Hopp til innhold

– Driter vi oss ut der, har vi lagt egget

Det er meldt opp mot 13 varmegrader under åpningsdagen i skiskytter-VM. Det gir store utfordringer for smøreteamet.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen og de andre norske utøverne trenger full klaff både i sporet og på standplass for å lykkes i VM. Nå skaper sterk varme utfordringer for smøreteamet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Ski kan være helt avgjørende her. Vi snakker ikke om 10 sekunder, men om opp mot minutter. Så driter vi oss ut der, så har vi lagt egget.

Hete spådommer

Det sier skiskytterveteran Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Det er kram snø i Ruhpolding nå, og kramere skal den bli. Torsdag er første konkurransedag, og yr.no melder opp mot 13 varmegrader.

Thomas Söderberg

Smøresjef Thomas Söderberg har testet ski for Norge i årevis. Her er han i aksjon i 2004.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg tror vi ligger bra an, men det får vi vel se på torsdag, sier en flirende smøresjef Thomas Söderberg til NRK.

Han har vært med i det norske smøreteamet i årevis, og har derfor erfaring med de fleste typer forhold. Nå driver han og kollegene i smøretraileren intens testing for å finne frem til de rette skiene. Eller, riktigere sagt, den rette strukturen.

  • Blir det et bra mesterskap, sett med norske øyne? Si din mening om skiskytter-VM nederst i denne artikkelen!

Bort med vannet

Utfordringen for smørerne når det er så mildt er å finne frem til den rette strukturen under skiene. Under varme forhold vil det si det mønsteret som best mulig drenerer bort vannet – litt som på et bildekk.

Er det kaldt ute, er det om å gjøre å skape en vannfilm mellom skiene og snøen slik at det glir godt. Når det er så varmt som det nå meldes i skiskytingens mekka, er utfordringen motsatt: det er mer enn nok vann - og derfor må det altså dreneres bort.

Sendes til Norge for slip

En god struktur lages med en avansert slipemaskin. Dette er svære installasjoner, som man ikke drasser med seg verden rundt.

Faktisk blir skipar sendt med bil til München, flydd til sliping i Norge og så tilbake til Ruhpolding – alt for å få best mulig glid i VM.

– Vi må være fleksible. Så det blir nok mye kjøring frem og tilbake til München for å levere ski til slip, tror jeg. Her forandres det fort, så de må nok bare fyre opp bilen skal vi få topp ski, sier Bjørndalen.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal