Var en sensasjon i fjor – nå krever junioren å bli målt mot Johaug

Petter Northug og Therese Johaug var begge i seniorverdenstoppen som juniorer, men fikk klar beskjed om å prioritere junior-VM. Helene Marie Fossesholm (19) har ikke engang junior-VM med i sesongplanen.

658Hfx0AWT8

STREKKER SEG MOT JOHAUG: Helene Marie Fossesholm (19) holder seg i nærheten når Therese Johaug (30) gir seiersintervjuer, og vil heller strekke seg mot verdens beste enn å konkurrere mot resten av juniorene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg tenker ikke selv at jeg er junior, selv om jeg får høre det i ny og ne. I mitt hode har jeg blitt senior, sier Fossesholm etter helgens to pallplasser i den nasjonale langrennsåpninga Beitostølen.

Da hun for et år siden tok to pallplasser i de tilsvarende konkurransene, var det en sensasjon. Landslagsledelsen måtte svarer på mange spørsmål om hvorvidt 18-åringen ville bli tatt ut til verdenscupåpninga i Ruka, men svaret var et kategorisk nei.

0AdFFKxLQ4M

DEN NESTE: Helene Marie Fossesholm er allerede i ferd med å gå seg ut av «morgendagens helter»-stempelet, og er svært nær ved å være dagens helt.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi som kjenner sporten ønsker å lage en plan for at hun kan bli verdens beste skiløper. Hvis hun ønsker det. Da er ikke det viktigste å gå flest mulig verdenscuprenn som 18- eller 19-åring, forklarte kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen da.

Unntaket fra regelen

Det var helt i tråd med linja Norges Skiforbund i årevis har lagt seg på. Petter Northug ble seniornorgesmester som junior, men fikk likevel ikke delta i OL. Både Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen var fortsatt juniorer da de tok henholdsvis bronse og gull under VM i Sapporo i 2007, men det var junior-VM de hadde som mål.

Helene Marie Fossesholm blir unntaket fra denne regelen etter at hun med den største selvfølge gikk inn til nye pallplasser på Beitostølen.

– Jeg hadde jo blitt overrasket om de to pallene på damesida ikke hadde blitt som de ble, sier landslagstrener Iversen om de to distanserennene – der Therese Johaug vant begge dager, og der Heidi Weng og Fossesholm byttet trinn på seierspallen fra lørdag til søndag.

Det er ingen diskusjon om hvorvidt Fossesholm skal til verdenscupåpninga, spørsmålet er snarere om hun kan kjempe om sammenlagtpallen i minitouren.

xvvZPm2q6-0

FOSSER FRAM: Junioren Helene Marie Fossesholm viser voksne takter i løypa

Foto: Geir Olsen / NTB

Junior-VM ikke på sesongplanen

Og junior-VM, som ser ut til å gå i Vuokatti 8.–14. februar, står faktisk ikke en gang på sesongplanen, bekrefter Iversen.

– Hun har fokus på senior-VM, sier han.

Det er ikke helt utelukket å delta, men i så fall er det fordi koronapandemien har ført til så mange rennavlysninger at det er nødvendig å få konkurransegjennomkjøring før senior-VM i Oberstdorf.

Men den samme pandemien er også et vektig argument for å droppe juniormesterskapet.

– Å begrense reisevirksomhet gjør at selv om hun hadde hatt mulighet, er det kanskje bedre å holde seg hjemme, påpeker Iversen.

Fossesholm er glad for at hun slipper å bruke andre juniorer som målestokk. I sitt eget hode er 19-åringen en voksen skiløper.

– Therese er lista

– Det tror jeg at jeg må tenke også, ellers kan det fort bli at man kanskje kan bruke det som en liten unnskyldning, og det har jeg ikke lyst til å gjøre i det hele tatt, sier hun, og fortsetter:

– Jeg vet hvor lista ligger, og det må man vite. Da hjelper det ikke å ha unnskyldninger. Det er Therese som er lista, rett og slett.

Y8jW--3Ke2w

IMPONERT: Landslagstrener Ole Morten Iversen ser med glede at Helene Marie Fossesholm modnes raskere enn de fleste som menneske og skiløper.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ole Morten Iversen støtter fullt og helt Fossesholms ønske om å bli målt mot verdens beste skiløper.

– Det synes jeg er helt riktig innstilling. Når hun blir tatt ut på et elitelag og takker ja, er det svaret hun skal gi, sier Iversen.

Så presiserer han at det for hans del likevel er viktig å minne supertalentet på at hun ikke kan forvente å være like god som Therese Johaug på alt – ennå.

– Therese er tross alt 10–12 år eldre og har et langt liv i toppidretten bak seg. Men det er ingen tvil om at hun får se hvor lista ligger på en del ting. Det er typisk Helene å si noe sånt, konstaterer landslagstreneren.

Verdenscupen i langrenn starter fredag. Med Helene Marie Fossesholm i fremste rekke blant dem som skal utfordre Therese Johaug, Frida Karlsson og Ebba Andersson i minitouren i Ruka.

Siste nytt

 • Ber FIS vurdere ny Bolsjunov-straff

  Det finske Skiforbundet har sendt en forespørsel til FIS hvor de ber dem vurdere om straffen Bolsjunov fikk var riktig etter søndagens stafett, skriver det finske Skiforbundet i en pressemelding.

  På oppløpet i kampen om 2.-plassen gikk den finske ankermannen, Joni Mäki, først inn på oppløpet, og Bolsjunov følte han ble sperret. Russeren svarte med å slå etter Mäki, før han etter målgang krasjet inn i finnen.

  Russlands lag ble disket, men finnene ber nå om en ny vurdering av straffen til Bolsjunov.

  Verdenscup Lahti
  Foto: Markku Ulander / NTB
 • Verdenscupen avsluttes i Norge

  Verdenscupsesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten avsluttes med renn på Lillehammer i mars.

  Det opplyser Det internasjonale skiforbundet (FIS) onsdag.

  Verdenscupfinalen skulle etter planen gått i Beijing, men måtte avlyses som følge av viruspandemien.

  Lillehammer skulle på sin side hatt verdenscuprenn før jul, men også de ble utsatt. Årsaken var at norske myndigheter ikke åpnet for unntak fra innreise- og karantenebestemmelsene.

  Nå blir det renn i mjøsbyen fra 19. til 21. mars. FIS opplyser torsdag at rennprogrammet for avslutningshelgen vil bli offentliggjort så fort det er klart.

  Fra regjeringshold er det samtidig understreket at unntaket som nå foreligger kan bli trukket tilbake dersom smittesituasjonen forverrer seg.

  Russiske Tjumen hadde også søkt om å få overta verdenscupavslutningen i langrenn, men Lillehammer trakk imidlertid det lengste strået.

  Therese Johaug
  Foto: Jussi Nukari / AP
 • Vraket til EM-åpningen

  Det blir ingen mesterskapsdebut i skiskyting for Stina Nilsson onsdag. Hun fikk ikke plass på det svenske laget til normaldistansen i EM i Polen.

  Sverige kan stille med seks løpere på 15-kilometeren i polske Duszniki-Zdrój. Troppen består imidlertid av sju løpere. Dermed ble det ikke plass til Nilsson på åpningsdistansen.

  – Vi har seks startplasser i dag og sju på sprinten, så Stina lader opp til sprinten, sier det svenske landslagets sportssjef Anna-Maria Uusitalo i en tekstmelding til SVT.

  Elisabeth Högberg, Anna Magnusson, Ingela Andersson, Annie Lind, Ella Halvarsson og Emma Nilsson utgjør det svenske laget på onsdagens normaldistanse i Polen.

  Sveriges fremste skiskyttere står over EM for å prioritere forberedelser til VM i Pokljuka i neste måned.

  Skiskyting Sverige
  Foto: Nisse Schmidt/tt / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal