Skiskytterne må doble væskeinntaket i rekordvarmen

LILLEHAMMER (NRK): Sommervarmen fører til lite søvn, tidligere treningsøkter og enorme mengder med drikke under skiskytternes treningssamling på Hafjell.

Ola Berger heller vann over hodet på Vetle Sjåstad Christiansen

Landslagslege Ola Berger "vanner" en glovarm Vetle Sjåstad Christiansen under onsdagens knallharde intervall opp Hafjell.

Foto: Privat

– Det var veldig varmt i går da vi hadde ei hardøkt. Vanningen var litt for å holde motivasjonen oppe, men det har jo en avkjølende effekt, sier landslagslege Ola Berger om vannkannen som ble tatt i bruk under økta.

Den norske sommeren har vært uvanlig varm, med temperaturer på nærmere 30 grader. Slike temperaturer har det også vært under skiskytternes treningssamling på Hafjell.

Berger sier at det de må forholde seg til rekordvarmen.

– Hovedutfordringen er økt væsketap. Dersom man trener under dagens varmeste timer er det vanskelig å få i seg nok væske underveis i økta.

Ifølge skiskytter Erlend Bjøntegaard drikkes det store mengder vann for å holde væskebalansen i sjakk.

– På de varmeste dagene er vi sikkert oppe i 8–9 liter med drikke. Det kan være vanskelig å få i seg så mye, men som regel pleier det å gå bra. Vi svetter så mye at kroppen skriker etter væske.

– Det et individuelt hvor mye hver utøver trenger, men på varme sommerdager drikker de fort det dobbelte av hva man gjør på kaldere dager med lavere treningsmengder, forteller Ola Berger.

Restitusjonsproblemer

Bjøntegaard forteller at væskeinntaket kun er en av ulempene med sommervarmen.

– Søvn er en like stor utfordring, det er varmt om nettene og vanskelig å sove. En stakkars nordmann som er vant til en langt kjøligere sommer kan slite i den varmen her.

Også Vetle Sjåstad Christiansen merker søvnproblemene.

– Jeg prøver å legge meg rundt klokken ti, men sovner sjelden før ett. I dag våknet jeg klokka fem, forteller Sjåstad Christiansen.

Mens OL-mester Johannes Thingnes Bø forteller at varmen skaper problemer med utstyret.

– Det er fryktelig. Det svir under skoa. Det er ikke så veldig godt å gå uti der. I går måtte jeg slenge av meg skoa underveis i treningen fordi det brant for masse under, sier Thingnes Bø om å gå på rulleski i varmen.

Der landslagslegen mener at søvnmangelen kan by på restitusjonsproblemer, sier Sjåstad Christiansen at det foreløpig ikke er et stort problem.

– Når vi er midt oppi det merker jeg det ikke. Men det blir kanskje en liten smell når jeg kommer hjem, med lange morgener i dobbeltsenga.

– Trenes godt i enda varmere land

Ola Berger sier at de gjør det de kan for å holde utøverne så avkjølt som mulig.

– Vi prøver å holde oss litt i skyggen, og har en del fokus på det. Man må prøve å holde seg kald når man kan.

I tillegg til å jakte skygge, justeres treningstidspunktene noe, sier landslagslegen.

– Vi har litt timing på når vi kjører hvilke økter. I går startet vi klokken kvart over åtte, det er tidligere enn normalt. Det er lurt å unngå døgnets varmeste timer.

Selv om varmen byr på utfordringer, tror ikke legen at det vil få store konsekvenser for sesongoppkjøringen.

– Det trenes godt i enda varmere land enn Norge. Det er fullt mulig å gjennomføre gode treningsøkter til tross for de temperaturene vi ser nå.

Siste nytt

 • Chelsea-manageren i trøbbel

  Onsdag bekreftet Englands Fotballforbund at det er opprettet disiplinærsak mot Chelsea-manager Maurizio Sarri. Italieneren ble sendt på tribunen under ligamøtet med Burnley på mandag. Han har frem til fredag med å gi tilsvar til anklager om usportslig oppførsel.

  Chelsea-manager Maurizio Sarri er anklaget for usportslig oppførsel
  Foto: Matt Dunham / AP
 • Real kan senke Ødegaard-pris

  Real Madrid er villig til å reduere prisen på Martin Ødegaard, skriv avisa de Telegraaf.

  Ødegaard, som er utlånt til Vitesse, er ønska av Ajax. Real har hittil sett in prislapp på 20 millionar euro (over 190 mill kr) for nordmannen, og det er for dyrt for Ajax.

  Ødegaard
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Sharks klar for kvartfinale

  San Jose Sharks er videre i NHL-sluttspillet etter et ellevilt hockeydrama mot Vegas Golden Knights. Til slutt endte det med at hjemmelaget vant 5-4 etter forlengning og dermed 4-3 sammenlagt i kamper. Colorado Avalanche venter i kvartfinalen.

  Vegas Golden Knights v San Jose Sharks - Game Seven
  Foto: Ezra Shaw / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal