NRK Meny
Normal

Varsler nye dopingskandaler

Dopingekspert i FIS røper at russiske utøvere vil bli nøye fulgt opp i inneværende sesong.

Jevgenij Dementjev

Jevgenij Dementjev er en av fire russiske skiutøvere som fremdeles soner utestengelsesdommer for dopingbruk. Nå varsler FIS at de vil følge de russiske utøverne tett i tiden frem til Vancouver-OL.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Dopingekspert Rasmus Damsgaard i det internasjonale skiforbundet (FIS) varsler opptrapping av deres antidopingsarbeid mot russiske utøvere i inneværende sesong.

- Det er ingen mening i å teste norske utøvere gang etter gang. I stedet retter vi vårt fokus og våre ressurser mot øst, sier dopingsekspert Rasmus Damsgaard til den svenske avisen expressen .

Les mer: Tsjepalova og Dementjev dopingtatt

Forventer nye skandaler

Så langt denne sesongen har FIS ikke registrert mistenksomme blodverdier blant de utøverne som er blitt testet. Men Damsgaard tror ikke på en dopingfri sesong av den grunn.

- All statistikk viser at antallet positive prøver øker i en OL-sesong, og denne vinteren vil desverre ikke være noe unntak.

Fem tatt i fjor

Hele fem russiske skiutøvere avla positive dopingsprøver sist sesong. Julia Tjepalova, Natalia Matvejeva, Nina Rysina, Jevgenij Dementjev og Sergej Sjirjajev avla alle positive prøver for bruk av EPO.

Sistnevnte fikk konkurrere igjen i vår, mens de øvrige fire ble pålagt utestengelsesdommer på to år.

I tillegg til disse, ble tre russiske syklister tatt for dopingbruk og utestengt fra Beijing-OL.

Les mer: Ny russisk dopingskandale

Mistenkte organisert doping

- Gruppen vi tidligere hadde mistanker mot, viste senere samme sesong så store avvik i blodverdiene at vi fort forstod at det handlet om bruk av EPO.

FIS har over en lengre tid mistenkt organisert dopingsbruk i det russiske landslaget, men russerne tilbakeviser mistankene, og hevder at de har vært et offer for en heksejakt.

- Vi har skaffet oss et godt bilde over russernes naturlige blodverdier. Hvis disse forandrer seg for mye ved nye tester før Vancouver-OL, vil vi slå til, sier Damsgaard.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
Eliteserien: Lillestrøm - Vålerenga
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Lillestrøm - Vålerenga
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Motbakkeløp og 15 km jaktstart i Trondheim
Toppidrettsveka: Motbakkeløp