Hopp til innhold

Utsetter omstridte regler etter Caster Semenya-protester

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) utsetter innføringen av de nye kjønnsklassifiseringsreglene til Caster Semenyas anke er behandlet i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Caster Semenya

REGELVERK: Caster Semenya har anket inn de nye reglene til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

IAAF har jobbet med å utarbeide nye regler for såkalt hyperandrogenisme. Det nye reglementet skulle etter planen innføres fra 1. november, og vil medføre at Caster Semenya må medisinere seg for å få lave nok testeronverdier til å delta i kvinneklassen.

Nå utsetter altså forbundet de nye reglene, melder de selv på sin hjemmeside.

– Det er ikke rettferdig. Jeg vil bare løpe naturlig, slik jeg er født. Jeg er Mokgadi Caster Semenya. Jeg er kvinne og jeg er rask, har Semenya uttalt.

Blir avholdt høring

Hun har derfor anket innføringen av reglene inn for CAS. Det er ventet at CAS kommer med sin avgjørelse 26. mars. I løpet av februar vil det også bli holdt en høring med Semenya i forbindelse med anken.

– IAAF er fortsatt veldig trygg på det juridiske, vitenskapelige og etiske grunnlaget for regelverket, heter det i en uttalelse fra forbundet.

Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne. Siden har hun vært en av verdens mest dominerende løpere på mellomdistanse.

Semenya Gender Test

SUVEREN: Caster Semenya.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

IAAFs nye reglement gjelder for kvinner i løpsøvelsene fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter).

Om IAAFs nye regler blir godkjent etter behandlingen i Idrettens voldgiftsrett, må kvinnelige utøvere med såkalt mannlige verdier av testosteron enten bytte øvelse eller løpe mot menn hvis de ikke vil la seg medisinere.

Kan bli problematisk

Medisineringen må også skje i seks måneder før konkurranse, noe som kan skape problemer for Semenya og andre løpere med høye testosteronnivåer som velger å ikke medisinere før CAS-dommen faller.

Hvis Semenyas anke blir avvist, kan hun blant annet ikke stille til konkurranse i Diamond League, som løper fra mai til september.

Sørafrikanske Caster Semenya har to OL-gull og tre VM-gull på 800 meter. Hun har også OL-bronse på 1500 meter.

Les også: Hun er OLs største dilemma

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal