Hopp til innhold

Våknet til høylytte diskusjoner mellom Jacobsen og Hetland: – Morsomt å høre på

Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror selv hun var «obsternasig» og krevende å forholde seg til. I stedet hylles hun for sin åpenhet og sin evne til å stille kritiske spørsmål.

CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG

GODE DISKUSJONER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen veksler med Ragnhild Haga i OL-stafetten i Pyeongchang. Under forberedelsene i mesterskapet våknet Haga av høylytte diskusjoner mellom Jacobsen og herretrener Tor-Arne Hetland.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Jeg tror jeg har vært vanskelig i mange sammenhenger, fordi jeg er et typisk «hvorfor-barn», som kanskje ikke alltid godtar ting bare fordi de alltid har vært sånn. Så har jeg nok tidvis også vært både utålmodig og litt obsternasig, som sikkert har vært veldig krevende for omgivelsene, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen da hun i et intervju med NRK onsdag formiddag bekreftet at langrennskarrieren nå er over.

NRK har siden snakket med en rekke personer i skimiljøet. Både lagkamerater av begge kjønn, tidligere ledere, trenere og eksperter tegner i stedet et bilde av en forbilledlig lagspiller og hyller engasjementet hun har vist både innad og utad.

– En ting er å gjøre seg opp meninger om mange temaer, men hun tør å fronte det. En grunn til at vi andre ikke alltid tør eller vil, handler om at det tar mye energi. Men hun har ikke tenkt det. Hun skal ha all ære for å være uredd og bidrar i samfunns- og idrettsdebatt, sier Ragnhild Haga.

– Ingen fikk siste ordet

Hun forstår samtidig hva Jacobsen mener når Heming-løperen beskriver seg som krevende. Og Haga har likt det.

– Hun er sta og har mange meninger. Jeg husker en precamp før OL i Pyeongchang. Jeg våknet til at hun og Tor-Arne Hetland diskuterte høylytt på morgenene. Det handlet om alt og ingenting. Hver dag var det noe nytt. Ingen fikk siste ord. Det var heftige diskusjoner – og morsomt å høre på, sier Haga humrende.

A2Y5tXv456g

DISKUTERTE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Tor-Arne Hetland diskuterte mye både da begge var aktive og da Hetland kom tilbake til miljøet som herretrener.

Foto: Heiko Junge

– Jeg kan ikke huske akkurat hvilke diskusjoner Haga sikter til, men jeg har diskutert mye Astrid, bekrefter Tor-Arne Hetland.

Han var selv blant de beste sprinterne i verden og selv VM-deltaker da Jacobsen som 20-åring meget overraskende ble verdensmester i Sapporo i 2007. Under OL i Pyeongchang elleve år senere var han trener for herrelaget.

– Jeg husker Astrid kom inn som et friskt pust og var aller best i sprint da. Etter hvert ble hun en av de beste allrounderne gjennom tidene, sier Hetland.

Ville vite hvorfor

– Du var selv en engasjert skiløper som sa hva du mente. Kan det noen ganger gå på bekostning av det sportslige?

– Av og til er meningene man står for så viktige at det koster mer å ikke ta de diskusjonene. Astrid har definitivt funnet en balanse i når hun vil fronte sin sak. Eller mer presist laget sin sak, for hun har definitivt ikke vært en egoist, sånn som vi andre har vært, sier Hetland.

– Forstår du hva hun mener med at hun er et «hvorfor-barn»?

– Ja, hun vil gjerne ha en begrunnelse på hvorfor ting blir gjort som de blir gjort. Og det er sånn det bør være fra reflekterte utøvere, sier Hetland.

hjemeseth

LAGSPILLER: Tidligere landslagstrener Roar Hjelmeset mener Astrid Uhrenholdt Jacobsen var god til å innrette seg.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Omtrent det samme beskriver Roar Hjelmeset, som var Jacobsens trener på landslaget i en årrekke. Han oppfattet det imidlertid ikke som obsternasighet.

– Hun var nok en person som kunne stille spørsmål. Men fikk hun svar, så var hun fornøyd. Om hun var enig var ikke så farlig, men det skulle være ei mening bak det vi drev med. Man skulle ikke gjøre ting bare for å gjøre det, forteller han.

Hjelmeset beskriver henne som en lagspiller.

– Hun har som regel vært en som var flink til å innrette seg etter det som skulle gjøres på samlinger, ikke den typen som tenkte at «jeg skal gjøre det sånn og sånn». Hun var en lagspiller som gjorde det som skulle gjøres, sier gamletreneren.

– Krevende på en god måte

Tidligere landslagssjef Vidar Løfshus ler også anerkjennende godt når han får høre Hagas beskrivelse av diskusjonene mellom Jacobsen og Hetland. Han beskriver 33-åringen som en som «tør å si ifra og melde rett fra leveren». Han konstaterer at det er «en sjeldent klok utøver som slutter».

– Hun er krevende – på en god måte. Det er sikkert ganger jeg har tenkt at «Astrid, du trenger ikke bry deg med dette. Dette fikser vi». Men hun brenner for idretten og de som jobber med den. Og at alle skal ha det bra. Hun engasjerte seg i alt og ingenting, sier han.

Nystad

SA IFRA: Tidligere landslagssjef Vidar Løfshus opplevde Astrid Uhrenholdt Jacobsen som en uvanlig engasjert og klok skiløper.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Løfshus husker flere ting fra Jacobsens karriere godt. Som gjennombruddet, sprintgullet i Sapporo i 2007. Han kan ikke glemme den alvorlige sykkelulykken hun var utsatt for og den tøffe situasjonen da broren hennes valgte å ta sitt eget liv under Sotsji-OL i 2014.

– Hun har vist en fantastisk evne til å reise seg igjen, sier han.

Utover det er det én ting Løfshus virkelig har bitt seg merke i.

– Hun er klubbløperen fremfor noen. Det har ikke vært snakk om å stå over en NM-stafett for et mesterskap. Hun blør så til de grader for Heming. For det har vært runder der vi har sagt «Astrid, må du gå fire NM-løp?». Vi har sett at det kunne være uheldig med tanke på belastning. Men for henne har det vært viktig.

Uredd og rakrygget

Allroundlandslagets Sjur Røthe sier følgende om Jacobsens rolle utenfor skisporet i Norges Skiforbund.

– Hun har tatt saker både i media og internt i laget. Hun har stått for sine meninger og det er ikke lett i en stor gruppe som kanskje flyter med resten. Men hun har virkelig turt. Derfor har hun også fått den respekten i miljøet. Hun har betydd mye og tatt en del tøffe saker, sier han.

NRK-ekspert Fredrik Aukland trekker frem Jacobsens evne til å levere når det gjelder som mest etter motgang, når han blir spurt om hvilke kvaliteter han blir imponert av med Jacobsen og hennes karriere.

Han legger like mye vekt på at hun også har vært en foregangsperson for andre når det kommer til å kombinere idrett og utdanning og snakke om vanskelige temaer. Som spiseproblematikk.

– Hun har stått i en del kamper. Hun har gjort det uredd og med rak rygg. Jeg håper hun blir i idretten. Som trener eller i en annen rolle.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal