Hopp til innhold

Må sende påmeldingsmail for å bli tatt ut til rulleski-VM

- Vi har prioritert vinteridrett i alle år, sier Asgeir Moberg i Norges skiforbund.

Harald Astrup Arnesen, Petter Northug jr. og Ragnar Bragvin Andresen under Toppidrettsveka i 2016.

VIL TIL VM: Ragnar Bragvin Andresen (t.h) håper at han blir tatt ut, når det nå er NSF som står for uttaket til VM på rulleski.

Foto: Claes-tommy Herland / NTB scanpix

Bare en måned før VM på rulleski i Sollefteå i Sverige, oppfordrer Skiforbundet skiløpere til å melde seg som deltakere på en noe utradisjonell måte. Forbundet ber utøverne sende dem en mail innen 17. juli dersom de skulle være interessert i å delta.

– Historisk har mange i skiforbundet sett på rulleski som en litt konkurrerende virksomhet, og det har vært utfordrende om det har vært skiløpere som har gjort det bra utenfor skiforbundets egne rekker. Derfor har det ikke vært så mye støtte rundt de internasjonale arrangementene på rulleski, sier rulleskispesialist Ragnar Bragvin Andresen (29) til NRK.

Ragnar Bragvin Andresen under Skifestivalen Blink i Sandnes

MEDALJEMANN: Ragnar Bragvin vant VM i sprintstafett på rulleski i 2015 i Val di Fiemme.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Han mener dette er i ferd med å bedre seg, og det faktum at det nå er NSF som tar ut laget dermed er positivt.

Vanskelig å fylle opp

– Vi har prioritert vinteridrett i alle år, og har brukt rulleski som treningsredskap for vinteren. Men i takt med at det er mindre snø, lengre somre, flere rulleskikonkurranser, flere rulleskibaner, ser vi at store deler av Norge nå har rulleski som en større aktivitet, sier arrangementssjef i Norges Skiforbund langrenn Asgeir Moberg.

Årsaken til årets uvanlige uttak forklarer han er at det tidligere år har vist seg vanskelig å fylle kvotene.

Asgeir Moberg er arrangementsansvarlig i NSF.

PRIORITERER VINTERIDRETT: Asgeir Moberg, arrangementssjef i Norges Skiforbund langrenn, sier at skiforbundet prioriterer vinteridrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er jo selvfølgelig litt utradisjonelt. Rulleski er ikke den grenen vi har satset mest på i Norge. Men når VM er i nabolandet, vil vi gi utøvere muligheten til å delta hvis de er interessert i det.

Moberg mener det er viktig å få ut budskapet siden verdensmesterskapet er i Sverige, og mange bør ha mulighet til å komme seg dit, også juniorer.

– Spesielt

Rulleskispesialist Ragnar Bragvin Andresen (29) er enig i at uttaksformen er spesiell.

– Det er jo spesielt, men nå er det skiforbundet som står for uttak. Det finnes enormt mange skiløpere i Norge, og forbundet har ikke oversikt over hvem som ønsker å delta før de tar uttaket og sender løpere til VM, sier Andresen.

Da VM på rulleski ble arrangert i Aure utenfor Kristiansund i 2011 deltok landslagsløpere som Marit Bjørgen, Charlotte Kalla, Heidi Weng og Petter Northug. Bjørgen og Northug tok hvert sitt gull.

Marit Bjørgen og Heidi Weng tok gull og bronse i rulleski-VM i Aure i 2011.

DELTOK: I rulleski-VM i Aure i 2011 tok Marit Bjørgen gull og Heidi Weng bronse.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

I år har langrennslandslagene samling samtidig som verdensmesterskapet arrangeres i Sverige. Trolig vil få landslagsutøvere være aktuelle for å gå på rulleski, selv om de deltar i flere rulleskiløp gjennom sommeren.

Tok ut laget selv

Andresen er en av Norges beste rulleskiløpere og har mange mesterskapsmedaljer. De siste årene er det også rulleskiløperen som selv har tatt ut mesterskapstroppen. Men etter ønske fra rulleskimiljøet og Andresen selv er det nå skiforbundet som gjør den jobben.

– Tidligere er det jeg som har samlet lagene som har deltatt i mesterskap, forbundet har ordnet med påmelding og så videre, men det er jeg som har samlet gjengen.

– Jeg håper og tro at vi kun er et par sesonger unna en rulleskisatsing underlagt skiforbundet, slik som i Sverige. Ski har blitt en helårssport, sier 29-åringen fra Greåker.

LES MER: Skistjernene om «ørkenvandringen»: – Det var brutalt

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal