NRK Meny
Normal

Varsler dopingavsløringer av topputøvere fra Etiopia

Antidopingbyrået i Etiopia sier at ni av landets løpere er under etterforskning for doping. Fem av disse skal være i kategorien «svært profilerte».

Doping

DOPING: Flere utøvere fra Etiopia skal ha testet positivt.

Foto: Jaakonaho, Timo / NTB scanpix

Generalsekretær i antidopingbyrået, Solomon Meaza, forteller til nyhetsbyrået AP at de fem utøverne etterforskes etter å ha avlagt dopingtester med det som omtales som «mistenkelige» verdier.

Solomon nekter imidlertid å navngi noen av utøverne eller gi detaljer om stoffene de er mistenkt for å bruke mens prøvene er til analyse.

En stor dopingavsløring i Etiopia vil være et nytt tilbakeslag for internasjonal friidrett like før OL i Rio. Flere av de aller største løperstjernene kommer fra dette friidrettsinteresserte landet.

Flere skandaler

Friidrettsmiljøet har de siste årene blitt rystet av dopingskandaler i Russland og Kenya.

Mandag kom også nyheten om at den opprinnelig etiopiske utøveren Abeba Aregawi har testet positivt. Løperen, som er blitt svensk statsborger, tok VM-gull for Sverige i 2013.

Det er ikke kjent om hun er en av utøverne som etterforskes i Etiopia.

Det svenske friidrettsforbundet opplyser at mellomdistanseløperen nå er utestengt fra all idrett inntil videre.

– Testes svært sjeldent

Idrettsagent Andrej Baranov, som var en av de aller første til å si ifra om de skandaløse forholdene i russisk friidrett, uttalte nylig at det var på tide å vende blikket mot de afrikanske landene.

– Det bør også gjennomføres en lignende undersøkelse i land som Kenya og Etiopia. Deres toppidrettsutøvere tjener langt mer enn russerne. Likevel testes de svært sjeldent, sa han i intervjuet med The Guardian.

Abeba Aregawi

Sveriges verdensmester, opprinnelig fra Etiopia, har testet positivt på et forbudt stoff.

Foto: David J. Phillip / Ap

Siste nytt

 • Lillehammer nærmer seg finale

  Lillehammer kan bli klare for NM-finale i ishockey til torsdag, etter at de vant sin tredje strake kamp i semifinalen mot Sparta Sarpsborg. Tirsdag endte det 5-3. Vinneren av semifinalen møter enten Storhamar eller Frisk Asker i finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Ny dato for utsatte kamper

  Norges Fotballforbund har berammet de utsatte kampene i Eliteserien. Sandefjord - Ranheim og Tromsø - Strømsgodset spilles 11. april kl. 18.30. Ranheim - Brann og Stabæk - Start spilles 25. april kl. 18.30, mens Mesterfinalen går 26. april.

  Eliteserien fotball 2018. Tromsø-Strømsgodset
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
 • Fossli vant Kulåssprinten

  Sondre Turvoll Fossli (24) vant Kulåssprinten i Sarpsborg tirsdag kveld. Rennet foregikk i klassisk stil. Aleksander Dyrberg Ek kom på andreplass, foran Emil Iversen. OL-konge og verdenscupvinner Johannes Høsflot Klæbo røk ut i kvartfinalen. Maiken Caspersen Falla vant i kvinneklassen, foran Ingvild Flugstad Østberg og Kristine Stavås Skistad.

  Sondre Turvoll Fossli
  Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal