NRK Meny
Normal

Varsler endringer etter dårlig skyting

HOLMENKOLLEN (NRK): De norske skiskytterkvinnene er blant de dårligste skytterne i verdenscupen. Det vil landslagsledelsen endre til neste OL.

Eckhoff

BOMMET SJU GANGER: Den nybakte verdensmesteren Tiril Eckhoff hadde ingen god dag på standplass på jaktstarten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

På VM-jaktstarten søndag skjøt de norske kvinnene seg ut av medaljekampen. Hele 17 bom ble det fordelt på fire utøvere - Tiril Eckhoff sto for sju av dem.

– Det var en utladning. Jeg var ikke fokusert, innrømmet sprintvinneren til pressen.

Det kom nærmest som en overraskelse at Eckhoff skjøt fullt hus for første gang i karrieren da hun ble verdensmester. For selv om skiskytterkvinnene er blant de aller beste i sporet, dukker problemene ofte opp på standplass. Synnøve Solemdal har best treffprosent, med 85. Det er bare 37. best i verdenscupsirkuset.

Vil prioritere skyting

Eckhoff har hele 98 kvinner foran seg på lista, med sine 78 prosent treffsikkerhet. I VM har hun bommet på 11 av 50 skudd.

– Enten trener de ikke nok på skyting, ellers trener de feil. Det er ikke bra nok, sier tidligere skiskytingtrener og NRK-ekspert, Ola Lunde.

Derfor varsler nå både kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff og idrettssjef Morten Aa Djupvik endringer frem mot OL i 2018.

– Vi har ikke tatt ut skytekapasiteten vår. Det er mye høye skuldre. Vi må være så ærlige og si at dette er noe vi må se på til våren, forteller Eckhoff til NRK.

– Vi trengte å øke treningsmengdene, men skyting er et element vi må løfte ytterligere. Det skal ha høy prioritet mot OL, lover Djupvik.

Kan lære av Tyskland

Dahlmeier

TREFFSIKKER: Laura Dahlmeier skjøt fullt hus fire ganger og tok gull på jaktstarten i VM søndag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Gullvinner Laura Dahlmeier skyter bedre enn noen andre, og hadde fire fulle hus på jaktstarten. For tyskerne er best i klassen med geværet.

– I Tyskland begynner de med tung skytetrening i tidlig ungdomsalder. Mye basistrening med topp utdannede skytetrenere er nøkkelen. Der har de noe å gå på i Norge, mener Lunde.

Eckhoff mener den norske treningsmodellen kanskje må forandres.

– I hele min tid på landslaget har vi fulgt en modell hvor vi er x antall dager på samling, og ellers har det handlet om egeninnsats. I Tyskland har de felles samlinger hele veien, med noen friperioder i stedet. Vi må i hvert fall se på muligheten for det, sier den tidligere skiskytteren.

Egen skytetrener

Skiskytterkvinner

STØRRE TEAM: Kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff (t.v.) har fått med seg skytetrener Joar Hilme og fysisk trener Steinar Mundal (t.h.) denne sesongen. Det setter Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal pris på.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Skytetrener Joar Himle er hyret inn for å hjelpe landslaget frem til VM. Foreløpig er ikke forbedringen stor nok.

– Nivået på skytingen er høyere enn noen gang. Vi må virkelig brette opp ermene, innrømmer Eckhoff.

Onsdag står normaldistansen på VM-programmet. Der viser det seg ofte at skytingen er helt avgjørende.

– Vi har ikke statistikken på vår side, men det skal vi prøve å endre nå, sier landslagssjefen.

– Man må bare tenke på seg selv. At man står alene der og at bare arbeidsoppgavene teller, sier Marte Olsbu.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal