Hopp til innhold

Var en sensasjon i fjor – nå krever junioren å bli målt mot Johaug

Petter Northug og Therese Johaug var begge i seniorverdenstoppen som juniorer, men fikk klar beskjed om å prioritere junior-VM. Helene Marie Fossesholm (19) har ikke engang junior-VM med i sesongplanen.

658Hfx0AWT8

STREKKER SEG MOT JOHAUG: Helene Marie Fossesholm (19) holder seg i nærheten når Therese Johaug (30) gir seiersintervjuer, og vil heller strekke seg mot verdens beste enn å konkurrere mot resten av juniorene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Jeg tenker ikke selv at jeg er junior, selv om jeg får høre det i ny og ne. I mitt hode har jeg blitt senior, sier Fossesholm etter helgens to pallplasser i den nasjonale langrennsåpninga Beitostølen.

Da hun for et år siden tok to pallplasser i de tilsvarende konkurransene, var det en sensasjon. Landslagsledelsen måtte svarer på mange spørsmål om hvorvidt 18-åringen ville bli tatt ut til verdenscupåpninga i Ruka, men svaret var et kategorisk nei.

0AdFFKxLQ4M

DEN NESTE: Helene Marie Fossesholm er allerede i ferd med å gå seg ut av «morgendagens helter»-stempelet, og er svært nær ved å være dagens helt.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Vi som kjenner sporten ønsker å lage en plan for at hun kan bli verdens beste skiløper. Hvis hun ønsker det. Da er ikke det viktigste å gå flest mulig verdenscuprenn som 18- eller 19-åring, forklarte kvinnelandslagstrener Ole Morten Iversen da.

Unntaket fra regelen

Det var helt i tråd med linja Norges Skiforbund i årevis har lagt seg på. Petter Northug ble seniornorgesmester som junior, men fikk likevel ikke delta i OL. Både Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen var fortsatt juniorer da de tok henholdsvis bronse og gull under VM i Sapporo i 2007, men det var junior-VM de hadde som mål.

Helene Marie Fossesholm blir unntaket fra denne regelen etter at hun med den største selvfølge gikk inn til nye pallplasser på Beitostølen.

– Jeg hadde jo blitt overrasket om de to pallene på damesida ikke hadde blitt som de ble, sier landslagstrener Iversen om de to distanserennene – der Therese Johaug vant begge dager, og der Heidi Weng og Fossesholm byttet trinn på seierspallen fra lørdag til søndag.

Det er ingen diskusjon om hvorvidt Fossesholm skal til verdenscupåpninga, spørsmålet er snarere om hun kan kjempe om sammenlagtpallen i minitouren.

xvvZPm2q6-0

FOSSER FRAM: Junioren Helene Marie Fossesholm viser voksne takter i løypa

Foto: Geir Olsen / NTB

Junior-VM ikke på sesongplanen

Og junior-VM, som ser ut til å gå i Vuokatti 8.–14. februar, står faktisk ikke en gang på sesongplanen, bekrefter Iversen.

– Hun har fokus på senior-VM, sier han.

Det er ikke helt utelukket å delta, men i så fall er det fordi koronapandemien har ført til så mange rennavlysninger at det er nødvendig å få konkurransegjennomkjøring før senior-VM i Oberstdorf.

Men den samme pandemien er også et vektig argument for å droppe juniormesterskapet.

– Å begrense reisevirksomhet gjør at selv om hun hadde hatt mulighet, er det kanskje bedre å holde seg hjemme, påpeker Iversen.

Fossesholm er glad for at hun slipper å bruke andre juniorer som målestokk. I sitt eget hode er 19-åringen en voksen skiløper.

– Therese er lista

– Det tror jeg at jeg må tenke også, ellers kan det fort bli at man kanskje kan bruke det som en liten unnskyldning, og det har jeg ikke lyst til å gjøre i det hele tatt, sier hun, og fortsetter:

– Jeg vet hvor lista ligger, og det må man vite. Da hjelper det ikke å ha unnskyldninger. Det er Therese som er lista, rett og slett.

Y8jW--3Ke2w

IMPONERT: Landslagstrener Ole Morten Iversen ser med glede at Helene Marie Fossesholm modnes raskere enn de fleste som menneske og skiløper.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Ole Morten Iversen støtter fullt og helt Fossesholms ønske om å bli målt mot verdens beste skiløper.

– Det synes jeg er helt riktig innstilling. Når hun blir tatt ut på et elitelag og takker ja, er det svaret hun skal gi, sier Iversen.

Så presiserer han at det for hans del likevel er viktig å minne supertalentet på at hun ikke kan forvente å være like god som Therese Johaug på alt – ennå.

– Therese er tross alt 10–12 år eldre og har et langt liv i toppidretten bak seg. Men det er ingen tvil om at hun får se hvor lista ligger på en del ting. Det er typisk Helene å si noe sånt, konstaterer landslagstreneren.

Verdenscupen i langrenn starter fredag. Med Helene Marie Fossesholm i fremste rekke blant dem som skal utfordre Therese Johaug, Frida Karlsson og Ebba Andersson i minitouren i Ruka.

Sportsnyheter

Dramatikk før start – her sendes Warholm ut av oppvarmingshallen

Karsten Warholm og hans team ble sendt ut av oppvarmingshallen i EM etter at en tysk funksjonær reagerte på at de hadde med seg egne hekker inn.

Siste nytt

 • Medaljen glapp for Amalie Iuel

  Amalie Iuel stivnet på tampen på 400 meter hekk, og endte på femtplass. Tiden ble til slutt 55,32.

  Hun hang med i medaljekampen lenge, men det holdt akkurat ikke for 28-åringen.

  Men det er karrierebeste plassering i mesterskapssammenheng. Likevel var hun ikke nevneverdig fornøyd etter løpet.

  – Det er litt sånn småkjipt å se at gårsdagens tid hadde holdt til medalje, sier Iuel.

  Jeg løp og ga mitt beste, men det var ikke nok igjen på oppløpet, sier hun.

  Trener Leif Olav Alnes var imponert.

  – Det var kjempebra. Det er litt krevende i bane én. Jeg synes det er strålende, sier Alnes til NRK.

  Han tror at forsøket og det å løpe på innerste bane kan ha kostet litt. Men treneren forteller at de så på det positive før løpet.

  – Jeg tror Amalie kan bli en del bedre. Det er sånn at det hjelper å trene, hun er flink til det. Det er fint å se at det går an, sier han.

  Friidrett, EM i München
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Casemiro klar for Manchester United

  Real Madrid-stjernen er klar for Manchester United. Det bekrefter United på sine nettsider. Kort tid senere bekrefter også Madrid overgangen.

  Klubben skriver at personlige betingelser, visum og medisinsk test gjenstår før overgangen er i boks.

  Klubben opplyser ikke om lengden i kontrakten til brasilianeren, men flere melder at den strekker seg over fire år, med opsjon på et femte år.

  Ifølge Sky Sports betaler Manchester United i overkant av 60 millioner euro (589 millioner kroner) for 30-åringen.

  Han kommer fra en utrolig Real Madrid-karriere, der han står med tre seriegull og fire titler i Mesterligaen

  Champions League Final - Liverpool v Real Madrid
  Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters
 • Fall ødela medaljesjansen for Boutera

  Jacob Boutera var langt fremme i feltet i store deler av 3000 meter med hinder. Det var da han skulle hoppe over et hinder at han gikk i bakken.

  – Det ble ikke løpet jeg håpte, selvfølgelig. Jeg prøvde å være med så mye som mulig i front og posisjonere meg for å kunne henge med. Når man henger med hodet i vanngraven hjelper ikke det så mye. Heldigvis hadde ikke fallet så store konsekvenser, for jeg var kjørt uansett, seier Boutera til NRK.

  Han endte som nummer 11 i løpet.

  Det var finske Topi Raitanen som stakk av med seieren.

  Tom Erling Kårbø endte til slutt på 12. plass i løpet.

  Han sier at forsøket kostet mye.

  – Jeg måtte ta i veldig mye for å sikre meg, så jeg skulle gjerne løpt et jevnere løp, sier han.

  EM friidrett 2022 i München

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 53 klipp
Sport
Spiller nå
Johaug røper nye dopingdetaljer i bok 00:53
Neste