Gikk inn til VM-gull - en time senere ble han vraket til stafetten

POKLJUKA/OSLO: Sturla Holm Lægreid (23) tok VM-gull med feilfri skyting, men får likevel ikke gå parstafetten for Norge. Det forstår NRKs eksperter lite av.

Sturla Holm Lægreid etter gull i VM 2021

JUBEL: Sturla Holm Lægreid tok sitt første VM-gull.

Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

– Det er helt magisk, det er en drømmedag. Toppen av kransekaka. Jeg vet ikke hvordan jeg skal sette ord på det, sier Lægreid.

Sturla Holm Lægreid prydet en allerede fantastisk sesong i verdenscupen med gull på normaldistansen i VM.

Men det var ikke bare gode nyheter for Lægreid onsdag.

– Bør være Norges førstevalg

Til tross for VM-gullet, får ikke Lægreid gå parstafetten i VM torsdag. Der har de norske landslagstrenerne heller tatt ut Johannes Thingnes Bø og Tiril Eckhoff.

Men Lægreid hevder at han ikke er nevneverdig skuffet over å ikke bli tatt ut. Han gleder seg over det VM-gullet han har tatt.

– Det er absolutt ikke noe jeg hadde forventet på forhånd. Selv om jeg tok gull, føler jeg ikke jeg er favoritten til å gå denne stafetten, for Johannes er ekstremt god i disse settingene her. Han er absolutt vårt sterkeste kort på parstafetten, sier Lægreid.

Ville du gått den hvis du fikk muligheten?

– Nei, jeg vil gjerne ta en hviledag i morgen. Jeg kan heller se på skiskyting som tilskuer, for det synes jeg er skikkelig kult, sier han.

NRKs eksperter er av en annen oppfatning.

– Per nå har Norge best gullsjanser med Sturla på laget. Han er verdensmester og parstafett er en skytekonkurranse noe som er perfekt for han. Hvis han selv kunne tenke seg å gå parstafetten burde han få gå. Men samtidig kan det hende at han er såpass sliten etter dagens løp at det er lurt for ham å få en ekstra hviledag, sier NRKs ekspert, Ola Lunde.

Han får støtte av Emil Hegle Svendsen.

– Sturla bør være Norges førstevalg. VM-gull trumfer det meste, sier Emil Hegle Svendsen.

Thingnes Bø innrømmer at han kjenner på et ekstra press når han skal gå stafetten fremfor gullvinner Lægreid.

– Ja, jeg gjør egentlig det. Det er en mulighet for å få utløp for litt aggresjon og bruke det positivt i morgen. Så er Tiril ankerkvinne og hvis vi går i tet i første skyting så ser det lovende ut, uansett hvor mange lag som er med, sier Thingnes Bø.

Lægreid står med en sjette- og en syvendeplass i tillegg til VM-gullet, mens Johannes Thinges Bø har to femteplasser og en bronsemedalje.

Vanvittig statistikk

Ifølge ekspertene burde altså Lægreid få gå. Det begrunner de med verdensmesterens imponerende skyteegenskaper.

For statistikken til Lægreid er mildt sagt imponerende:

Etter dagens VM-gull har han skutt totalt 110 skudd i førsteserier i verdenscupen, og bare bommet én gang. Han brukte også bare 25,4 sekunder på den første serien, og var blant de raskeste.

– Det er en helt vanvittig statistikk, påpeker NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith.

Også Johannes Thingnes Bø, som endte på en 5. plass, reagerer når han får lagt frem statistikken.

Johannes Thingnes Bø i VM i Pokljuka

OVERRASKET: Johannes Thingnes Bø klarer ikke å sette ord på det Sturla Holm Lægreid har gjort denne sesongen.

Foto: Primoz Lovric / NTB

– Er det sant? Det sier sitt. Fytti grisen, det er imponerende, sier Thingnes Bø.

– Det er viktig å starte bra og ikke bare avslutte?

– Ja helt klart. Desto flere treff du skyter desto bedre er du. Det er akkurat det å ikke havne bakpå i løpene, som gjør at du kan ha fin progresjon utover i løpene som er viktig. Da slipper han å bruke unødvendige krefter på det, og det scorer han veldig på, sier han.

Dermed har Holm Lægreid tangert rekorden til franske Martin Fourcade. I fjor satte franskmannen den rekorden, med 15 rene førsteserier uten å bomme.

Meditasjon er nøkkelen

En særdeles fornøyd Lægreid takker familien som satt hjemme og heiet. Uten dem ville han aldri vært der han er i dag, mener den ferske gullvinneren.

Nå røper derimot Lægreid hva som har bidratt til at han onsdag fikk ned 20 blinker og suste inn til gullet. Nervene var til stede som alltid, men nå har han funnet en måte å takle dem på.

– Jeg fikk litt tanker inn på vei inn til siste skyting, men det er en situasjon jeg har øvd på så mange ganger mentalt. Jeg har satt meg selv i den situasjonen med meditasjon og visste akkurat hva jeg skulle gjøre. Det kan jeg takke de titalls timene jeg har lagt ned i senga med meditasjon, sier han.

Også trener Egil Kristiansen er sjokkert over Sturla Holm Lægreid.

5u35SZTUYtU

IMPONERT: Trener Egil Kristiansen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / N

– Det er helt ekstremt stort. Det Sturla gjør her ... Jeg har vært med på mye, men det her tror jeg jaggu meg tar kaka, sier Egil Kristiansen.

Gullseieren gjorde også at Lægreid nå vinner normalcupen sammenlagt, etter to seirer og én annenplass.

Og enda bedre ble det da Johannes Dale tok bronsemedaljen.

Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale med medaljer i VM i Pokljuka

GULL OG BRONSE: Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale.

Foto: Darko Bandic / AP

Se komplett resultatliste her:

Sportsnyheter

Marerittstart for Polen og Lewandowski: – En gedigen skuffelse

En nær usynlig stjernespiss, rødt kort og hardt kritisert forsvar. Det ble en helsvart aften i St. Petersburg for Polens EM-håp.

Ingen har scoret fra denne distansen i EM på 40 år: – Er det mulig?!

Alt handlet om tsjekkiske Patrik Schick da Skottland spilte sin første mesterskapskamp på 23 år. Prestasjonen er historisk.

Siste nytt

 • Casper Ruud dropper Tokyo-OL

  Casper Ruud dropper Tokyo-OL, melder NTB. Ruud kommenterer avgjørelsen slik på Twitter:

  – Etter French Open har det vært noen dager i tenkeboksen, og etter nøye vurdering med mitt team har vi kommet fram til at det ikke blir OL i Tokyo på meg, skriver han i meldingen.

  Det har lenge vært spekulert i om Norges tennisess ville satse på OL i Tokyo, men mandag kom altså bekreftelsen på at han dropper lekene.

  – Jeg er fortsatt ganske ung og både tror og håper jeg kan få deltatt i flere OL i min karriere. Mitt fokus vil være deltakelse i 2024 i Paris. Jeg skal prøve å ta nye steg de neste årene slik at jeg kan være med og kjempe om medaljene der, skriver Ruud videre.

  Ruud røk for Alejandro Davidovich Fokina i tredje runde i Roland-Garros forrige uke. Mandag endte han likevel opp med karrierebeste på ATP-rankingen med en 15.-plass.

  Neste oppgave for 22-åringen blir en gressturnering på Mallorca fra neste uke. Det blir forberedelse til Wimbledon-turneringen, som starter om et par uker.

  Casper Ruud-jubel
  Foto: Gustavo Garello / Gustavo Garello
 • Start-treneren har fått sparken

  Joey Hardarson er ferdig som trener i Start. I tillegg må assistenttrener Mattias Andersson gå. Det bekrefter kristiansandsklubben på sine nettsider mandag. Islendingen fikk jobben i 2019 og har vært i sjefsstolen i sørlandsklubben i nesten to år.

  rRNIjQn3Vts
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Snart kan 5.000 gå på fotballkamp

  Fra 17. juni kan inntil 5000 personer slippe inn på idrettsarrangementer utendørs i Norge dersom de har «grønt» koronasertifikat.

  Det kunngjorde helseminister Bent Høie (H) på en pressekonferanse mandag. Antallet på 5000 personer gjelder utendørsarrangementer med faste sitteplasser, og innendørs er det tilsvarende tallet 2500 personer.

  Lite folk på tribunen
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal