Hopp til innhold

Snøkaos skaper usikkerhet: – Mer press på Klæbo

Det snør svært sjelden i OL-byene Zhangjiakou og Yanqing, men søndag laver det ned. Det gir flere utsettelser og svært utfordrende forhold.

Beijing Olympics Cross Country

UVÆR: Det jobbes på spreng med å blåse vekk snø fra løypene på langrennsstadion.

Foto: Aaron Favila / AP

Mange ble overrasket. For det kommer i snitt bare drøye fem millimeter nedbør i februar i iskalde Zhangjiakou, like ved Gobi-ørkenen i Kina. Hele OL er derfor basert på kunstsnø.

Lørdag kom det noen problemfrie millimeter med nysnø, men søndag morgen lokal tid snør det tett i hele området. Ifølge værtjenesten Yr kan det komme opp mot 10 centimeter i løpet av dagen. I tillegg er det blitt langt kaldere.

Klæbo

ANKERMANN: Johannes Høsflot Klæbo går siste etappe for Norge på herrestafetten i langrenn.

Foto: Heiko Junge / NTB

Det kan få mye å si for både langrennsherrene og skiskytterne. På ettermiddagen lokal tid skal langrennsherrene gå stafett.

Min enkle tankegang er at Norge har den beste ankermannen. Lagets oppgave blir å få Johannes Høsflot Klæbo ut likt som de andre. Jo mer det snør, jo vanskeligere er det å gå ifra. Derfor er det egentlig en fordel for Norge, men desto mer press på Klæbo, mener NRKs langrennskommentator Jann Post.

Les også Frykter OL-sandstorm: Tar med over 70 par ski

China Olympics Beijing Venues Photo Gallery

– Det blir trått

Litt senere går Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø først ut på hver sin jaktstart. Å gå ut først når det snør er ikke alltid en fordel.

Jeg tror det blir trått. Det er trått fra før av, så når det kommer snø blir det enda mer trått, sier Tiril Eckhoff, som starter som nummer 11.

Eckhoff

KLAR FOR JAKTSTART: Tiril Eckhoff og skiskytterne går jaktstarter søndag, mens langrennsherrene skal gå stafett. Nå kan nysnøen by på utfordringer.

Foto: Torstein Bøe / NTB

De norske smøreteamene har stort sett taklet kulda og kunstsnøen bra, og fikk så vidt testet ski på litt nysnø før lekene startet. Men at det skal lave ned, har de liten direkte erfaring med.

Og i tillegg er snøen som daler ned fra himmelen her i Kina annerledes.

Den er veldig tørr, veldig finkornet og veldig skitten. I Mellom-Europa og spesielt Skandinavia, så har vi nesten aldri så møkkete snø – og i hvert fall ikke når det er kaldt eller når det snør. Det har vært den største utfordringen for oss her: Å lage ski på kaldt føre som også skal stå imot møkk, forklarer skiskytternes smøresjef Tobias Dahl Fenre.

Jeg er veldig spent på søndagen. Det blir jo litt Formel 1-dagen, med kniving mann mot mann, legger han til.

Blåser snø

TØFFE FORHOLD: Slik ser det ut på langrennsarenaen kort tid før herrestafetten.

Foto: Alessandra Tarantino / AP

Ekkelt og kvalm

Slopestylekvalifiseringen for kvinner ble utsatt og flyttet til en annen dag. De norske utøverne var glade for at kvalifiseringen ble utsatt, for det var ingen tegn til bedring.

– Det var snø som kom inn og litt sidevind, så du fikk ikke så god sikt inn mot hoppene. I tillegg var lyset flatt. Du ser liksom ikke forskjell på himmel og bakken. Egentlig ganske ekkelt å kjøre, du blir litt sånn kvalm i sånt føre, sier Johanne Killi til NRK.

Beijing Olympics Freestyle Skiing

JOBBER PÅ: I friskibakken forsøkte de å skuffe unna snøen, men slopestylekvalifiseringen ble utsatt til en annen dag.

Foto: Francisco Seco / AP

Kvinnenes utfortrening i Yanqing noen mil sør ble også avlyst, mens herrenes storslalåm startet som planlagt – i tett snøvær.

– Man ser jo ikke en dritt, sa Henrik Kristoffersen til NRK etter førsteomgangen.

Vil ikke vite

For det er meldt kaldere vær, og også neste uke varsler Yr om snøfall. Men i utgangspunktet liker de norske lagene at føret forandrer seg, fordi de har så god og bred erfaring.

– Det er ofte bra for oss, også fordi Norges løpere er blant de som går raskest. De tåler litt tregere føre, mener Fenre.

Det har vært mye værprat både før og under OL. I starten var det ekstremkulde og vind, før temperaturen steg og vinden roet seg. Men flere av skiskytterne styrer uansett unna værmeldinger.

2022 Winter Olympics, day -2, Cross-Country Skiing, training

SNØFATTIG: Hele vinter-OL er utelukkende basert på kunstsnø og snøkanonene står tett i de bare åsene rundt anleggene i Zhangjiakou.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Jeg prøver ikke å følge så nøye med, og liker å ta det som det kommer. Én ting å se på værmeldingen, men det er en annen ting å oppleve det når man er der, mener Røiseland.

– Det sjekker jeg ikke så nøye. Vi får en oppdatering hver dag med litt innhold om treningstid og sånn, så det er veldig lite. Du tar det du får på stadion. Vi forbereder oss på verste, så kan det bare bli bedre, sier Johannes Thingnes Bø.

  • Storslalåm herrer sendes på NRK Sport 03.00/06.30. Langrennsstafett herrer hører du kl. 08.00. Jaktstart kvinner går kl. 10.00 og herrer 11.45.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal