Hopp til innhold

Valnes provosert av Bolsjunov-manøver: – Han fyrte meg opp litt

Johannes Høsflot Klæbo sikret norsk lagsprintgull på imponerende vis, men etterpå handlet det om Erik Valnes. Aleksandr Bolsjunov fyrte ham opp på nest siste etappe – og deretter nektet mannen mannen fra Sørreisa å gi slipp.

Valnes ble sendt først ut på sin siste etappe. Han la seg i front ut fra stadion, men mistet ledelsen inn i første bakken. Aleksandr Bolsjunov stupte inn foran nordmannen for å gjøre klar til angrep.

– Det kom plutselig en russer opp på siden av meg. Han skulle absolutt forbi meg, og kom på innsiden. Det var nesten så han kjørte over skiene mine. Det var litt provoserende, sier Valnes til NRK.

– Han fyrte meg opp litt.

Valnes var forberedt på hardkjør fra IIvo Niskanen og Bolsjunov på sin siste etappe. Men i bakkene var det han som tok føringen.

– Jeg trodde kanskje jeg gikk litt for tidlig, sier Valnes, som innrømmer at Bolsjunovs manøver ga ham ekstra motivasjon.

– Smågutter

I pressesonen etter rennet, der Norge tok gull foran Finland og den russiske olympiske komité, forteller Klæbo hvordan han opplevde makkerens jobb i løypa på den nest siste etappen for Norge.

– Det var imponerende. Jeg kom jo inn etter min andre etappe og skal ta på meg jakka, og så sier Arild: «Erik følte seg pigg, så han skal kjøre på nå». Og så går det ett minutt og 15 sekunder, så har han fått meter der.

– Det var fantastisk imponerende. Han gjør jo at både Bolsjunov og Iivo, som har vært utrolig sterke, ser ut som smågutter, sier Klæbo til NRK.

Wngo_VQSZ08

TØFF OPPGAVE: For Erik Valnes, her foran Aleksandr Bolsjunov under onsdagens lagsprint.

Foto: LINDSEY WASSON / Reuters

– Han er i superform

Det var intet mindre enn imponerende. For Valnes var et form for usikkert kort før onsdagens øvelse. Han har vært blant verdens beste sprintere i lang tid.

Men 25-åringen mislyktes så til de grader under OL-sprinten som innledet mesterskapet. Deretter ble han vraket til stafetten. Emil Iversen var ifølge landslagsledelsen i bedre form.

Så det store spørsmålet før finalen var hvordan han ville stå seg mot Iivo Niskanen og Aleksandr Bolsjunov på Norges nest siste etappe. Ikke minst om Johannes Høsflot Klæbo måtte hente inn noe på de to nasjonene.

Fredrik Aukland i mixed-sone

NRK-EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Men det ble aldri noe spørsmål. I stedet skaffet Valnes seg noen meter på de to i den siste tøffe lange bakken. Til veksling var det dødt løp mellom nasjonene.

Fredrik Aukland var svært imponert.

– Kom han til å svare på angrepet fra Niskanen og Bolsjunov? Ikke bare svarte han på det. Han tok initiativet. Han er i superform og leverte en fantometappe som satte Klæbo i nydelig posisjon til å ta gull, sier NRKs ekspert.

– De fikk pustet litt

Valnes selv var strålende fornøyd og svært stolt over OL-gullet. Det er det største han har opplevd, sier han til NRK, samtidig som han forteller om kampen mot sine to argeste rivaler i dagens renn.

Han forteller at kroppen har vært bra selv om enkelte resultater ikke har gått helt veien.

– Jeg har følt meg trygg. Det var deilig å kjenne at jeg kan slippe meg løs og spa på. Da fikk til og med Niskanen og Bolsjunov pustet litt, så det var deilig.

Up0VqMLUPgI

GULL-DUO: Erik Valnes og Johannes Høsflot Klæbo, her på premieseremonien i OL i Beijing onsdag.

Foto: Aaron Favila / AP

Rykket fra lenge før oppløpet

Men selv om han fikk drømmeutgangspunktet viste også Klæbo hvilken form og skiløper han er. I den siste bakken før oppløpet rykket han fra finske Joni Mäki og Aleksandr Terentjev fra den russiske olympiske komité.

Akkurat hvordan Klæbo avgjorde fikk NRKs kommentatorer til å bruke de store ordene. Ekspert Torgeir Bjørn mente trønderen var fullkommen, mens kollega Jann Post antydet at det var som å se hvordan Petter Northug avgjorde stafetten under Sapporo-VM i 2007.

– Det var en lagseier

YBLipHgPK3U

FIKK STØTTE AV LAGKOMPISENE: Pål Golberg gikk aldri selv, men gratulerte Erik Valnes etter lagsprinten onsdag.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Etter et svært turbulent mesterskapet for langrennsherrene tok også Klæbo og Valnes seg tid til å hylle laget.

Flere hadde møtt opp for å heie lagsprintduoen frem på oppløpet. Flere hadde også bidratt før løpet, sier Klæbo.

– Det er alltid vanskelig å sammenligne (gull). Men vi gjør dette som et lag. Det er ikke bare oss to. Det var mange på kveldsmøtet i går som kom med innspill. Det er en lagseier. Og da er det ekstra stort. Dette er en stor dag for oss begge.

Sportsnyheter

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

Siste nytt

  • Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

    Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

    Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

    Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

    Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

    Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

    Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

    Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

    – Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Germany Soccer Champions League
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

    Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

    Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

    I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

    Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

    Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

    B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
    Foto: Hans Philip Hofgaard / NRK
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

    Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

    I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

    – Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

    KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

    – Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

    Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

    KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

    I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

    Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

    Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.

    KFUM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal