– Driter vi oss ut der, har vi lagt egget

Det er meldt opp mot 13 varmegrader under åpningsdagen i skiskytter-VM. Det gir store utfordringer for smøreteamet.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen og de andre norske utøverne trenger full klaff både i sporet og på standplass for å lykkes i VM. Nå skaper sterk varme utfordringer for smøreteamet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / Scanpix

– Ski kan være helt avgjørende her. Vi snakker ikke om 10 sekunder, men om opp mot minutter. Så driter vi oss ut der, så har vi lagt egget.

Hete spådommer

Det sier skiskytterveteran Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Det er kram snø i Ruhpolding nå, og kramere skal den bli. Torsdag er første konkurransedag, og yr.no melder opp mot 13 varmegrader.

Thomas Söderberg

Smøresjef Thomas Söderberg har testet ski for Norge i årevis. Her er han i aksjon i 2004.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Jeg tror vi ligger bra an, men det får vi vel se på torsdag, sier en flirende smøresjef Thomas Söderberg til NRK.

Han har vært med i det norske smøreteamet i årevis, og har derfor erfaring med de fleste typer forhold. Nå driver han og kollegene i smøretraileren intens testing for å finne frem til de rette skiene. Eller, riktigere sagt, den rette strukturen.

 • Blir det et bra mesterskap, sett med norske øyne? Si din mening om skiskytter-VM nederst i denne artikkelen!

Bort med vannet

Utfordringen for smørerne når det er så mildt er å finne frem til den rette strukturen under skiene. Under varme forhold vil det si det mønsteret som best mulig drenerer bort vannet – litt som på et bildekk.

Er det kaldt ute, er det om å gjøre å skape en vannfilm mellom skiene og snøen slik at det glir godt. Når det er så varmt som det nå meldes i skiskytingens mekka, er utfordringen motsatt: det er mer enn nok vann - og derfor må det altså dreneres bort.

Sendes til Norge for slip

En god struktur lages med en avansert slipemaskin. Dette er svære installasjoner, som man ikke drasser med seg verden rundt.

Faktisk blir skipar sendt med bil til München, flydd til sliping i Norge og så tilbake til Ruhpolding – alt for å få best mulig glid i VM.

– Vi må være fleksible. Så det blir nok mye kjøring frem og tilbake til München for å levere ski til slip, tror jeg. Her forandres det fort, så de må nok bare fyre opp bilen skal vi få topp ski, sier Bjørndalen.

Siste nytt

 • Ny skadesmell for Bayern

  Bayern Münchens colombianske stjerne James Rodriguez er ute med leddbåndsskade på uviss tid, melder klubben. Bayern har skuffet så langt i årets Bundesliga og ligger på femteplass, sju poeng bak serieleder Dortmund.

  James Rodriguez
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP
 • Johansen spent på ny manager

  Onsdag kom beskjeden om at Fulham-manager Slavisa Jokanovic erstattes av Claudio Ranieri, mannen som ledet Leicester til et sensasjonelt ligagull i 2016.
  – Det blir utrolig spennende. Han har et enormt navn og man husker hva han gjorde i Leicester, sier Stefan Johansen til NRK. I skrivende stund ligger Fulham på sisteplass i Premier League, med fem poeng på 12 kamper.

  Nasjonsliga Slovenia mot Norge.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Bjøntegaard vant generalprøven

  Erlend Bjøntegaard vant landslagets siste testrenn i skiskyting før sesongstarten på Sjusjøen 24. november. Bjøntegaard bommet to ganger i stående skyting. Johannes Thingnes Bø bommet tre ganger i liggende og en gang i stående og kom et stykke bak.

  Erlend Bjøntegaard
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Torsteins sjakkskole
Sport i dag