Skiskytterne må doble væskeinntaket i rekordvarmen

LILLEHAMMER (NRK): Sommervarmen fører til lite søvn, tidligere treningsøkter og enorme mengder med drikke under skiskytternes treningssamling på Hafjell.

Ola Berger heller vann over hodet på Vetle Sjåstad Christiansen

Landslagslege Ola Berger "vanner" en glovarm Vetle Sjåstad Christiansen under onsdagens knallharde intervall opp Hafjell.

Foto: Privat

– Det var veldig varmt i går da vi hadde ei hardøkt. Vanningen var litt for å holde motivasjonen oppe, men det har jo en avkjølende effekt, sier landslagslege Ola Berger om vannkannen som ble tatt i bruk under økta.

Den norske sommeren har vært uvanlig varm, med temperaturer på nærmere 30 grader. Slike temperaturer har det også vært under skiskytternes treningssamling på Hafjell.

Berger sier at det de må forholde seg til rekordvarmen.

– Hovedutfordringen er økt væsketap. Dersom man trener under dagens varmeste timer er det vanskelig å få i seg nok væske underveis i økta.

Ifølge skiskytter Erlend Bjøntegaard drikkes det store mengder vann for å holde væskebalansen i sjakk.

– På de varmeste dagene er vi sikkert oppe i 8–9 liter med drikke. Det kan være vanskelig å få i seg så mye, men som regel pleier det å gå bra. Vi svetter så mye at kroppen skriker etter væske.

– Det et individuelt hvor mye hver utøver trenger, men på varme sommerdager drikker de fort det dobbelte av hva man gjør på kaldere dager med lavere treningsmengder, forteller Ola Berger.

Restitusjonsproblemer

Bjøntegaard forteller at væskeinntaket kun er en av ulempene med sommervarmen.

– Søvn er en like stor utfordring, det er varmt om nettene og vanskelig å sove. En stakkars nordmann som er vant til en langt kjøligere sommer kan slite i den varmen her.

Også Vetle Sjåstad Christiansen merker søvnproblemene.

– Jeg prøver å legge meg rundt klokken ti, men sovner sjelden før ett. I dag våknet jeg klokka fem, forteller Sjåstad Christiansen.

Mens OL-mester Johannes Thingnes Bø forteller at varmen skaper problemer med utstyret.

– Det er fryktelig. Det svir under skoa. Det er ikke så veldig godt å gå uti der. I går måtte jeg slenge av meg skoa underveis i treningen fordi det brant for masse under, sier Thingnes Bø om å gå på rulleski i varmen.

Der landslagslegen mener at søvnmangelen kan by på restitusjonsproblemer, sier Sjåstad Christiansen at det foreløpig ikke er et stort problem.

– Når vi er midt oppi det merker jeg det ikke. Men det blir kanskje en liten smell når jeg kommer hjem, med lange morgener i dobbeltsenga.

Laster Instagram-innhold

– Trenes godt i enda varmere land

Ola Berger sier at de gjør det de kan for å holde utøverne så avkjølt som mulig.

– Vi prøver å holde oss litt i skyggen, og har en del fokus på det. Man må prøve å holde seg kald når man kan.

I tillegg til å jakte skygge, justeres treningstidspunktene noe, sier landslagslegen.

– Vi har litt timing på når vi kjører hvilke økter. I går startet vi klokken kvart over åtte, det er tidligere enn normalt. Det er lurt å unngå døgnets varmeste timer.

Selv om varmen byr på utfordringer, tror ikke legen at det vil få store konsekvenser for sesongoppkjøringen.

– Det trenes godt i enda varmere land enn Norge. Det er fullt mulig å gjennomføre gode treningsøkter til tross for de temperaturene vi ser nå.

Siste nytt

 • Norge VM-åpner mot Russland

  Norge møter Russland i sin første kamp i neste års ishockey-VM i Slovakia. Kampen går i Bratislava 10. mai. To dager senere er Sverige motstander, mens Sveits venter 15. mai. På Norges nasjonaldag 17. mai er det kamp mot Østerrike, mens Italia står på menyen dagen etter. Norge avslutter gruppespillet mot Latvia 21. mai.

  Ishockey
  Foto: Geir Olsen Lillehammer NOR, Geir Olsen / NTB scanpix
 • Elofsson rammet av hjerneslag

  Den tidligere svenske langrennsstjernen Per Elofsson (41) forteller i et Instagram-innlegg at han ble rammet av et hjerneslag for tre uker siden. – Forsto at noe var alvorlig galt og har siden knapt kunnet gå på toalettet selv, skriver han.

  Elofsson
  Foto: Anders Wiklund/SCANPIX / NTB scanpix
 • Kamara scoret i Galaxy-seier

  Ola Kamara scoret et av målene da LA Galaxy slo Minnesota United FC 3-1 i Major League Soccer søndag kveld. Zlatan Ibrahimovic scoret det førte målet til Los Angeles-laget. Galaxy er nå bare én seier fra å sikre plassen i sluttspillet.

  Fotball-landskamp menn (privatlandskamp) Norge - Panama.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag