NRK Meny
Normal

Varsler dopingavsløringer av topputøvere fra Etiopia

Antidopingbyrået i Etiopia sier at ni av landets løpere er under etterforskning for doping. Fem av disse skal være i kategorien «svært profilerte».

Doping

DOPING: Flere utøvere fra Etiopia skal ha testet positivt.

Foto: Jaakonaho, Timo / NTB scanpix

Generalsekretær i antidopingbyrået, Solomon Meaza, forteller til nyhetsbyrået AP at de fem utøverne etterforskes etter å ha avlagt dopingtester med det som omtales som «mistenkelige» verdier.

Solomon nekter imidlertid å navngi noen av utøverne eller gi detaljer om stoffene de er mistenkt for å bruke mens prøvene er til analyse.

En stor dopingavsløring i Etiopia vil være et nytt tilbakeslag for internasjonal friidrett like før OL i Rio. Flere av de aller største løperstjernene kommer fra dette friidrettsinteresserte landet.

Flere skandaler

Friidrettsmiljøet har de siste årene blitt rystet av dopingskandaler i Russland og Kenya.

Mandag kom også nyheten om at den opprinnelig etiopiske utøveren Abeba Aregawi har testet positivt. Løperen, som er blitt svensk statsborger, tok VM-gull for Sverige i 2013.

Det er ikke kjent om hun er en av utøverne som etterforskes i Etiopia.

Det svenske friidrettsforbundet opplyser at mellomdistanseløperen nå er utestengt fra all idrett inntil videre.

– Testes svært sjeldent

Idrettsagent Andrej Baranov, som var en av de aller første til å si ifra om de skandaløse forholdene i russisk friidrett, uttalte nylig at det var på tide å vende blikket mot de afrikanske landene.

– Det bør også gjennomføres en lignende undersøkelse i land som Kenya og Etiopia. Deres toppidrettsutøvere tjener langt mer enn russerne. Likevel testes de svært sjeldent, sa han i intervjuet med The Guardian.

Abeba Aregawi

Sveriges verdensmester, opprinnelig fra Etiopia, har testet positivt på et forbudt stoff.

Foto: David J. Phillip / Ap

Siste nytt

 • Vitesse venter på Ødegaard-svar

  Nederlandske Vitesse har sett ut til å bli Martin Ødegaards destinasjon, men det er mange om beinet i følge klubbens sportsdirektør Marc van Hintum til avisen De Telegraaf. – Det er ikke lett, for det er mange klubber som er interessert i ham.

  Martin Ødegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • VG: Brækhus avlyser kamp

  Cecilia Brækhus dropper å bokse under stevnet i Las Vegas 15. september, skriver VG.

  – Jeg satte en grense nå. Det har vært et krevende år med to kamper på hver sin side av kloden i løpet av tre måneder, sier Brækhus til avisen.

  Cecilia Brækhus
  Foto: Kristine Hirsti / NRK
 • Deumeland utskrevet

  Starts Jonas Deumeland ble fraktet bort på båre under klubbens oppgjør mot Strømsgodset i går. Klubben melder på sin nettside at tyskeren ble skrevet ut fra sykehus litt etter 23.30 i går kveld. – Jeg har litt smerter, men det går bra, sier keeperen.

  Jonas Deumeland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Bodø/Glimt - Odd