Hopp til innhold

Utstyret var utskjelt og forhatt – nå har «glorien» reddet flere liv

Den såkalte «haloen» viste seg nok en gang å være en reddende engel under helgens Formel 1-løp. Ekspert er overbevist om at den har reddet opp til flere menneskeliv de siste årene.

0OXfiKnTwjA

KRASJ: Her går galt for Guanyu Zhou søndag. Kineseren ble trolig reddet av «haloen».

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

– Hadde det skjedd for en 10–12 år siden hadde det kanskje vært en dødsulykke, sier Formel 1-ekspert Henning Isdal til NRK.

Flere fryktet det verste da Guanyu Zhous krasjet stygt under søndagens Formel 1-løp i Silverstone. Alfa Romeo-førerens bil havnet opp ned og seilte ut av banen i høy fart etter en kollisjon som startet med at George Russell ble truffet bakfra av Pierre Gasly.

Britain F1 GP Auto Racing

SIKKERHETSBØYLE: Max Verstappen tar tak i sikkerhetsbøylen på vei opp fra førersetet.

Foto: Matt Dunham / AP

Det ble en periode helt stille på stadionanlegget i Silverstone, men etter noen dramatiske minutter, kom Zhou til slutt ut av bilen. Det ble senere bekreftet at han var i god behold.

Norske Dennis Hauger fikk også sitt Formel 2-løp tidlig ødelagt etter en stygg kollisjon med Roy Nissany søndag.

– Spart mange menneskeliv

Uten «haloen», altså sikkerhetsbøylen som er plassert foran cockpiten der førerne sitter, kunne historien vært en helt annen. De siste årene har bøylen vist seg å potensielt være livreddende opp til flere ganger.

– Vi har spart flere menneskeliv på grunn av denne «haloen», mener Viaplay-ekspert Isdal.

Henning Isdal

EKSPERT: Henning Isdal er klar på hvor viktig «haloen» har vært de siste årene.

Foto: Rune Bendiksen / Viaplay

Det var så sent som i 2018 at «haloen» ble innført i Formel 1-bilene av sikkerhetsmessige årsaker. Sikkerhetsbøylen skal, i tillegg til å være beskyttelse ved kollisjoner, hindre førerne mot å bli truffet av gjenstander som deler av dekk eller andre løse gjenstander.

Fire år etter har man sett flere tilfeller hvor bøylen har vist seg å være livreddende. I 2020 mente den tidligere Formel 1-føreren Roman Grosjean at «haloen» reddet livet hans etter en voldsom krasj under Bahrains Grand Prix.

– Uten den ville jeg ikke vært i stand til å prate med dere i dag, uttalte franskmannen i en Instagram-video den gang.

Isdal er tydelig på at ulykkene hadde skjedd vesentlig hyppigere uten bøylen.

– Uten halo hadde ikke Grosjean overlevd, konstaterer han.

Bahrain F1 GP Auto Racing

DRAMATISK: Bilen var i full fyr da Grosjean ble reddet ut av den.

Foto: Brynn Lennon / AP

Møtt motstand

Tross viktigheten av «haloen», møtte bøylen stor motstand innledningsvis. Lewis Hamilton, som var involvert i en stygg krasj med rival Max Verstappen i fjor, var en av dem som uttalte seg kritisk for noen år siden.

Mercedes-sjef Toto Wolff refset også «haloen» i 2018 og sa at han gjerne skulle fjerne bøylene med motorsag om han fikk sjansen, ifølge The Guardian. Han mente blant annet at sikkerhetssystemet veide for mye.

Formula One F1 - Italian Grand Prix

STYGG KRASJ: Max Verstappen havnet oppå Lewis Hamiltons bil i fjorårets Italia Grand Prix.

Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters

Isdal er overbevist om at pipen har fått en annen lyd i dag.

– De sier ikke det i dag. Den diskusjonen har helt stilnet når man ser dens effektive måte å hindre at førerne blir skadet på. Nå er det vel ingen førere som sier det som ble sagt i 2018, sier han.

Siste nytt

 • Molde levde farlig – videre i serieligaen etter 1-2-tap for Kisvárda

  Molde var i trøbbel mot ungarske Kisvárda, men ryddet opp og avanserte i serieligaen etter 1-2-tap og 4-2 sammenlagt. Sivert Mannsverk roet MFK-nervene.

  I siste hinder før gruppespillet venter østerrikske Wolfsberger for Molde. Disse kampene spilles 18. og 25. august. Molde kan forberede seg fullt og helt til hjemmeoppgjøret mot østerrikerne. MFKs neste seriekamp spilles borte mot Haugesund 21. august.

  Albaneren Jasir Asani scoret begge målene for vertene. De kom etter 14 og 29 minutter. Scoringene gjorde at Molde sto foran utfordringer før de siste 45 minuttene.

  1-0 kom etter at Martin Linnes leverte en håpløs pasning bakover på banen mot eget forsvar. Asani snappet til seg ballen og rundet en noe feilplassert Molde-keeper Jacob Karlstrøm. 2-0-scoringen kom etter et hardt Asani-skudd langs bakken.

  Moldes David Fofana misbrukte to gode sjanser i 1.-omgangen, men hjemmelaget ledet meget fortjent.

  Men etter 69 minutter scoret 20-åringen Mannsverk. Han ble nydelig frispilt av Ola Brynhildsen og bredsidet ballen inn til 1-2.

  Molde
 • Bekreftet av Fifa: Qatar får spille først i hjemme-VM

  Det internasjonale fotballforbundet bekrefter at åpningen av Qatar-VM flyttes fra 21. til 20. november. Dermed får vertslandet Qatar være med i åpningskampen.

  Qatar møter Ecuador 20. november. Kampen var opprinnelig satt opp dagen etter. Fifa informerte om endringen torsdag.

  Mesterskapet har lenge vært satt opp til å gå fra 21. november til 18. desember.

  VM skal fortsatt avsluttes med finalen 18. desember.

  Qatar Soccer WCup Draw
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Viking videre i serieligaen til tross for tap

  Viking skuffet spillemessig på veien mot avansement i serieligaen i fotball. Det endte 0-1 borte mot irske Sligo Rovers, men Viking vant 5-2 sammenlagt.

  Viking vant hjemmekampen 5-1, og dermed var det meste av spenningen borte før avspark.

  Førsteomgangen var nesten blottet for sjanser. Målet som kom før pause, var av det merkelige slaget.

  En Sligo-spiller misset helt på et volleyforsøk. Vikings forsvar trodde at ballen forsvant ut av spill, men det gjorde den ikke. William Fitzgerald tok sats og skjøt ballen i ryggen på Sondre Bjørshol før den gikk i en bue om Viking-keeper Patrik Gunnarsson og over målstreken.

  Sligo var klart bedre enn Viking selv om gjestene spilte med tilnærmet toppet mannskap. Viking var ikke i nærheten av å nå sitt beste nivå. Kampen var en skuffelse for gjestene.

  Keeper Gunnarsson kom bra fra det. Han reddet et straffespark og den påfølgende returen i andre omgang.

  Vinner siddisene også neste runde i kvalifiseringen (mot rumenske FCSB), er laget sikret plass i gruppespillet. Viking starter play off-dobbeltkampen i Bucuresti 18. august. Returen går sju dager senere. (NTB)

  David Brekalo with Lewis Banks 11/8/2022
  Foto: ©INPHO/Evan Treacy / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste