Valgte å satse på Skjerahaug for ti år siden

Her står 14 år gamle Stian Skjerahaug på møtet som skulle redde norsk herreturn. Ti år senere er det nettopp han som er resultatet av storsatsingen på idretten.

Turnsatsing 2006

UNGT TALENT: En 14 år gammel Stian Skjerahaug (t.v.) var med på møtet da Turnforbundet presenterte tiårsplanen for satsing på herreturn.

Foto: NGTF

Etter en to dager lang kvalisfisering er det klart at Stian Skjerahaug skal til prøve-OL. Han kan dermed bli den første norske turneren som deltar i lekene siden Flemming Solberg i 2000.

Og det er ikke tilfeldig at Skjerahaug presterer i mesterskap i år. På et møte for cirka ti år siden bestemte Norges Gymnastikk- og Turnforbund seg for å øke satsingen på turnherrene, der målet var å få en norsk utøver til OL i Rio 2016.

I dag kan forbundet glede seg for at Skjerahaug er på god vei til å innfri nettopp det.

Har satset stort

Sammen med Skjerahaug representerte Magnus Conradi og Pietro Oliver Giachino Norge under årets verdensmesterskap. Det var likevel Skjerahaug som var favoritten etter å ha tatt seg til finalen i både EM og European Games tidligere i år.

Kristin Gilbert, president i Norges Gymnastikk- og Turnforbund, er strålende fornøyd med gårsdagens konkurranse:

– Målet var å få med en representant til OL, og siden Stian nå er kvalifisert til prøve-OL, nærmer vi oss det målet. Jeg håper folk forstår hvor stor prestasjon det faktisk er.

Hun kan fortelle at forbundet har satset målbevisst det siste tiåret ved å ansette en landslagssjef på heltid og opprettet et senter i Oslo der utøverne trener daglig.

– Samtidig har forbundet lagt til rette for at de beste utøverne er 100 prosent lønnet slik at de kan være toppidrettsutøvere 24 timer i døgnet.

– Kommer til OL hvis jeg fortsetter slik

Skjerahaug selv ser frem til prøve-OL i april hvor han har stor tro på å viderekvalifisere seg til Rio.

Stian Skjerahaug

DRØMMER OM OL: Stian Skjerahaug konkurrerte mot utøvere fra 90 ulike nasjoner i VM i Glasgow. I prøve-OL blir konkurransen enda tøffere.

Foto: Christian Thomassen / NGTF

– Hvis jeg fortsetter slik jeg har gjort til nå og kjører gode konkurranser kan jeg absolutt gå helt til OL.

Hvis nordmannen kvalifiserer seg, må han likevel overbevise Olympiatoppen om at han fortjener en plass i Rio, selv om han ikke nødvendigvis er en medaljekandidat.

Sommeridrettssjef Marit Breivik kan fortelle at det er strengere krav fra Olympiatoppen enn fra de internasjonale særforbundene, men at det er mange faktorer som spiller inn ved uttak til OL.

Siste nytt

 • Ruud avgjorde i norsk favør

  Casper Ruud avgjorde Norges landskamp mot Usbekistan i Davis Cup med seier mot Sanjar Fayziev (6–3, 6–2). Norge vant totalt 3–1.

  Han revansjerte dermed formiddagens tap i double, der Denis Istomin og Fayziev slo Ruud og Viktor Durasovic i strake sett. Ruud og Durasovic vant sine to første single-kamper fredag.

  Davis Cup regnes som et verdensmesterskap i tennis. Hvert år møtes de beste nasjonene i et sluttspill mot slutten av sesongen.

  Seieren mot Usbekistan tar Norge ett steg nærmere sluttspillet i 2022, hvor kun 16 nasjoner slipper til. En ny seier i november vil sikre plass i vårens kvalifisering. Der møtes 24 landslag i avgjørende kamp om tolv sluttspillplasser.

  – Jeg håper selvfølgelig vi får hjemmebane igjen, sier Casper Ruud om den neste kampen.

  De øvrige fire plassene går til årets to finalister, samt at det deles ut to wildcard til tapende nasjoner fra kvalifiseringen. Det norske laget består av Ruud, Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

 • Warholm satte norsk rekord

  Karsten Warholm rundet av sesongen med å sette norsk bestenotering på 300 meter flatt under Trond Mohn Games i Bergen.

  Langhekkspesialisten klokket inn på 32,49 sekunder.

  Det er to tideler bedre enn hans gamle rekord satt samme sted i 2018. Warholm innledet sesongen med å slette sin egen bestenotering i verden med 33,26 sekunder på 300 meter hekk.

  Han løp siden inn til verdensrekord på 400 meter hekk på Bislett (46,70) og da han vant OL-gull i Tokyo. Den lyder nå 45,94.

  Friidrett, Trond Mohn Games
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Norsk tap i Davis Cup

  Det norske laget gikk på et tap i helgens tredje kamp mot Usbekistan i Davis Cup på hjemmebane. Casper Ruud og Viktor Durasovic ble slått av Denis Istomin og Sanjar Fayziev i double med settsifrene 5–7, 3–6.

  Norge leder landskampen sammenlagt 2–1 etter tre oppgjør. Ruud og Durasovic vant sine første single-kamper fredag. Formatet er best av fem. To single-matcher gjenstår lørdag.

  Davis Cup regnes som et verdensmesterskap i tennis. Hvert år møtes de beste nasjonene i et sluttspill mot slutten av sesongen.

  En seier mot Usbekistan vil ta Norge ett steg nærmere sluttspillet i 2022, hvor kun 16 nasjoner slipper til. En ny seier i november vil sikre plass i vårens kvalifisering. Der møtes 24 landslag i avgjørende kamp om tolv sluttspillplasser.

  De øvrige fire plassene går til årets to finalister, samt at det deles ut to wildcard til tapende nasjoner fra kvalifiseringen. Det norske laget består av Ruud, Durasovic, Simen Sunde Bratholm, Andreja Petrovic og Felix Nordby.

  Davis Cup:Norge - Usbekistan
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal