Varsler endringer etter dårlig skyting

HOLMENKOLLEN (NRK): De norske skiskytterkvinnene er blant de dårligste skytterne i verdenscupen. Det vil landslagsledelsen endre til neste OL.

Eckhoff

BOMMET SJU GANGER: Den nybakte verdensmesteren Tiril Eckhoff hadde ingen god dag på standplass på jaktstarten.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

På VM-jaktstarten søndag skjøt de norske kvinnene seg ut av medaljekampen. Hele 17 bom ble det fordelt på fire utøvere - Tiril Eckhoff sto for sju av dem.

– Det var en utladning. Jeg var ikke fokusert, innrømmet sprintvinneren til pressen.

Det kom nærmest som en overraskelse at Eckhoff skjøt fullt hus for første gang i karrieren da hun ble verdensmester. For selv om skiskytterkvinnene er blant de aller beste i sporet, dukker problemene ofte opp på standplass. Synnøve Solemdal har best treffprosent, med 85. Det er bare 37. best i verdenscupsirkuset.

Vil prioritere skyting

Eckhoff har hele 98 kvinner foran seg på lista, med sine 78 prosent treffsikkerhet. I VM har hun bommet på 11 av 50 skudd.

– Enten trener de ikke nok på skyting, ellers trener de feil. Det er ikke bra nok, sier tidligere skiskytingtrener og NRK-ekspert, Ola Lunde.

Derfor varsler nå både kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff og idrettssjef Morten Aa Djupvik endringer frem mot OL i 2018.

– Vi har ikke tatt ut skytekapasiteten vår. Det er mye høye skuldre. Vi må være så ærlige og si at dette er noe vi må se på til våren, forteller Eckhoff til NRK.

– Vi trengte å øke treningsmengdene, men skyting er et element vi må løfte ytterligere. Det skal ha høy prioritet mot OL, lover Djupvik.

Kan lære av Tyskland

Dahlmeier

TREFFSIKKER: Laura Dahlmeier skjøt fullt hus fire ganger og tok gull på jaktstarten i VM søndag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Gullvinner Laura Dahlmeier skyter bedre enn noen andre, og hadde fire fulle hus på jaktstarten. For tyskerne er best i klassen med geværet.

– I Tyskland begynner de med tung skytetrening i tidlig ungdomsalder. Mye basistrening med topp utdannede skytetrenere er nøkkelen. Der har de noe å gå på i Norge, mener Lunde.

Eckhoff mener den norske treningsmodellen kanskje må forandres.

– I hele min tid på landslaget har vi fulgt en modell hvor vi er x antall dager på samling, og ellers har det handlet om egeninnsats. I Tyskland har de felles samlinger hele veien, med noen friperioder i stedet. Vi må i hvert fall se på muligheten for det, sier den tidligere skiskytteren.

Egen skytetrener

Skiskytterkvinner

STØRRE TEAM: Kvinnelandslagstrener Stian Eckhoff (t.v.) har fått med seg skytetrener Joar Hilme og fysisk trener Steinar Mundal (t.h.) denne sesongen. Det setter Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland og Synnøve Solemdal pris på.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Skytetrener Joar Himle er hyret inn for å hjelpe landslaget frem til VM. Foreløpig er ikke forbedringen stor nok.

– Nivået på skytingen er høyere enn noen gang. Vi må virkelig brette opp ermene, innrømmer Eckhoff.

Onsdag står normaldistansen på VM-programmet. Der viser det seg ofte at skytingen er helt avgjørende.

– Vi har ikke statistikken på vår side, men det skal vi prøve å endre nå, sier landslagssjefen.

– Man må bare tenke på seg selv. At man står alene der og at bare arbeidsoppgavene teller, sier Marte Olsbu.

Sportsnyheter

Vipers vann cupfinalen igjen

(Vipers - Sola 29-16):Vipers Kristiansand var storfavoritt til å vinne cupfinalen i handball. Men Sola yppa seg mot stjernegalleriet til Vipers. I alle fall i 50 minutt.

Siste nytt

 • West Hams mesterligahåp ute

  West Ham kan vinke farvel til drømmen om mesterligaspill neste sesong etter 1-1 i lørdagens bortekamp mot Brighton.

  Laget kom under i det 84. minutt da Danny Welbeck kontret inn 1-0 for hjemmelaget, men Said Benrahmas skudd i returrommet tre minutter senere tente et nytt håp. Jakten på et vinnermål førte ikke fram, og dermed må David Moyes innse at det ikke blir mesterligaspill til høsten.

  Med to kamper igjen å spille er West Ham på 6.-plass. Det er fem poeng opp til Chelsea på den viktige 4.-plassen.

  Brighton's English midfielder Adam Lallana (L) and West Ham United's English midfielder Jesse Lingard
  Foto: Ian Walton / AFP
 • Sagosen tilbake i Kiel-seier

  Sander Sagosen var tilbake i Kiel-laget etter sykdom og scoret fire ganger da Balingen-Weilstetten ble slått 38-34 i Bundesliga lørdag.

  Sagosen måtte stå over onsdagens kamp mot gamleklubben Paris Saint-Germain i mesterligaens kvartfinale.

  Sagosen
  Foto: Petr David Josek / POOL / AFP / NTB
 • Vant sin første FA-cupfinale

  Leicester vant finalen i FA-cupen lørdag 1-0 etter at Chelsea fikk en scoring i sluttminuttene annullert på grunn av offside. Youri Tielemans scoret vinnermålet til Leicester.

  Seieren i den prestisjefulle turneringen var den første til Leicester. Både i 1949, 1961, 1963 og 1969 ble det finaletap, men på det femte forsøket i en finale skulle det endelig lykkes.

  Over 21.000 mennesker overvar kampen på Englands nasjonalarena. Så mange mennesker har det ikke vært på en fotballkamp i England siden koronaviruset lammet idretten i mars i fjor. Senest onsdag spilte Chelsea i Premier League hjemme mot Arsenal foran tomme tribuner.

  Youri Tielemans sendte drøyt 10.000 elleville Leicester-fans til himmels da han hamret inn 1-0 fra 30 meter med et prosjektil rett i krysset etter 62 minutter.

  Ben Chilwell trodde han hadde utlignet på overtid, men i en pasning i trekket før var backen i offside. Dermed ble scoringen annullert, etter en VAR-sjekk.

  – Jeg er så glad at jeg ikke kan beskrive det. For en dag. Jeg har drømt om dette siden jeg var et barn, og vi har pratet om å vinne trofeer. Jeg er så stolt av prestasjonen og over alle sammen som har gjort dette mulig, sa keeper Kasper Schmeichel til BBC.

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Kirsty Wigglesworth / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal