Hopp til innhold

Hadde møte med Amnesty - nå varsler Solbakken Qatar-protest

Ståle Solbakken lover at Norge skal protestere mot FIFA under morgendagens VM-kvalifiseringskamp mot Gibraltar.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken skal lede Norge for første gang i morgendagens kvalifisering mot Gibraltar.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg kommer til å gå over kanten i desperasjonen for å få frem dette her, har Ståle Solbakken tidligere sagt om protester mot menneskerettighetsbrudd i forbindelse med fotball-VM i Qatar.

Landslagssjefen drømmer om at Norge skulle kvalifisere seg til VM, at man ikke skulle boikotte mesterskapet, men heller bruke kvalifiseringsperioden til VM til å rette søkelyset mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Nå har spillerne og laglederne på det norske landslaget blitt enige om hvordan de skal protestere.

Vil presse FIFA til handling

I morgen begynner VM-kvalifiseringen. De norske spillerne samlet seg i Spania i helgen, og er nå i gang med forberedelsene til kampen mot Gibraltar. Både Solbakken og Ødegaard har tatt til orde for at Norge ikke skal boikotte VM, men heller protestere på andre måter. Uten å si hva de ønsker å gjøre, lover Solbakken en protest.

– Vi ønsker å presse FIFA (det internasjonale fotballforbundet, red.anm.) mot å være enda mer direkte og enda hardere mot myndighetene i Qatar. Stille enda større krav til dem, sier landslagssjef Ståle Solbakken til NRK, og legger til:

– Det er de neste månedene det vil være enda hardere krav. Det er derfor diskusjonene kommer nå og med enda mer styrke. Det er for å sette enda hardere fokus sånn at FIFA kan være røffere og skarpere i kantene og stille enda større krav, sier Solbakken.

– Kan du garantere at det vil skje noe i morgen?

– Ja.

– Vil det skje før, under eller etter kampen?

– Det vil du se hvis du holder deg våken, svarer Solbakken kryptisk.

– Hele laget står inne for det

Solbakken forteller at det norske landslaget mandag kveld hadde et langt møte om situasjonen i Qatar. Der diskuterte de hva de skulle gjøre.

– Vi hadde en time med Qatar-diskusjoner hvor spillerne fikk komme med sine erfaringer, opplevelser og tanker. Det samme med støtteapparatet. Så brukte vi noe ekspertise på teams også, så de kunne spørre de som kunne ha et enda bredere kunnskapsgrunnlag om ting de lurte på, sier Solbakken.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, bekrefter at han deltok på møtet med spillerne mandag.

– Jeg hadde en veldig kjapp gjennomgang av situasjonen for migrantarbeidere i Qatar og hva vi har funnet ut gjennom våre undersøkelser. Jeg holdt en presentasjon på ti minutter. Jeg antar de ville ha faktaene på bordet fra oss og at de diskuterte det videre, sier Egenæs.

Også Norges nye landslagskaptein har tidligere varslet at han ikke ønsker en boikott av VM, men heller en eller annen form for protest. Han mener spillerne engasjerer seg i spørsmålet.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

STJERNER: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er de største stjernene på det norske landslaget. Ødegaard har vært tydelig på at laget ønsker å ta et standpunkt.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er mange som interesserer seg og bryr seg. Det er mange som vil gjøre noe, og jeg føler hele laget står inne for det og det er noe de vil være med på, sier Ødegaard om Qatar-markeringen som er varslet av landslaget.

Spillerne og ledelsen drøftet altså situasjonen i Qatar mandag kveld. Ødegaard sier det er viktig for spillerne å ta et tydelig standpunkt for å tvinge frem endringer.

– Det var Ståle som hadde tenkt på et par ting, og så synes gruppa det var en god idé og en fin start, sier Ødegaard om Qatar-markeringen.

Sterk kritikk mot FIFA

FIFA har i lang tid fått kritikk for ikke å ta situasjonen på alvor. Amnesty er blant organisasjonene som har kritisert det forbundet. I et seminar et par uker siden, sa May Romanos, forsker på menneskerettigheter i Gulf-området i Amnesty, at FIFA har vært late.

– De fulgte ikke prosessen skikkelig. De tok ikke ansvaret de burde tatt. Det var ikke nok til å stoppe hendelsene. De kunne utgjort en forskjell om de bare la det presset på Qatar som de burde, sa Romanos.

Infantino

PRESIDENT: Vi vil alltid prøve å gjøre mer. Det kan kun skje gjennom dialog, respekt og forstå historien og se fremover. Vi vil leve menneskerettigheter, ikke bare snakke om det, sa FIFA-president Gianni Infantino fredag.

Foto: Pierre Albouy / Reuters

På en pressekonferanse fredag, svarte FIFA-president Gianni Infantino på spørsmål om situasjonen i Qatar. Han påstår at menneskerettighetssituasjonen i blant annet Qatar har hovedprioritet i FIFA.

– Når det kommer til situasjonen til Qatar, så må vi se at det har skjedd mye utvikling. Det kan alltid gjøres mer, men vi må se litt på historien også. Hvor kommer de fra? Hvor mange år tok det oss i Europa å komme dit vi er i dag? Andre land gjør det i løpet av noen år. Det må vi innse. Uten VM ville det ikke vært noe utvikling, men på grunn av VM har det skjedd ting, sa Infantino.

Siste nytt

 • Råsterkt Ruud-comeback i Beijing – møter Alcaraz i kvartfinalen

  Casper Ruud ble rundspilt av Tomas Martin Etcheverry fra start, men slo tilbake og avanserte i ATP500-turneringen i Beijing.

  Nordmannen vant 2-1 i sett på hardcourt-underlaget i Beijing. Han møter verdenstoppen Carlos Alcaraz i kvartfinalen.

  Ruud tapte førstesettet hele 1-6. Det var ferdigspilt på cirka en halvtime.

  Ruud brøt Etcheverrys serve direkte i andre sett. Nordmannen ga så etter hvert fra seg et ganske klart grep om settet, men han rodde det inn med 7-5.

  Oppgjøret ble avgjort i et tiebreak etter at Ruud utlignet til 6-6 i sin serve. Ruud havnet under med 0-4, men fightet seg tilbake og vant med sifrene 9-7.

  Ruud må fikse solide resultater tiden som kommer for å gi seg selv en mulighet til å bli kvalifisert til ATP-sluttspillet senere i høst.

  Laver Cup Tennis
  Foto: DARRYL DYCK / AP
 • Kibrab tangerte Ingebrigtsen-rekord: – Megabra

  Awet Kibrab tok en sterk 8. plass på femkilometeren i VM i gateløp søndag. Med tiden 13.28 tangerte han Jakob Ingebrigtsens norske rekord på distansen fra 2020.

  Den norske langløpslegenden Ingrid Kristiansen er på plass under VM i Riga. Hun er mektig imponert.

  – Det synes jeg er veldig bra. Det forteller bare at vi har mange, mange flotte løpere på lange løp nå. Det er megabra, sier hun til NRK.

  Det ble en etiopisk kamp om seieren, hvor Hagos Gebrhiwet viste seg som den sterkeste på slutten og vant med tiden 12.59, tre sekunder foran Yomif Kejelcha.

  Bak ham var Awet Kibrab blant løperne som fulgte tettest da farten ble skrudd opp underveis. Nordmannen var helt oppe på en femteplass etter tre kilometer, bare tre sekunder bak teten, men fikk det tyngre mot slutten og kom i mål til en åttendeplass.

  – Han er ingen redd løper. Jeg liker sånne offensive løpere. Jeg var sånn selv. Han er på god vei, sier Kristiansen om Kibrab.

  Magnus Tuv Myhre ble nummer elleve med tiden 13.33.

  Friidrett: Boysen memorial 2022
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Northug med skremmeskudd – Riege smadret konkurrentene

  Langløpsprofilen Amund Riege fikk en drømmestart på Ski Classics-sesongen da han gikk helt til topps på det 90-kilometer lange Klarälvsloppet søndag.

  – Det var et hardt løp med mange sterke lag. Det var mange som forsøkte å rykke underveis, men jeg forsøkte bare å fokusere og ligge godt plassert i gruppa. Jeg hadde en del krefter igjen på slutten, så jeg er veldig glad, sier Riege til arrangøren etter seieren.

  Det var knyttet stor spenning til Petter Northugs sjanser i Sverige. Den norske stjernen var med helt inn til slutt og endte på en sterk 10. plass i Sverige.

  Han slo dermed store profiler som Calle Halfvarsson og William Poromaa.

  – Det var bare nesten for Petter Northug denne gang. Han rykker stadig nærmere målet om å vinne Vasaloppet, utbrøt NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

  Klarälvsloppet blir kalt «høstens Vasalopp». Northug har tidligere uttalt at han har som mål om å vinne Vasaloppet innen tre år.

  Norske Oskar Opstad Vike tok en overraskende andreplass, mens tidligere Vasalopp-vinner Emil Persson ble nummer tre.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste