Hopp til innhold

Forskjellen på disse bildene fikk OL-arrangøren til å steile

TROMSØ (NRK.no): Sjakkforbundet presenterte stolt sin historiske sponsoravtale før OL. Men etter kun én dag ble de tvunget til å fjerne Isklar-flaskene fra sjakkbordene.

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen

FINN ÉN FEIL: På bildet til venstre, tatt på dag 1 av sjakk-OL, har Jon Ludvig Hammer en flaske fra sjakkforbundets sponsor Isklar. På bildet til høyre, tatt dagen etter, har Magnus Carlsen en flaske fra sjakk-OLs egen sponsor Isbre.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

«Historisk sponsoravtale for norsk sjakk», jublet Norges Sjakkforbund i en pressemelding bare tre dager før sjakk-OL.

Forbundet hadde signert en sponsoravtale med flaskevannet Isklar, dets største avtale noensinne. Avtalen skulle omfatte leveranse av vannflasker til det norske laget, og ifølge forbundet var Isklar «perfekt for de norske spillerne i konkurransesituasjon»

På åpningsdagen i sjakk-OL hadde de norske herrespillerne Isklar stående ved siden av seg på bordet.

Dagen etter hadde de plutselig vann fra konkurrenten Isbre.

Begeret rant over

Årsaken? En krasj mellom sponsorene til sjakkforbundet og arrangøren av sjakk-OL.

Arrangøren av sjakk-OL har nemlig sin egen sponsor, Isbre, som også er en type flaskevann. Arrangøren satte ned foten med én gang de så flaskene til de norske spillerne.

– Vi oppdaget at det var en annen type vann enn Isbre inne i lokalet, og det kunne vi selvsagt ikke akseptere, for vi har alle kommersielle rettigheter til det som skjer inne i selve OL-lokalet. Det meddelte vi til Norges Sjakkforbund, sier Morten Sand, internasjonal rådgiver for sjakk-OL i Tromsø.

Leif Erlend Johannessen

Fra og med den andre dagen av sjakk-OL har alle spillerne drukket Isbre-vann (eller i Magnus Carlsens tilfelle, juice blandet med Isbre-vann). Her står Leif Erlend Johannessen med en flaske i hendene og ser på Carlsens parti.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Carlsen rakk aldri drikke fra forbundets flaske

Dermed måtte Norges Sjakkforbund pent finne seg i at de ikke fikk vist frem sin nye sponsor under sjakk-OL.

Gullkalven Magnus Carlsen rakk aldri å drikke sin karakteristiske utblandede juice fra Isklar-flaske i OL, han stod nemlig over på åpningsdagen.

– Saken er den at arrangøren har en avtale med en vannleverandør, og den inneholder visse betingelser. Det er vi nødt til å forholde oss til, sier generalsekretær Geir Nesheim i Norges Sjakkforbund til NRK.no.

Ifølge Dagens Næringsliv er avtalen verdt rundt en halv million kroner for sjakkforbundet. Sjakk-OL er det klart største utstillingsvinduet de har å tilby i løpet av det året avtalen varer.

Vurderer å utvide avtalen likevel

– Var dette ukjent for dere?

– Nei, dette er ting som ligger i avtalene, sier Nesheim i sjakkforbundet.

– Men var det overraskende for dere da dere signerte avtalen at den var i konflikt med arrangørens avtale?

– Det har jeg ingen spesiell kommentar til, sier Nesheim.

– Er dette noe som kan sette en stopper for samarbeidet mellom dere og Isklar?

– Nei, avtalen vår inneholder veldig mange punkter, og det var meningen at dette skulle være et startsignal for et langt samarbeid. Vi har god dialog med Isklar, og det er ingen konflikt her, sier Geir Nesheim i sjakkforbundet til NRK.no.

Isklar: – Ingen konflikt

Remi Goulignac i Isklar sier at han ikke er misfornøyd med sjakkforbundets håndtering av saken.

– Vi har god dialog med alle parter og full forståelse for oppstått situasjon. Det er ingen konflikter rundt dette! Veien videre tar Norges Sjakkforbund og Isklar etter OL, skriver han i en e-post til NRK.no

– Avtalen inneholder mange andre muligheter for å videreutvikle samarbeidet, skriver Goulignac.

Siste nytt

 • Oilers med ny seier mot Sparta

  Regjerende NM-vinner Stavanger har koblet grepet mot en ny finale. Sparta ble slått 2-1 i den tredje semifinalen. Dermed kan Oilers avgjøre duellen fredag.

  Onsdagens oppgjør ble jevnere enn de to foregående, men nok en gang kunne Oilers juble for seieren.

  Sparta måtte for enhver pris unngå undertall. I det første undertall var Nick Dineen nådeløs og da han løftet 1-0 opp i nettaket etter snaue ni minutters spill.

  Drøye to minutter ut i midtperioden kunne Robin Soudsky og Sparta-spillerne juble for sitt første mål i semifinalespillet. Soudsky fikk pirket inn pucken bak Henrik Holm etter møljespill foran mål.

  Sparta klarte å løfte seg og var mer solide inne i angrepssonen, enn tilfellet har vært i de sju andre periodene som er spilt.

  Gjestene fikk derimot et lite skudd for baugen da Bryce Gervais sendte Oilers i ledelsen med 2-1 tidlig i tredjeperioden.

  Hockey 1 semifinale: Stavanger Oilers - Sparta
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Marerittstart for Hovland

  Viktor Hovland kom tre slag under etter tre spilte hull mot amerikaneren Matt Kuchar i matchplayturneringen i Austin.

  Viktor Hovland fikk en svært dårlig start. Han tapte det første hullet med fem slag mot motstanderens fire på par-fire-hullet. På det neste hullet var spillerne nærmest identiske med utspillene sine, men nordmannen var rundt 15 meter lenger oppe på fairwayen. På greenen derimot brukte Kuchar bare ett slag, mens Hovland brukte to.

  På det tredje hullet havnet Hovland ute i roufen på utslaget sitt og havnet i en sandbunker på innslaget. Dermed ga han opp hullet ettersom motstanderen trengte to slag på å vinne hullet.

  Torsdag møter Hovland sørkoreaneren Kim Si-woon, mens amerikanske Chris Kirk er motstander fredag. (NTB)

  Players Championship Golf
  Foto: Eric Gay / AP
 • Reiten matchvinner i knallsterk borteseier mot Lyon

  Guro Reiten sikret et meget godt og sterkt utgangspunkt mot Lyon i Mesterligaen da hun sørget for at Chelsea vant 1-0 i Lyon.

  Med det har blåtrøyene gode muligheter til å ta seg til semifinalen i turneringen.

  Reiten satte ballen i nettmaskene like før halvtimen var spilt. Det skjedde på vakkert vis da hun curlet ballen i lengste hjørne med feil fot.

  Ada Hegerberg var på sin side endelig tilbake i troppen igjen etter et langt skadeopphold, men hun ble værende på benken hele kampen.

  Maren Mjelde kom inn på tampen av kampen og fikk i overkant av fem minutter på banen.

  Returoppgjøret spilles i London om åtte dager.

  Chelsea
  Foto: OLIVIER CHASSIGNOLE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste