Hadde møte med Amnesty - nå varsler Solbakken Qatar-protest

Ståle Solbakken lover at Norge skal protestere mot FIFA under morgendagens VM-kvalifiseringskamp mot Gibraltar.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

LANDSLAGSSJEF: Ståle Solbakken skal lede Norge for første gang i morgendagens kvalifisering mot Gibraltar.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Jeg kommer til å gå over kanten i desperasjonen for å få frem dette her, har Ståle Solbakken tidligere sagt om protester mot menneskerettighetsbrudd i forbindelse med fotball-VM i Qatar.

Landslagssjefen drømmer om at Norge skulle kvalifisere seg til VM, at man ikke skulle boikotte mesterskapet, men heller bruke kvalifiseringsperioden til VM til å rette søkelyset mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Nå har spillerne og laglederne på det norske landslaget blitt enige om hvordan de skal protestere.

Vil presse FIFA til handling

I morgen begynner VM-kvalifiseringen. De norske spillerne samlet seg i Spania i helgen, og er nå i gang med forberedelsene til kampen mot Gibraltar. Både Solbakken og Ødegaard har tatt til orde for at Norge ikke skal boikotte VM, men heller protestere på andre måter. Uten å si hva de ønsker å gjøre, lover Solbakken en protest.

– Vi ønsker å presse FIFA (det internasjonale fotballforbundet, red.anm.) mot å være enda mer direkte og enda hardere mot myndighetene i Qatar. Stille enda større krav til dem, sier landslagssjef Ståle Solbakken til NRK, og legger til:

– Det er de neste månedene det vil være enda hardere krav. Det er derfor diskusjonene kommer nå og med enda mer styrke. Det er for å sette enda hardere fokus sånn at FIFA kan være røffere og skarpere i kantene og stille enda større krav, sier Solbakken.

– Kan du garantere at det vil skje noe i morgen?

– Ja.

– Vil det skje før, under eller etter kampen?

– Det vil du se hvis du holder deg våken, svarer Solbakken kryptisk.

– Hele laget står inne for det

Solbakken forteller at det norske landslaget mandag kveld hadde et langt møte om situasjonen i Qatar. Der diskuterte de hva de skulle gjøre.

– Vi hadde en time med Qatar-diskusjoner hvor spillerne fikk komme med sine erfaringer, opplevelser og tanker. Det samme med støtteapparatet. Så brukte vi noe ekspertise på teams også, så de kunne spørre de som kunne ha et enda bredere kunnskapsgrunnlag om ting de lurte på, sier Solbakken.

Generalsekretær i Amnesty Norge, John Peder Egenæs, bekrefter at han deltok på møtet med spillerne mandag.

– Jeg hadde en veldig kjapp gjennomgang av situasjonen for migrantarbeidere i Qatar og hva vi har funnet ut gjennom våre undersøkelser. Jeg holdt en presentasjon på ti minutter. Jeg antar de ville ha faktaene på bordet fra oss og at de diskuterte det videre, sier Egenæs.

Også Norges nye landslagskaptein har tidligere varslet at han ikke ønsker en boikott av VM, men heller en eller annen form for protest. Han mener spillerne engasjerer seg i spørsmålet.

Fotball, VM-kvalifisering: Trening med Norges herrelandslag

STJERNER: Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard er de største stjernene på det norske landslaget. Ødegaard har vært tydelig på at laget ønsker å ta et standpunkt.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er mange som interesserer seg og bryr seg. Det er mange som vil gjøre noe, og jeg føler hele laget står inne for det og det er noe de vil være med på, sier Ødegaard om Qatar-markeringen som er varslet av landslaget.

Spillerne og ledelsen drøftet altså situasjonen i Qatar mandag kveld. Ødegaard sier det er viktig for spillerne å ta et tydelig standpunkt for å tvinge frem endringer.

– Det var Ståle som hadde tenkt på et par ting, og så synes gruppa det var en god idé og en fin start, sier Ødegaard om Qatar-markeringen.

Sterk kritikk mot FIFA

FIFA har i lang tid fått kritikk for ikke å ta situasjonen på alvor. Amnesty er blant organisasjonene som har kritisert det forbundet. I et seminar et par uker siden, sa May Romanos, forsker på menneskerettigheter i Gulf-området i Amnesty, at FIFA har vært late.

– De fulgte ikke prosessen skikkelig. De tok ikke ansvaret de burde tatt. Det var ikke nok til å stoppe hendelsene. De kunne utgjort en forskjell om de bare la det presset på Qatar som de burde, sa Romanos.

Infantino

PRESIDENT: Vi vil alltid prøve å gjøre mer. Det kan kun skje gjennom dialog, respekt og forstå historien og se fremover. Vi vil leve menneskerettigheter, ikke bare snakke om det, sa FIFA-president Gianni Infantino fredag.

Foto: Pierre Albouy / Reuters

På en pressekonferanse fredag, svarte FIFA-president Gianni Infantino på spørsmål om situasjonen i Qatar. Han påstår at menneskerettighetssituasjonen i blant annet Qatar har hovedprioritet i FIFA.

– Når det kommer til situasjonen til Qatar, så må vi se at det har skjedd mye utvikling. Det kan alltid gjøres mer, men vi må se litt på historien også. Hvor kommer de fra? Hvor mange år tok det oss i Europa å komme dit vi er i dag? Andre land gjør det i løpet av noen år. Det må vi innse. Uten VM ville det ikke vært noe utvikling, men på grunn av VM har det skjedd ting, sa Infantino.

Sportsnyheter

Demonstrant avbrøt OL-toppen: – F... ta OL!

Misnøyen mot sommerens OL i Tokyo vokser. Denne gangen fikk IOC-toppene høre det fra en ubuden gjest.

Siste nytt

 • EM-bronse til Norge i orientering

  Etter en snau time kunne Andrine Benjaminsen strekke armene i været for norsk bronse på sprintstafetten i EM i Sveits.

  Med på laget var og Kasper Fosser, Victoria Bjørnstad og Eskil Kinneberg.

  Hjemmefavoritten Sveits stakk av med gullmedaljen foran det svenske laget som tok sølvet.

  Dermed står Norge med tre mesterskapsmedaljen på åtte forsøk på distansen. De to foregående kom i VM 2015 og EM i 2018.

 • Johnsen ble cupmester i Danmark

  Lasse Berg Johnsen (21) spilte fra start da Randers høvlet over Sønderjyske og vant 4–0 i den danske cupfinalen.

  Johnsen har en fortid i Viking, Tromsdalen og Raufoss og signerte for Randers i januar. Torsdag tok han sin første tittel med klubben.

   Lasse Berg Johnsen
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Tronstad scoret for Vitesse

  Sondre Tronstad noterte seg for et lekkert mål da Vitesse spilte 3-3 mot Fortuna Sittard i nederlandsk fotball torsdag. Tronstad scoret sesongens første mål da han stanget inn Vitesses første nettkjenning, melder NTB.

  Det ene poenget gjør at Vitesse ender på 4.-plass i æresdivisjonen, selv om det gjenstår én kamp. Tronstads klubb har 61 poeng. Dermed er det sju poeng opp til tredjeplasserte AZ Alkmaar.

  AZ spilte 0-0 mot Groningen torsdag. Fredrik Midtsjø og Jonas Svensson spilte hele oppgjøret for AZ, mens Håkon Evjen kom inn det siste kvarteret. Jørgen Strand Larsen kom inn etter halvspilt 2. omgang for Groningen.

  Sondre Tronstad
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal