Utsetter omstridte regler etter Caster Semenya-protester

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) utsetter innføringen av de nye kjønnsklassifiseringsreglene til Caster Semenyas anke er behandlet i Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Caster Semenya

REGELVERK: Caster Semenya har anket inn de nye reglene til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

IAAF har jobbet med å utarbeide nye regler for såkalt hyperandrogenisme. Det nye reglementet skulle etter planen innføres fra 1. november, og vil medføre at Caster Semenya må medisinere seg for å få lave nok testeronverdier til å delta i kvinneklassen.

Nå utsetter altså forbundet de nye reglene, melder de selv på sin hjemmeside.

– Det er ikke rettferdig. Jeg vil bare løpe naturlig, slik jeg er født. Jeg er Mokgadi Caster Semenya. Jeg er kvinne og jeg er rask, har Semenya uttalt.

Blir avholdt høring

Hun har derfor anket innføringen av reglene inn for CAS. Det er ventet at CAS kommer med sin avgjørelse 26. mars. I løpet av februar vil det også bli holdt en høring med Semenya i forbindelse med anken.

– IAAF er fortsatt veldig trygg på det juridiske, vitenskapelige og etiske grunnlaget for regelverket, heter det i en uttalelse fra forbundet.

Friidrettsprofilen måtte etter friidretts-VM i 2009 underkaste seg kjønnstester og fikk først etter en lang prosess klarsignal for å konkurrere igjen som kvinne. Siden har hun vært en av verdens mest dominerende løpere på mellomdistanse.

Semenya Gender Test

SUVEREN: Caster Semenya.

Foto: Anja Niedringhaus / AP

IAAFs nye reglement gjelder for kvinner i løpsøvelsene fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter).

Om IAAFs nye regler blir godkjent etter behandlingen i Idrettens voldgiftsrett, må kvinnelige utøvere med såkalt mannlige verdier av testosteron enten bytte øvelse eller løpe mot menn hvis de ikke vil la seg medisinere.

Kan bli problematisk

Medisineringen må også skje i seks måneder før konkurranse, noe som kan skape problemer for Semenya og andre løpere med høye testosteronnivåer som velger å ikke medisinere før CAS-dommen faller.

Hvis Semenyas anke blir avvist, kan hun blant annet ikke stille til konkurranse i Diamond League, som løper fra mai til september.

Sørafrikanske Caster Semenya har to OL-gull og tre VM-gull på 800 meter. Hun har også OL-bronse på 1500 meter.

Les også: Hun er OLs største dilemma

Siste nytt

 • Norsk kollaps på siste skyting

  Både Marte Olsbu Røiseland og Ingrid Landmark Tandrevold skaut om sigeren på fellesstarten i Pokljuka, men fekk to bom på siste skyting.

  Dermed vann svenske Hanna Öberg framfor italienske Lisa Vittozzi som skaut 20 treff. Det gjorde også Anaïs Bescond frå Frankrike som fekk tredjeplassen.

  Røiseland hamna til slutt på sjetteplass, medan Tandrevold måtte nøye seg med 8.-plassen.

  Dorothea Wierer hamna på 9.-plass, og klarte difor ikkje å ta over leiartrøya i verdscupen frå Tiril Eckhoff som stod over løpet på grunn av mild sjukdom.

  Røiseland og Tandrevold
 • Dobbelt norsk i kombinert

  Jarl Magnus Riiber er overlegen i spurten og vinn framfor Jens Luraas Oftebro som spurtslo Franz-Josef Rehrl. Jørgen Graabak sikrar ein god norsk plass med ein 4., plass, medan Espen Bjørnstad tok 7.-plassen.

  Riiber er overlegen i kombinertverdscupen og er godt i rute til VM som blir arrangert i Oberstdorf – der han i dag altså vann prøve-VM.

  Jarl Magnus Riiber i lufta
 • Lundby kontrollerte inn til siger

  Maren Lundby var suveren i rumenske Rasnov og tok sigeren framfor austerrikarane Eva Pinkelnig og Chiara Hölzl.

  – Det har vore noen harde uker så detta var deilig, seier Maren Lundby.

  Lundby hadde ei stor leiing før 2. omgang, og klarte med dagens gode resultat å knappe innpå dei to austerrikarane i verdscupen samanlagd.

  Det var god norsk laginnsats. Silje Opseth fekk 8.-plassen, medan Anna Odine Strøm tok 12.-plassen.

  1WbW_5CXtrA
  Foto: Tore Meek

Sendeplan

Kl. Program Kanal