Varsler til NRK: Hevder russisk skiskytterpresident var involvert i doping

Aleksandr Kravtsov er skiskytterpresident i Russland, og i OL blir han ansvarlig for noen av landets viktigste utøvere. Dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov hevder nå at Kravstov var sentral i landets dopingsystem.

Sochi Olympics Russia Alexander Kravtsov; Vladimir Putin; Elena Isinbaeva

Aleksander Kravtsov (t.v) var sjef for den russiske OL-troppen i 2014. Her er han sammen med stavhopperen Jelena Isinbajeva og president Vladimir Putin.

Foto: Pascal Le Segretain / Ap

Den russiske dopingvarsleren Grigorij Rodtsjenkov, som tidligere var sjef for den russiske antidopinglaben, fortsetter å komme med nye detaljer om det som skal ha vært statsstøttet, systematisk doping i hjemlandet hans - styrt fra hans eget kontor.

I en e-post til NRK skriver Rodtsjenkov at en av personene han pleide å rådføre seg med da han skal ha styrt landets dopingprogram, var Aleksandr Kravtsov.

Kravtsov, som selv avfeier påstandene, er i dag president for Russlands skiskytterforbund, og har altså ansvar for skiskytterne nasjonen etter planen skal sende til OL i Sør-Korea om drøye to måneder.

Venter på historisk avgjørelse

Rodtsjenkov skriver til NRK:

– Fra tid til annen snakket jeg med Aleksandr Kravtsov om bruken av prestasjonsfremmende midler generelt, og om Sotsji-planen spesielt. Faktisk var det sjåføren hans som, innimellom, transporterte «magikerne» (personene som jobbet med å åpne Berig-Kit-flaskene (urinprøver på en flaske som i teorien skal være umulig å åpne, red.anm)) til Moskva-laboratoriet, som var stedet der utskiftingen av prøver fant sted før og etter Sotsji.

Kravtsov var på den tiden leder for Russlands OL-tropp i Sotsji, og ble deretter valgt til skiskytterpresident noen måneder etter mesterskapet.

OLY RUSSIA DOPING Grigory Rodchenkov, Russias former longtime antidoping lab chief, in Los Angeles.

Dopingvarsler Grigorij Rodtsjenkov var leder for antidopinglaben i Moskva. Han hevder selv at denne laben i realiteten var hovedsetet for det som skal ha vært omfattende, systematisk doping av utøvere.

Foto: EMILY BERL / NYT

Rodtsjenkov er på sin side kjent som varsleren i den såkalte McLaren-rapporten. Han har blitt trodd av både WADA og IOC på sin forklaring om hvordan dopingen skal ha foregått i Russland. Samtidig er han under etterforskning i Russland, hvor han er blitt avfeid som en løgner.

Men i McLaren-rapporten ble det konkludert med at Russland har drevet systematisk, statsstøttet doping av idrettsutøvere i en årrekke – og spesielt opp mot OL i Sotsji. Rapporten har ført til en rekke avsløringer om russisk idrett og angivelig doping.

Det siste utspillet til Rodtsjenkov kommer like før IOC skal bestemme seg for om russerne skal utestenges fra vinterens OL på bakgrunn av opplysningene i rapporten – en potensielt historisk avgjørelse.

Avgjørelsen faller tirsdag kveld.

Dersom russerne ikke utestenges, får Kravtsov en ny, sentral rolle i et nytt OL.

NRK har flere ganger prøvd å få et tilsvar fra Kravtsov på anklagene fra Rodtsjenkov, men det russiske skiskytterforbundet henviser til det han har uttalt til russiske medier.

I russiske medier freser Kravtsov mot anklagene, som også ble publisert i New York Times i helgen.

– Husker dere blekkspruten Paul under det fotballmesterskapet? Rodtsjenkov minner meg veldig mye om ham nå. Han kommer opp med stadig nye ting. Men hvorfor var han stille i to år?, uttaler Kravtsov til russiske Sport Express.

Han har også sagt at han vil saksøke Rodtsjenkov for anklagene.

– EPO veldig vanlig

Flere av utøverne som ble navngitt i den såkalte McLaren-rapporten er allerede utestengt fra lekene, men spørsmålet nå er om man i OL skal utestenge Russland helt, og eventuelt gi noen muligheten til å konkurrere under nøytralt flagg.

NRK har spurt Rodtsjenkov om han har hatt tilsvarende kommunikasjon med den russiske langrennssjefen Jelena Välbe, men det sier dopingvarsleren at han ikke kan huske å ha hatt.

Han hevder likevel at både russiske langrennsløpere så vel som skiskyttere var med på dopingprogrammet.

– Den systematiske bruken av EPO var veldig vanlig for både skiskyttere og langrennsløpere. Bloddoping mener jeg det var mye mindre av, skriver han.

NRK har sammen med VG fått tilgang til dokumenter som viser hvor nøye Gregorij Rodtsjenkov har vært i sin gjennomgang av ulike tilfeller av brudd på antidopingreglene.

Vi har blant annet mottatt noen av rapportene fra den såkalte Oswald-kommisjonen, som har jobbet videre med McLaren-rapporten på vegne av IOC. Så har vi fått stille spørsmål.

rapport

Slik ser den ene siden i rapporten fra Oswald-kommisjonen ut. Den baserer seg på Rodtsjenkovs vitnemål.

Via advokatens mail har vi fått skriftlig svar på noen av dem, og en skriftlig garanti fra advokat Jim Walden om at det er Rodsjenkov selv som har svart.

Norsk skiskyttertopp: – Alvorlig

Norske Anders Besseberg er president i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). NRK har bedt ham om å svare på hvordan IBU stiller seg til anklagene mot Kravtsov.

– Det er alvorlige anklager. McLaren-rapporten sier klart at de har en rekke indisier, og de siste uttalelsene til Rodtsjenkov som du viser til, er vel også på indisienivå slik jeg betrakter det. Det må først foreligge en rettskraftig dom før vi, IBU, får saken på vårt bord, sier Besseberg, og legger til:

– Skulle ikke en av kommisjonene til IOC ta tak i denne saken, ser jeg det som naturlig at styret i IBU ber vår undersøkelseskommisjon se på denne saken og gir en anbefaling til styret.

besseberg

Anders Besseberg kaller anklagene mot Kravtsov for alvorlige.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Hvilket forhold har du til Kravtsov?

– Jeg har ikke noe spesielt forhold til Kravtsov sammenlignet med andre nasjonale presidenter i skiskyting. Kravtsov var til stede i 2014 og 2016, og så vidt jeg er kjent med, ble han valgt inn som president i skiskyting etter Sotsji-OL. Jeg har ikke noe mer spesielt forhold til Kravtsov enn hvilken som helst annen president. Det hender at jeg har tettere kontakt med noen presidenter som sitter i styrer eller komiteer, men Kravtsov sitter ikke i noen komiteer eller styrer hos oss, sier Besseberg.

– Mistenkte dere at lederne på både sportslig og politisk plan var involvert den gangen i 2014?

– Nei, det hadde vi ikke direkte mistanker til. Det vi ofte opplever i sånne saker, er at det er veldig få som har kjennskap til det. Hvis det er mange som vet for mye, sprekker ofte slike saker, sier Besseberg.

Kravtsov har også hevdet det russiske skiskytterforbundets uskyld tidligere, blant annet i et møte med det internasjonale skiskytterforbundet i januar.

I referatet fra møtet kan man lese at Kravtsov ble ønsket velkommen av presidenten - altså Besseberg.

Kravtsov forklarte seg deretter om McLaren-rapporten, og uttalte at det russiske skiskytterforbundet verken hadde hatt kunnskap om eller påvirkning på det som angivelig skal ha pågått i den russiske antidopinglaben.

Skal ha samlet urin i brusflasker

I dokumentene NRK har fått tilgang til, kan man lese detaljert om hvordan Rodtsjenkov skal ha styrt det statlige dopingapparatet.

Det er den tidligere labsjefens beretninger som har ført frem til bevisene i McLaren-rapporten, som for eksempel skjulte skrapemerker på innsiden av dopingprøver - noe som indikerer at de er blitt åpnet i ettertid og muligens byttet ut.

I tillegg fant man skyhøye nivåer av salt i en rekke urinprøver. Det samsvarte med Rodtsjenkovs forklaring om at man fylte på med vanlig bordsalt for å få nøyaktig lik vekt når man skiftet ut prøver.

I dokumentene kan man lese at Rodtsjenkov skal ha blitt gitt et klart mandat tilbake i 2012.

 1. Han skulle finne en dopingmetode som hadde kort levetid i kroppen. Den såkalte hertuginne-coctailen ble utviklet. Den skal ha vært umulig å spore i kroppen fem dager etter inntak.
 2. Han skulle planlegge og gjennomføre et feilfritt system som gjorde det mulig å skifte ut dopingprøver underveis i Sotsji-OL. Rundt 75 vinter-utøvere måtte starte å samle ren urin omtrent ett år før Sotsji. Det skal ha blitt samlet urin i brusflasker og barnemat-glass. Derfor mener også Rodsjenkov at utøverne må ha hatt kjennskap til hva de var med på.
 3. Russiske agenter skal ha stått for selve åpningen av urinprøvene under OL. Prøvene ble oppbevart på såkalte Bereg-kit-flasker. Disse skal i utgangspunktet ikke være mulig å åpne uten at det vises, og er designet for å unngå nettopp utskifting av innholdet. Rodtsjenkov sier han aldri selv så at flaskene ble åpnet, og derfor kan han heller ikke fortelle noe om hvordan agentene fikk det til. Men i McLaren-etterforskingen fant man altså skrapemerker på innsiden som indikerte at de faktisk var åpnet i etterkant av forseglingen.
 4. Rodtsjenkov skulle også sørge for at overraskende, uavhengig dopingtesting fra andre lands antidopingsystem ble unngått.

Rodtsjenkov lever i dag på hemmelig adresse i USA, mens hele verden venter på IOCs avgjørelse om Russlands OL-skjebne, basert på hans vitnemål.

Siste nytt

 • Lumanza ferdig i Stabæk

  Midtbanespilleren Tortol Lumanza forlater Stabæk etter nedrykket fra Eliteserien.

  1. divisjonsklubben opplyser mandag på sine nettsider at det er enighet med spilleren om å avslutte samarbeidet.

  Kontrakten er dermed terminert med øyeblikkelig virkning. Videre heter det at partene har kommet til enighet om at dette er den beste løsningen nå.

  Lumanza kom til Bekkestua-klubben første gang i 2017. Året etter gikk ferden videre til tyrkiske Osmanlispor, før det ble comeback i Stabæk i 2019. (NTB)

  Eliteserien fotball, menn (16. Runde): Stabæk - Haugesund
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Ruben Gabrielsen klar for MLS-klubb

  Den norske fotballprofilen Ruben Gabrielsen har signert en toårskontrakt med den amerikanske klubben Austin FC, bekrefter klubben.

  I avtalen Gabrielsen har inngått ligger det også en opsjon på at nordmannen kan bli værende i Major League Soccer-klubben i ytterligere en sesong.

  Forsvarsspilleren har de siste sesongene tilhørt den franske fotballklubben Toulouse. Nylig ble det kjent at kontrakten hans der var terminert.

  Gabrielsen var på lån i FC København i fjor høst. (NTB)

  Trening med landslaget i fotball
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Dortmund bekrefter muskelskade for Haaland

  Erling Braut Haaland pådro seg en muskelskade mot Hoffenheim lørdag. Hvor lenge superspissen er uaktuell for spill, er foreløpig ikke klarlagt.

  Haaland brukte kun seks minutter på å score mot Hoffenheim. Det var hans 80. mål for Dortmund siden han kom til klubben i desember 2019. Etter en drøy time forlot han banen.

  Mandag bekrefter Borussia Dortmund at måltyven har pådratt seg en muskelskade. Han var gjennom medisinske undersøkelser både søndag og mandag.

  – Haaland lider av muskelproblemer, som krever behandling og ytterligere undersøkelser i løpet av de kommende dagene, opplyser Dortmund på sin hjemmeside.

  Det er tredje gang denne sesongen Haaland blir tvunget til å ta en pause med skadeproblemer. Han gikk glipp av tre kamper i september og oktober i fjor på grunn av hoftetrøbbel og ytterligere syv kamper fra slutten av oktober til slutten av november.

  Dortmund vet ikke hvor lenge det vil gå denne gangen før nordmannen er klar for spill igjen.

  – Vi håper at Erling er frisk så snart som mulig og kan fortsette med å gjøre det han elsker mest – å score mål for Dortmund, skriver klubben. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Probst / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal