Hopp til innhold

Valnes provosert av Bolsjunov-manøver: – Han fyrte meg opp litt

Johannes Høsflot Klæbo sikret norsk lagsprintgull på imponerende vis, men etterpå handlet det om Erik Valnes. Aleksandr Bolsjunov fyrte ham opp på nest siste etappe – og deretter nektet mannen mannen fra Sørreisa å gi slipp.

Valnes ble sendt først ut på sin siste etappe. Han la seg i front ut fra stadion, men mistet ledelsen inn i første bakken. Aleksandr Bolsjunov stupte inn foran nordmannen for å gjøre klar til angrep.

– Det kom plutselig en russer opp på siden av meg. Han skulle absolutt forbi meg, og kom på innsiden. Det var nesten så han kjørte over skiene mine. Det var litt provoserende, sier Valnes til NRK.

– Han fyrte meg opp litt.

Valnes var forberedt på hardkjør fra IIvo Niskanen og Bolsjunov på sin siste etappe. Men i bakkene var det han som tok føringen.

– Jeg trodde kanskje jeg gikk litt for tidlig, sier Valnes, som innrømmer at Bolsjunovs manøver ga ham ekstra motivasjon.

– Smågutter

I pressesonen etter rennet, der Norge tok gull foran Finland og den russiske olympiske komité, forteller Klæbo hvordan han opplevde makkerens jobb i løypa på den nest siste etappen for Norge.

– Det var imponerende. Jeg kom jo inn etter min andre etappe og skal ta på meg jakka, og så sier Arild: «Erik følte seg pigg, så han skal kjøre på nå». Og så går det ett minutt og 15 sekunder, så har han fått meter der.

– Det var fantastisk imponerende. Han gjør jo at både Bolsjunov og Iivo, som har vært utrolig sterke, ser ut som smågutter, sier Klæbo til NRK.

Wngo_VQSZ08

TØFF OPPGAVE: For Erik Valnes, her foran Aleksandr Bolsjunov under onsdagens lagsprint.

Foto: LINDSEY WASSON / Reuters

– Han er i superform

Det var intet mindre enn imponerende. For Valnes var et form for usikkert kort før onsdagens øvelse. Han har vært blant verdens beste sprintere i lang tid.

Men 25-åringen mislyktes så til de grader under OL-sprinten som innledet mesterskapet. Deretter ble han vraket til stafetten. Emil Iversen var ifølge landslagsledelsen i bedre form.

Så det store spørsmålet før finalen var hvordan han ville stå seg mot Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov på Norges nest siste etappe. Ikke minst om Johannes Høsflot Klæbo måtte hente inn noe på de to nasjonene.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Men det ble aldri noe spørsmål. I stedet skaffet Valnes seg noen meter på de to i den siste tøffe lange bakken. Til veksling var det dødt løp mellom nasjonene.

Fredrik Aukland var svært imponert.

– Kom han til å svare på angrepet fra Niskanen og Bolsjunov? Ikke bare svarte han på det. Han tok initiativet. Han er i superform og leverte en fantometappe som satte Klæbo i nydelig posisjon til å ta gull, sier NRKs ekspert.

– De fikk pustet litt

Valnes selv var strålende fornøyd og svært stolt over OL-gullet. Det er det største han har opplevd, sier han til NRK, samtidig som han forteller om kampen mot sine to argeste rivaler i dagens renn.

Han forteller at kroppen har vært bra selv om enkelte resultater ikke har gått helt veien.

– Jeg har følt meg trygg. Det var deilig å kjenne at jeg kan slippe meg løs og spa på. Da fikk til og med Niskanen og Bolsjunov pustet litt, så det var deilig.

Up0VqMLUPgI

GULL-DUO: Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo, her på premieseremonien i OL i Beijing onsdag.

Foto: Aaron Favila / AP

Rykket fra lenge før oppløpet

Men selv om han fikk drømmeutgangspunktet viste også Klæbo hvilken form og skiløper han er. I den siste bakken før oppløpet rykket han fra finske Joni Mäki og Aleksandr Terentjev fra den russiske olympiske komité.

Akkurat hvordan Klæbo avgjorde fikk NRKs kommentatorer til å bruke de store ordene. Ekspert Torgeir Bjørn mente trønderen var fullkommen, mens kollega Jann Post antydet at det var som å se hvordan Petter Northug avgjorde stafetten under Sapporo-VM i 2007.

– Det var en lagseier

YBLipHgPK3U

FIKK STØTTE AV LAGKOMPISENE: Pål Golberg gikk aldri selv, men gratulerte Erik Valnes etter lagsprinten onsdag.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Etter et svært turbulent mesterskapet for langrennsherrene tok også Klæbo og Valnes seg tid til å hylle laget.

Flere hadde møtt opp for å heie lagsprintduoen frem på oppløpet. Flere hadde også bidratt før løpet, sier Klæbo.

– Det er alltid vanskelig å sammenligne (gull). Men vi gjør dette som et lag. Det er ikke bare oss to. Det var mange på kveldsmøtet i går som kom med innspill. Det er en lagseier. Og da er det ekstra stort. Dette er en stor dag for oss begge.

Siste nytt

 • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

  Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

  Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

  Det var TV 2 som omtalte seieren først.

  Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

  I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

  Switzerland Tennis International Ladies
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP
 • NFF legger press på regjeringen etter gummigranulat-forbud – advarer kommunene

  Fotballpresident Lise Klaveness vil med regjeringens hjelp ha på plass en kampplan etter gummigranulat-forbudet. Kommunene advares mot å forhaste seg med forbud.

  EU-kommisjonen vedtok denne uken de nye reglene som forbyr bruk av mikroplast i blant annet fotballbaner av kunstgress. De nye retningslinjene vil tre i kraft om tre uker, men det legges opp til en overgangsperiode på åtte år, frem til oktober 2031, for det som omhandler utfasing av gummigranulat.

  – Vi støtter forbudet, men vil ikke klare det uten en nasjonal kampplan. Dette vil kreve en enorm omstilling i hele norsk fotball, og EU har varslet at regningen blir stor. NFF har vært tydelig på at denne regningen ikke kan sendes over til våre klubber, sier fotballpresident Lise Klaveness i en uttalelse.

  NFF peker på at samtaler med regjeringen om den etterlyste kampplanen allerede er igangsatt og at dialogen er god.

  – Vi har to store problemer. Det ene er at vi må kvitte oss med gummigranulat. Det andre er at vi ikke har alle alternativ på plass. Vi må samarbeide, og nå har vi begynt å utvikle en felles kampplan, sier Klaveness.

  Jobben på kort sikt er, ifølge NFF, å kartlegge kunstgress-situasjonen på landsbasis. Til dette arbeidet har regjeringen varslet at det vil komme fem millioner kroner over statsbudsjettet.

  På lang sikt er utfordringen at det må komme på markedet gode nok alternativer til gummigranulat som fyllmasse i kunstgressbaner. Derfor advarer nå Norges Fotballforbund norske kommuner mot å vedta forbud mot gummigranulat før overgangsperioden på åtte år er over.

  – En overgangsperiode på åtte år representerer, tror vi, at også EU anerkjenner at alternativene på markedet ennå ikke er fullgode, sier generalsekretær i NFF, Karl-Petter Løken.

  – Nå har vi fått åtte år på å fase ut gummigranulat. Da er det viktig at norske klubber får den nødvendige tiden det tar før markedet responderer med gode nok alternativer og at kommuner ikke innfører restriksjoner mot gummigranulat før testingen er skikkelig i gang, fortsetter han.

  Fotballtoppen mener det må tilrettelegges for at det på kort sikt kan «bygges og rehabiliteres» baner med gummigranulat for å opprettholde aktiviteten.

  (NTB)

  Gummigranulat
  Foto: Trond Teigen / NTB
 • Reuters: Russiske utøvere får delta i Paralympics i Paris etter at kongress sa nei til utelukkelse

  Russiske idrettsutøvere får delta i Paralympics i Paris neste år etter et vedtak på kongressen til Den internasjonale paralympiske komité fredag.

  Det er nyhbetsbyrået Reuters som melder om utfallet av avstemningen på kongressen i Bahrain.

  Medlemmene stemte rundt hvorvidt Russland skulle utelukkes fullstendig fra sommerlekene i Frankrike. Utfallet her ble at 74 stente mot, mens 65 stemte for utestengelse.

  13 avsto fra å avgi stemme.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste