Hopp til innhold

Danmark-sjefen sliter med seg selv: – Ikke sikker på at jeg er en del av noe jeg liker

Danmark fikk ett poeng i VM-åpningen. Men etter kamp handlet alt om det utenomsportslige.

3R-dJSfBq0Y

PREGET: Kasper Hjulmand har det tøft etter at Danmark ble dratt inn i Fifas regnbue-bråk denne uken.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Danmark er ett av landene som droppet å bruke Onelove-armbåndet etter trusler fra Fifa.

Hjulmand la ikke skjul på at han er sterkt preget av det som har skjedd.

– Det bekymrer meg som person at jeg går rundt her. Jeg kan si at jeg går rundt meg selv, og jeg synes det er vanskelig å finne meg i dette. Jeg snakker bare for meg selv når jeg sier at jeg som person og menneske har det vanskelig akkurat nå, sier Danmark-sjefen på pressekonferansen.

Hjulmand

Danmark-trener Kasper Hjulmand.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

– Jeg sliter med dette

På NRKs spørsmål om hva som har vært vanskeligst for ham personlig, svarer Hjulmand:

– I Danmark har vi et slagord som heter «en del av noe større». Og akkurat nå er jeg ikke sikker på at jeg er en del av noe jeg liker, svarer han til NRK.

Han fortsetter:

– Jeg liker fotball. Jeg elsker fotball. Jeg elsker mangfold. Jeg elsker alle land. Jeg elsker forskjellige mennesker. Men, ja ... Jeg synes det er viktig å endre retning, og forhåpentlig vil mange unge, progressive mennesker komme inn i styrende organer og sørge for at vi vokser til noe stort. Det er en av mine drømmer. Og at vi har mer empati for hverandre, og vet mer om hverandre i verden. Det er kanskje mine to største drømmer, sier Hjulmand til NRK.

Han sier det ikke rett ut, men mellom linjene er det lett å lese at han er langt fra fornøyd med måten denne saken har utspilt seg på.

– Jeg mener man må finne roen til å se hva du vil endre, motet til å gjøre det du kan, og visdommen til å se forskjellen. Og jeg sliter med dette, det må jeg innrømme, sier Hjulmand.

one-love-kapteinsbind

VGs sportskommentator Leif Welhaven tok også ordet på pressekonferansen.

– Hvorfor ikke ta gult når det er en så viktig sak? Hvis ingen står opp mot Fifa, hvor vil det ende? spurte Welhaven.

– Godt spørsmål. Jeg vet ikke om det blir gult, vet du? spurte Hjulmand retorisk tilbake.

Han trakk pusten og la ut på en lengre argumentasjonsrekke.

– Vi vet ikke. Vi vet bare at det blir konsekvenser. Kanskje det går utover resultat og det sportslige. Jeg synes det er hardt for spillerne å fortelle dem dette. Jeg vet ikke om du har vært en spiller i et VM? Jeg synes ikke vi kan legge det på spillerne, i alle fall ikke her. Jeg vil beskytte spillerne mine hver dag. De har total frihet på ytringer og oppførsel. Kanskje det er andre måter, la oss se. Men jeg ble veldig beveget av Iran i går. Jeg tror også at noe bør skje. Kanskje det er fra oss, som er innblandet. Hvem vet? La oss se. Men det er vanskelig. Jeg synes det er vanskelig. Men jeg synes ikke vi kan legge det på spillerne. Fokuset, energien og hvor de er i livet … Jeg synes ikke det er riktig å legge det på spillerne, svarte Hjulmand.

Også Danmark-kaptein Simon Kjær ble pepret med spørsmål om onelove-situasjonen. Kjær skulle egentlig spille med armbindet mot Tunisia, men måtte altså legge det igjen på grunn av trusler om uvisse sportslige reaksjoner fra Fifa.

– Det er bare latterlig. Det tror jeg alle vi i Skandinavia er enige om, og generelt i hele Europa. Det er for latterlig, det er jo noe vi har gjort tidligere. Å bli fortalt at vi risikerer å starte kampen med et gult kort, så kommer vi inn på det sportslige. Jeg føler at vi står opp for de tingene vi står for og sier de tingene som må sies. Men når det kommer til det sportslige, så er vi nødt til å tenke oss om. Det er for latterlig at vi ikke kan gå med det, sier Kjær til NRK.

Danmarks VM-åpning mot Tunisia endte 0-0, men danskene kommer nok til å irritere seg grønne over at de ikke avgjorde kampen i andre omgang.

Innbytter Andreas Cornelius kunne nemlig blitt den store helten for Danmark da han 20 minutter før slutt fikk ballen på bakerste stolpe etter at Andreas Christensen headet en corner bakover i feltet.

– Kan ikke tro det

Men dessverre for danskene headet Cornelius ballen i stolpen i stedet for i mål, og det fra så kloss hold som mulig.

– Jeg kan ikke tro det. Han hadde trolig fokus på stolpen i stedet for ballen, og han bommet fullstendig, sier tidligere Skottland-spiller Pat Nevin på BBC.

– Cornelius scorer der om han ikke er redd for å treffe stolpen med hodet. Trekker seg litt, og da blir det en fryktelig stygg bom, skriver TV 2s Jesper Mathisen på Twitter.

Cornelius selv forklarte seg slik om situasjonen til NRK.

– Det er en sjanse som jeg skal score på. Det blir litt tilfeldig med en ball som går gjennom hele feltet og ender hos meg. Det blir litt tvil om hvordan jeg skulle avslutte på den. Den skal selvfølgelig settes inn, sier dansken.

NRK-ekspert Kristoffer Løkberg mener situasjonen hadde fortjent en bedre skjebne.

– Ting skjer jo veldig fort her. Samtidig er det en cornervariant Danmark brukte X antall ganger i løpet av kampen, så det er tydelig innøvd. Det er jo en sånn som er uforklarlig at det ikke blir mål, selv for den som er i situasjonen. Men ting skjer mye raskere enn du tror, og reaksjonstiden er ofte ikke god nok, sier Løkberg.

Dermed ble det ingen kjempeåpning for danskene, og i neste kamp venter Frankrike ...

Skuffede dansker

Overfor NRK er Danmark-kaptein Simon Kjær skuffet over egen prestasjon.

– Vi mangler litt det siste på den siste tredelen av banen. Vi skulle gjerne spilt litt hurtigere. De gangene vi gjorde det, fikk vi også flyttet på dem og fikk masse plass. Vi er skuffet over at vi ikke får tre poeng i dag, men vi vet også at det er en lang turnering, sier Kjær til NRK.

Danmark-spiller Joakim Mæhle mener Danmark manglet tempo i angrepsspillet, men understreker at det ikke er noen grunn til å grave seg ned etter uavgjort mot Tunisia.

– Tunisia er et sterkt lag. Det positive er at vi holder nullen, sier Mæhle til NRK.

Kampen var så vidt i gang da danskene fikk et prov på hva som ventet. Da satte Tunisias Aissa Laidouni inn en sugende takling på Christian Eriksen før han gestikulerte noe voldtsomt opp mot tribunene som var stappfulle av tunisiere.

Brølet han fikk tilbake viste at dette ville bli alt annet enn en behagelig dag på jobben for danskene.

Voldsomt tribuneliv

Kasper Hjulmand var forberedt på den intense atmosfæren og sa før kampen at han fryktet det ville bli som en hjemmebane for tunisierne – og det fikk han rett i. NRKs reporter satt høyt på Education City Stadium, men det voldsomme lydnivået fra entusiastiske tunisiere var til å ta og føle på fra første sekund.

Atmosfæren her er ekstraordinær, var dommen fra BBCs John Bennett.

Kampen var 24 minutter gammel da første store målsjanse presenterte seg. Issam Jebali ble spilt gjennom alene med keeper og scoret, men den meksikanske dommeren Cesar Ramos annullerte scoringen korrekt for offside.

Samme Jebali fikk en ny kjempesjanse ikke lenge etterpå, men da vartet Kasper Schmeichel opp med en glimrende redning på Jebalis chip-forsøk og slo ballen ut til corner. Dermed sto det 0-0 til pause.

Aj90MD4K-1c

Tunisias Aissa Laidouni sparte ikke på kruttet mot Christian Eriksen og Danmark.

Foto: MOLLY DARLINGTON / Reuters

Danmark, som lenge slet med å skape farligheter foran det tunisiske målet, våknet plutselig til liv litt inn i andre omgang. Først ble et mål av Andreas Skov Olsen korrekt annullert for offside, før Mikkel Damsgaard headet rett utenfor minuttet etter.

En som virkelig bød publikum på underholdning, var tunisiske Laidouni. Han benyttet enhver anledning til å fyre opp publikum, og på banen la han ned den ene susende taklingen etter den andre.

Eriksen nære

Så kunne Danmark tatt ledelsen da Christian Eriksen ladet kanonen etter 69 spilte minutter. Men skuddet fra rett utenfor sekstenmeteren ble flott reddet av keeper Aymen Dahmen.

Rett etterpå fikk Cornelius sjansen han neppe kommer til å minnes med glede når han ser tilbake på fotballkarrieren som pensjonist.

På overtid ropte danskene på straffe etter en hands i feltet, men etter en VAR-sjekk falt dommeren ned på at spillet skulle gå videre.

0-0 ble dermed sluttresultatet.

Danmarks neste kamp i VM spilles mot Frankrike førstkommende lørdag. Her finner du hele VM-programmet:

Les også: Fotball-VM: Her er programmet og TV-kampene

Kopier referanse KLART FOR VM: November og desember blir fullstappet med fotballkamper fra øverste nivå. VM-program, kampoversikt, tv-kamper, program
Kopier referanse KLART FOR VM: November og desember blir fullstappet med fotballkamper fra øverste nivå. VM-program, kampoversikt, tv-kamper, program

Sportsnyheter

Ronaldo benk

Ronaldo slaktes av egen trener etter disse bildene

Cristiano Ronaldo har blitt byttet ut i alle tre VM-kampene til Portugal. Bilder fra benken får Portugals trener til å se rødt.

Siste nytt

 • Flere nye får sjansen i kombinert-renn

  Gyda Westvold Hansen og flere nye fjes får sjansen under kommende helgs kontinentalcuprenn i kombinert på Lillehammer.

  Ved siden av seiersmaskinen Westvold Hansen består den norske troppen Ida Marie Hagen (Haslum IF), Marte Leinan Lund (Tolga IL), Thea Øihaugen (Gausdal Skilag), Mille Marie Hagen (Haslum IF), Ingrid Låte (Strandbygda IL) og Kjersti Græsli (Tydal IL).

  – Rennene på fredag og lørdag gir unge utøvere muligheten til å kapre COC-poeng. Det betyr at døren åpner seg for å gå verdenscup senere i sesongen. Dette er en stor mulighet som både vi og våre utenlandske konkurrenter ønsker å gripe med begge hender, sier landslagstrener Thomas Kjelbotn.

  Gyda Westvold Hansen vant begge verdenscuprennene på Lillehammer sist helg. I lørdagens renn sørget Ida Marie Hagen for norsk dobbeltseier med sin annenplass. (NTB)

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Bergdølmo blir ny trener for LSK Kvinner

  André Bergdølmo blir ny trener for LSK Kvinner. Det bekrefter han til NRK.

  – Det å få tilbudet av LSK Kvinner det synes jeg var stort. Det er en toppklubb med masse meritter som ønsker en liten «restart». At de viser meg den tilliten det takker jeg for. Så jeg er en stolt mann i dag, sier Bergdølmo til NRK.

  Den tidligere fotballspilleren spilte selv i Lillestrøm på 90-tallet og har en selv et nært forhold til klubben.

  – Jeg kom hit selv som 13-åring. Var her i 12 sesonger og kommer tilbake som trener. Vinner gull med juniorlaget for første gang på mange år. Kjenner mange som jobber og har jobbet her, har et veldig godt forhold til klubben og Lillestrøm og Romerike generelt, forteller han.

  Utenom de kanarigule har han spilt for blant annet Rosenborg, Ajax, Borussia Dortmund og FC København. Bergdølmo har også 63 landskamper for Norge.

  Som trener er han litt mindre merittert, men har blant annet vært trener for juniorlaget til Lillestrøm, samt at han har erfaring som trener fra Kongsvinger og sist i junior- og kvinnelagene til Sarpsborg 08.

  – I André får vi inn en person med masse erfaring, både som spiller og trener. I samtalene med han skjønte vi fort at han er en person som er flink med mennesker, og det traff oss veldig, sier daglig leder i LSK Kvinner Stein Ellingsen til NRK.

  André Bergdølmo.
  Foto: Hallgeir Aunan / NRK
 • Bento gir seg som Sør-Korea-trener etter VM-exiten

  Mandag stoppet den sørkoreanske VM-drømmen da Brasil danset seg videre til kvartfinale. Det ble også den siste dansen for Paulo Bento.

  På pressekonferansen etter åttedelsfinale-tapet bekreftet 53-åringen at han gir seg som sørkoreansk landslagstrener.

  – Jeg har akkurat fortalt spillerne og fotballpresidenten at dette var en avgjørelse jeg tok i september. Det er skrevet i stein, sa Bento til pressekorpset.

  Portugisiske Bento har ledet Sør-Korea siden 2018 og vant 35 av 57 kamper som landslagstrener. Sør-Korea ble et av overraskelseslagene i Qatar da de tok seg til åttedelsfinale. De sikret plass i utslagsrundene etter en imponerende snuoperasjon mot Portugal i den siste gruppespillskampen.

  Bento er en av flere landslagstrenere som har gitt seg etter VM. Roberto Martinez (Belgia) og Otto Addo (Ghana) er blant dem som har gitt seg. Det samme har Gerardo «Tata» Martino (Mexico) gjort.

  FIFA World Cup Qatar 2022 - Round of 16 - Brazil v South Korea
  Foto: CARL RECINE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste