Varsler endringer etter dårlig skyting

HOLMENKOLLEN (NRK): De norske skiskytterkvinnene er blant de dårligste skytterne i verdenscupen. Det vil landslagsledelsen endre til neste OL.

Eckhoff

BOMMET SJU GANGER: Den nybakte verdensmesteren Tiril Eckhoff hadde ingen god dag på standplass på jaktstarten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

På VM-jaktstarten søndag skjøt de norske kvinnene seg ut av medaljekampen. Hele 17 bom ble det fordelt på fire utøvere - Tiril Eckhoff sto for sju av dem.

– Det var en utladning. Jeg var ikke fokusert, innrømmet sprintvinneren til pressen.

Det kom nærmest som en overraskelse at Eckhoff skjøt fullt hus for første gang i karrieren da hun ble verdensmester. For selv om skiskytterkvinnene er blant de aller beste i sporet, dukker problemene ofte opp på standplass. Synnøve Solemdal har best treffprosent, med 85. Det er bare 37. best i verdenscupsirkuset.

Vil prioritere skyting

Eckhoff har hele 98 kvinner foran seg på lista, med sine 78 prosent treffsikkerhet. I VM har hun bommet på 11 av 50 skudd.

– Enten trener de ikke nok på skyting, ellers trener de feil. Det er ikke bra nok, sier tidligere skiskytingtrener og NRK-ekspert, Ola Lunde.

Derfor varsler nå både kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff og idrettssjef Morten Aa Djupvik endringer frem mot OL i 2018.

– Vi har ikke tatt ut skytekapasiteten vår. Det er mye høye skuldre. Vi må være så ærlige og si at dette er noe vi må se på til våren, forteller Eckhoff til NRK.

– Vi trengte å øke treningsmengdene, men skyting er et element vi må løfte ytterligere. Det skal ha høy prioritet mot OL, lover Djupvik.

Kan lære av Tyskland

Dahlmeier

TREFFSIKKER: Laura Dahlmeier skjøt fullt hus fire ganger og tok gull på jaktstarten i VM søndag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Gullvinner Laura Dahlmeier skyter bedre enn noen andre, og hadde fire fulle hus på jaktstarten. For tyskerne er best i klassen med geværet.

– I Tyskland begynner de med tung skytetrening i tidlig ungdomsalder. Mye basistrening med topp utdannede skytetrenere er nøkkelen. Der har de noe å gå på i Norge, mener Lunde.

Eckhoff mener den norske treningsmodellen kanskje må forandres.

– I hele min tid på landslaget har vi fulgt en modell hvor vi er x antall dager på samling, og ellers har det handlet om egeninnsats. I Tyskland har de felles samlinger hele veien, med noen friperioder i stedet. Vi må i hvert fall se på muligheten for det, sier den tidligere skiskytteren.

Egen skytetrener

Skiskytterkvinner

STØRRE TEAM: Kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff (t.v.) har fått med seg skytetrener Joar Hilme og fysisk trener Steinar Mundal (t.h.) denne sesongen. Det setter Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal pris på.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Skytetrener Joar Himle er hyret inn for å hjelpe landslaget frem til VM. Foreløpig er ikke forbedringen stor nok.

– Nivået på skytingen er høyere enn noen gang. Vi må virkelig brette opp ermene, innrømmer Eckhoff.

Onsdag står normaldistansen på VM-programmet. Der viser det seg ofte at skytingen er helt avgjørende.

– Vi har ikke statistikken på vår side, men det skal vi prøve å endre nå, sier landslagssjefen.

– Man må bare tenke på seg selv. At man står alene der og at bare arbeidsoppgavene teller, sier Marte Olsbu.

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal