Utvalg: – OL-søknaden manglet forankring i idretten

«En samlet idrettsbevegelse» sto tilsynelatende bak søknaden om et OL i Oslo. Slik var det i realiteten ikke, ifølge en fersk rapport.

Rapport om OL

Idrettspresident Børre Rognlien (t.h.) mottar en evalueringsrapport om prosessen for å få OL og Paralympics til Norge fra utvalgsleder Oddvar Johan Jensen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Onsdag leverte idrettens egen evalueringskomité rapporten som tar for seg blant annet kampen om å få OL til Oslo i 2022. Der fremkommer det for første gang at norsk idrett var betydelig mer splittet i synet på et Oslo-OL enn det fremsto utad.

For der idrettsforbundets ledelse henviste til idrettstingets vedtak om å jobbe for et OL i Oslo i 2022, satt deler av idretten med et annet inntrykk.

Blant annet skriver håndballforbundet at motforestillinger og frustrasjoner ikke ble tatt seriøst nok.

«Det er ikke usannsynlig at det oppsto en atmosfære der det å tvile, eller eventuelt være imot, ble fremstilt som uakseptabel splittelse», heter det i rapporten.

Slet med Oslo-samarbeid

I rapporten kommer det også frem at samarbeidet mellom Norges idrettsforbund og Oslo kommune ikke gikk knirkefritt.

Idrettens ledelse måtte flere ganger stille ultimatum for å få sin vilje. Og på tross av samarbeidsavtalen som lå i bunnen, føler idretten seg forbigått på flere områder ved at de ikke ble involvert før viktige beslutninger ble tatt.

 • Valget av Telenor Arena som arena for short track og kunstløp. š

 • Valget av Grønmo som arena for skiskytter- øvelsene, og forslaget om å legge skiskytter- øvelsene til Ekeberg. š

 • Planene om å legge åpningsseremoni til Ekebergsletta. š

 • Det endelige valget av «Games in the City» som overordnet konsept, med den konsekvens at antallet involverte fylkeskommuner gikk fra 5 til 3. š

 • Vedtaket om folkeavstemning i Oslo. š

 • Oslo kommunes kommunikasjonsstrategi. š

 • Utredningene av Norefjell som lokasjon for alpine disipliner og ake, bob og skeleton.

Oslos OL-håp strandet 1. oktober i fjor, da Høyres stortingsgruppe ikke ville gå videre med søknaden. Oslo 2022 opplevde også stadig sviktende støtte blant folk.

Siste nytt

 • Kane berga poeng for Tottenham

  Harry Kane og Gylfi Sigurdsson scora to mål kvar og sørga for at det vart uavgjort mellom Tottenham og Everton fredag kveld. Begge lag trengde sårt poeng i kampen om å sikre seg meisterligaspel, men Spurs måtte sjå at dei mista leiinga to gonger i kampen.

  Joshua King kom inn på bana for Everton i sluttminutta og fekk ein kjempesjanse.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Peter Powell / AP
 • Sørloth sende ballen høgt over

  Alexander Sørloth kom inn som innbytar for Leipzigs og hadde ein svær sjanse, men ballen gjekk høgt over i eit skuffande 0-0-oppgjer mot Hoffenheimen fredag.

  Like før slutt heada ein tydleg oppgitt Sørloth ballen over mål.

  Håvard Nordtveit kom inn nesten samtidig med Sørloth for Hoffenheim, og var nok den som kunne vere mest glad for poengdelinga i dag.

  Alexander Sørloth
  Foto: Carmen Jaspersen / AP
 • Hykkerud til Athen

  Tidlegare landslagsspelar Joakim Hykkerud er fristilt frå kontrakten i Drammen for å spele for AEK Athen ut sluttspelet i europacupen. Han skal i aksjon alt i morgon i første semifinale mot Gorenje.

  Taper dei semifinalen over to oppgjer reiser han heim. Går dei til finalen blir han ut mai.

  – Eg gler meg heilt sjukt til å spele desse kampane, seier han til NRK.

  Hykkerud til Athen
  Foto: Privat

Sendeplan

Kl. Program Kanal