrettshøgskole brøt loven da 20 langrennsutøvere og to skiskyttere var med i et forskningsprosjekt på astma i 2011 og 2012.

I prosjektene ble det testet astmamedisin på utøvere som ikke hadde astma, og det viste seg også at prosjektene ikke hadde nødvendig godkjenning fra Regional komité for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK).

Astmaforsker Kai-Håkon Carlsen, mye brukt av Norges Skiforbund, var medisinsk ansvarlig.

Langrennsløpere, svømmere og studenter uten astma fikk også astmamedisin i et annet prosjekt som heller aldri var godkjent.

Les også: Astmasaken kan vokse etter NRK-avsløring

– Ikke vært interessert

Det var tidligere leder av REK, Stein A. Evensen, som varslet om den ulovlige forskningen i en kronikk i VG i 2016.

Han er fornøyd med Helsetilsynets konklusjon, men er ikke imponert over måten ledelsen i Norges Skiforbund har håndtert saken.

– Jeg har lagt merke til at så langt har ikke langrennsmiljøet, slik jeg forstår det, vært interessert i denne vanskelige og svært alvorlige saken. Hvorvidt de nå kommer på banen eller ikke, det får vi se an, men jeg noterte meg at sist saken var oppe var det helt taust i dette miljøet, sier han.

– Idrettshøgskolen har fått så hatten passer, og det er på sin plass. Men da er spørsmålet; i hvilken grad får dette virkninger inn i skimiljøet og de som har ansvaret der for våre toppløpere.

– Rystende nyheter

Fredrik Aukland

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland kaller konklusjonen til Helsetilsynet for «rystende».

– Dette er rystende nyheter for norsk langrennssport og dessverre er dette ikke spesielt positivt med tanke på vårt omdømme ute i verden, sier han.

– Nå har det vært mange saker som har vært negative for norsk langrennssport og spesielt de etiske rammene knyttet til bruken av astmamedisin. Når det da dukker opp en slik sak som dette, så omfatter det også forskning og systemer. Da vil mange oppleve det som problematisk og lite troverdig.

– Hva bør Skiforbundet gjøre?

– Først og fremst har Skiforbundet en kjempestor jobb å gjøre når det gjelder omdømmebygging. Man bør også ta en vurdering av hvilket ansvar lederne har i denne situasjonen. Så må de finne ut av hva som har skjedd og unngå å havne i lignende situasjoner i fremtiden, sier Aukland.

– Sett med utenlandske øyne, så er det norske skiløpere som blir mistenkeliggjort. Dessverre har det vært personer som har vært innblandet i denne forskningen, som også har hatt ansvaret for landslagsløpere. Da blir det problematisk, kommenterer langrennseksperten.

– Svært beklagelig

Kommunikasjonsansvarlig i Norges Skiforbund, Espen Graff, mener lovbruddet er selvfølgelig er beklagelig.

– Det er svært beklagelig at NIH har brutt helseforskningsloven på flere punkter. Det er viktig at det forskes på astma og luftveisplager for å få mer kunnskap om helsen til toppidrettsutøvere, men det må skje i henhold til lovverket, understreker han.

– Vi må likevel undersøke hva som har skjedd og vurdere om det er grunnlag for endringer, for å unngå at våre utøvere deltar i forskningsprosjekter som viser seg å ikke inneha nødvendige tillatelser. NSF kommer til å følge opp innholdet i Helsetilsynets rapport med de ansvarlige på Idrettshøyskolen og med Olympiatoppen, skriver Graff i en e-post til NRK.

Jobber med å skape tillit

– Forstår dere kritikken fra Evensen, om dere ikke er interessert i saken?

– NSF vil gå grundig gjennom rapporten både faglig og administrativt og vurdere hvordan vi kan sikre oss mot at våre utøvere blir utsatt for mulig helserisiko som ikke er grundig vurdert av Regionaletisk Komite, svarer Graff og understreker at de også forholder seg til astmarapporten fra det internasjonale ekspertutvalget.

Han er derimot enig med Aukland i at saken kan være ødeleggende for omdømmet til norsk langrenn.

– Denne saken dreier seg først og fremst om at Idrettshøyskolen har brutt helseforskningsloven, men det er ikke bra for omdømmet. Med utgangspunkt i den totale åpenheten som norsk langrenn har vist i forbindelse med granskningsutvalgets rapport, jobbes det hardt hver dag for å gjenskape tilliten.

Siste nytt

 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters
 • Uavgjort for United

  Manchester United spela 1-1 mot meksikanske Club America i Arizona i natt. Det var Uniteds første oppkøyringskamp før sesongstart om tre veker.

  Juan Mata scora Uniteds utlikningsmål 12 minutt før slutt, etter at Club America hadde teke leiinga.

  Juan Mata
  Foto: Christian Petersen / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale