Hopp til innhold

Hadde møte med Amnesty - nå varsler Solbakken Qatar-protest

Ståle Solbakken lover at Norge skal protestere mot FIFA under morgendagens VM-kvalifiseringskamp mot Gibraltar.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken skal lede Norge for første gang i morgendagens kvalifisering mot Gibraltar.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg kommer til å gå over kanten i desperasjonen for å få frem dette her, har Ståle Solbakken tidligere sagt om protester mot menneskerettighetsbrudd i forbindelse med fotball-VM i Qatar.

Landslagssjefen drømmer om at Norge skulle kvalifisere seg til VM, at man ikke skulle boikotte mesterskapet, men heller bruke kvalifiseringsperioden til VM til å rette søkelyset mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Nå har spillerne og laglederne på det norske landslaget blitt enige om hvordan de skal protestere.

Vil presse FIFA til handling

I morgen begynner VM-kvalifiseringen. De norske spillerne samlet seg i Spania i helgen, og er nå i gang med forberedelsene til kampen mot Gibraltar. Både Solbakken og Ødegaard har tatt til orde for at Norge ikke skal boikotte VM, men heller protestere på andre måter. Uten å si hva de ønsker å gjøre, lover Solbakken en protest.

– Vi ønsker å presse FIFA (det internasjonale fotballforbundet, red.anm.) mot å være enda mer direkte og enda hardere mot myndighetene i Qatar. Stille enda større krav til dem, sier landslagssjef Ståle Solbakken til NRK, og legger til:

– Det er de neste månedene det vil være enda hardere krav. Det er derfor diskusjonene kommer nå og med enda mer styrke. Det er for å sette enda hardere fokus sånn at FIFA kan være røffere og skarpere i kantene og stille enda større krav, sier Solbakken.

– Kan du garantere at det vil skje noe i morgen?

– Ja.

– Vil det skje før, under eller etter kampen?

– Det vil du se hvis du holder deg våken, svarer Solbakken kryptisk.

– Hele laget står inne for det

Solbakken forteller at det norske landslaget mandag kveld hadde et langt møte om situasjonen i Qatar. Der diskuterte de hva de skulle gjøre.

– Vi hadde en time med Qatar-diskusjoner hvor spillerne fikk komme med sine erfaringer, opplevelser og tanker. Det samme med støtteapparatet. Så brukte vi noe ekspertise på teams også, så de kunne spørre de som kunne ha et enda bredere kunnskapsgrunnlag om ting de lurte på, sier Solbakken.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, bekrefter at han deltok på møtet med spillerne mandag.

– Jeg hadde en veldig kjapp gjennomgang av situasjonen for migrantarbeidere i Qatar og hva vi har funnet ut gjennom våre undersøkelser. Jeg holdt en presentasjon på ti minutter. Jeg antar de ville ha faktaene på bordet fra oss og at de diskuterte det videre, sier Egenæs.

Også Norges nye landslagskaptein har tidligere varslet at han ikke ønsker en boikott av VM, men heller en eller annen form for protest. Han mener spillerne engasjerer seg i spørsmålet.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

STJERNER: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er de største stjernene på det norske landslaget. Ødegaard har vært tydelig på at laget ønsker å ta et standpunkt.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er mange som interesserer seg og bryr seg. Det er mange som vil gjøre noe, og jeg føler hele laget står inne for det og det er noe de vil være med på, sier Ødegaard om Qatar-markeringen som er varslet av landslaget.

Spillerne og ledelsen drøftet altså situasjonen i Qatar mandag kveld. Ødegaard sier det er viktig for spillerne å ta et tydelig standpunkt for å tvinge frem endringer.

– Det var Ståle som hadde tenkt på et par ting, og så synes gruppa det var en god idé og en fin start, sier Ødegaard om Qatar-markeringen.

Sterk kritikk mot FIFA

FIFA har i lang tid fått kritikk for ikke å ta situasjonen på alvor. Amnesty er blant organisasjonene som har kritisert det forbundet. I et seminar et par uker siden, sa May Romanos, forsker på menneskerettigheter i Gulf-området i Amnesty, at FIFA har vært late.

– De fulgte ikke prosessen skikkelig. De tok ikke ansvaret de burde tatt. Det var ikke nok til å stoppe hendelsene. De kunne utgjort en forskjell om de bare la det presset på Qatar som de burde, sa Romanos.

Infantino

PRESIDENT: Vi vil alltid prøve å gjøre mer. Det kan kun skje gjennom dialog, respekt og forstå historien og se fremover. Vi vil leve menneskerettigheter, ikke bare snakke om det, sa FIFA-president Gianni Infantino fredag.

Foto: Pierre Albouy / Reuters

På en pressekonferanse fredag, svarte FIFA-president Gianni Infantino på spørsmål om situasjonen i Qatar. Han påstår at menneskerettighetssituasjonen i blant annet Qatar har hovedprioritet i FIFA.

– Når det kommer til situasjonen til Qatar, så må vi se at det har skjedd mye utvikling. Det kan alltid gjøres mer, men vi må se litt på historien også. Hvor kommer de fra? Hvor mange år tok det oss i Europa å komme dit vi er i dag? Andre land gjør det i løpet av noen år. Det må vi innse. Uten VM ville det ikke vært noe utvikling, men på grunn av VM har det skjedd ting, sa Infantino.

Siste nytt

 • Britiske myndigheter godkjenner Chelsea-salg

  Den britiske regjeringen har utstedt en lisens som åpner for at Chelsea kan selges til gruppen ledet av Todd Boehly. Han er fra før medeier i den amerikanske baseballklubben Los Angeles Dodgers.

  Mark Walter, en av de øvrige Dodgers-eierne, er også i kjøpergruppen. Det samme er den sveitsiske milliardæren Hansjoerg Wyss, investeringsfirmaet Clearlake Capital og den britiske advokaten Jonathan Goldstein.

  Tirsdag kom også tommelen opp fra Premier League. Styret i den engelske ligaen opplyste tirsdag at Boehly og hans kompanjonger har bestått testene som kreves for at et oppkjøp skal kunne godkjennes.

  Avtalen som er inngått, skal være verdt fire milliarder pund – tett oppunder 50 milliarder kroner – har The Telegraph og andre medier tidligere meldt. Det skal være ny rekord for salg av en idrettsklubb. Den forrige toppnoteringen stammer angivelig fra da baseballklubben New York Mets byttet eier i 2020.

  Chelsea-prosessen har tatt lang tid, blant annet som følge av at britiske myndigheter skal ha fryktet at eier Roman Abramovitsj vil tjene penger på salget. Russeren ble tvunget til å selge som følge av at myndighetene har ilagt ham og en rekke andre russiske oligarker sanksjoner i kjølvannet av krigen i Ukraina.

  Soccer Chelsea Sale
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Klopp sesongens manager i Premier League

  Liverpool-manager Jürgen Klopp er kåret til sesongens manager i Premier League for 2021/22, det kom frem i en prisutdeling tirsdag kveld.

  Klopp ledet Liverpool til den sure andreplassen i Premier League, ett poeng bak seriemester Manchester City.

  Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle), Thomas Frank (Brentford) og Patrick Vieira (Palace) var også nominert i samme kategori.

  Prisen ble for øvrig delt ut av tidligere United-manager Alex Ferguson.

  Jürgen Klopp
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Ding sendte Carlsen ut i semifinalen

  Kinesiske Ding Liren vant det avgjørende partiet i semifinaleduellen i Champions Chess-turneringen mot Magnus Carlsen tirsdag og slo ut nordmannen.

  Neste oppgave for Magnus Carlsen blir Norway Chess. Den turneringen starter i neste uke.

  Dubai World Chess Championship
  Foto: Jon Gambrell / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste