Varsler dopingavsløringer av topputøvere fra Etiopia

Antidopingbyrået i Etiopia sier at ni av landets løpere er under etterforskning for doping. Fem av disse skal være i kategorien «svært profilerte».

Doping

DOPING: Flere utøvere fra Etiopia skal ha testet positivt.

Foto: Jaakonaho, Timo / NTB scanpix

Generalsekretær i antidopingbyrået, Solomon Meaza, forteller til nyhetsbyrået AP at de fem utøverne etterforskes etter å ha avlagt dopingtester med det som omtales som «mistenkelige» verdier.

Solomon nekter imidlertid å navngi noen av utøverne eller gi detaljer om stoffene de er mistenkt for å bruke mens prøvene er til analyse.

En stor dopingavsløring i Etiopia vil være et nytt tilbakeslag for internasjonal friidrett like før OL i Rio. Flere av de aller største løperstjernene kommer fra dette friidrettsinteresserte landet.

Flere skandaler

Friidrettsmiljøet har de siste årene blitt rystet av dopingskandaler i Russland og Kenya.

Mandag kom også nyheten om at den opprinnelig etiopiske utøveren Abeba Aregawi har testet positivt. Løperen, som er blitt svensk statsborger, tok VM-gull for Sverige i 2013.

Det er ikke kjent om hun er en av utøverne som etterforskes i Etiopia.

Det svenske friidrettsforbundet opplyser at mellomdistanseløperen nå er utestengt fra all idrett inntil videre.

– Testes svært sjeldent

Idrettsagent Andrej Baranov, som var en av de aller første til å si ifra om de skandaløse forholdene i russisk friidrett, uttalte nylig at det var på tide å vende blikket mot de afrikanske landene.

– Det bør også gjennomføres en lignende undersøkelse i land som Kenya og Etiopia. Deres toppidrettsutøvere tjener langt mer enn russerne. Likevel testes de svært sjeldent, sa han i intervjuet med The Guardian.

Abeba Aregawi

Sveriges verdensmester, opprinnelig fra Etiopia, har testet positivt på et forbudt stoff.

Foto: David J. Phillip / Ap

Siste nytt

 • Norsk lag vant e-sportsturnering

  Etter en sju timers finale sikret norske Heroic seieren i Counter-Strike-turneringen ESL Pro League. Laget fikk med seg en premie på 1,5 millioner kroner.

  Finalemotstanderen, russiske Gambit, var på forhånd rangert som nummer 1 i verden i Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO).

  Esl Pro League er e-sportens svar på Champions League, ifølge en pressemelding fra laget, som eies av youtuberen Joachim «NoobworK» Haraldsen og en rekke norske investorer.

  – Dette var noe av det aller mest spennende jeg har vært med på, både som youtuber og i e-sportsverdenen. Jeg og flere hundre tusen fans fulgte med via Twitch i en utrolig spennende finale, og jeg er strålende fornøyd med at vi kan hente trofeet hjem til kontoret på Aker Brygge, sier Halvorsen.

  – Denne finalen har vært helt enorm, og jeg utfordrer alle som fortsatt tviler på at e-sport er ekte idrett, til å prøve å spille en finale i over sju timer, sier lagkaptein Casper «CadiaN» Møller. (NTB)

 • Klatret etter sterk avslutning

  Viktor Hovland leverte variabelt spill på sisterunden av Masters, men med en sterk avslutning klatret han til 21. plass.

  Nordmannen startet dagen på 13.-plass, totalt ett slag under par i det som er sesongens første majorturnering.

  Åpningen på avslutningsrunden bar imidlertid ingen bud om at noe avansement var i emning. Hovland åpnet med bogey på det første hullet, og det ble også bogey på hull seks og ti.

  På det 11. hullet måtte han tåle en kjedelig dobbeltbogey, og dermed raste 23-åringen nedover resultatlistene.

  Så startet imidlertid Hovland en sluttspurt. Søndag fikk han birdier på hull 12 og 13, og plutselig var fall avløst av klatring på resultatlistene. Da også hull 14 og 15 endte med birdie, hadde Oslo-gutten for alvor fått vind i seilene.

  De to avsluttende hullene endte begge med par for Hovland, som dermed endte turneringens fire runder på par. Nordmannen endte dermed på 21.-plassen, delt med den 50-årige golflegenden Phil Mickelson.

  Hideki Matsuyama vant og ble med det den første japaneren som vinner en av golfsportens majorturneringer. (NTB)

  The Masters - Final Round
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Duo skal trene Strømsgodset

  Håkon Wibe-Lund og Bjørn Petter Ingebretsen får delt treneransvar i klubben fra og med i morgen mandag. Det melder Strømsgodset på sine hjemmesider.

  Wibe-Lund er nåværende assistenttrener og Ingebretsen er tidligere hovedtrener.

  Håkon Wibe-Lund
  Foto: Audun Braastad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal