Hopp til innhold

Bekrefter like distanser i langrenn - mot utøvernes ønske

Til vinteren skal kvinner og menn gå like distanser i verdenscupen i langrenn. Det ble avgjort onsdag kveld. Dette til tross for at 73 prosent av de aktive – og hele 88 prosent av de aktive kvinnene – ikke vil ha det slik.

Tour de Ski 2021/2022 5 etappe

LIKE DISTANSER: Neste sesong skal Heidi Weng og kvinnene i langrennssirkuset gå like distanser som mennene.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Den endelige avgjørelsen ble tatt på FIS-kongressen i Milano onsdag kveld. FIS har foreløpig ikke bekreftet hvilke distanser som blir på verdenscupprogrammet, men bekreftet onsdag at de stemte for at alle distanser i langrenn skal være like for både kvinner og herrer.

Da langrennskomiteen stemte for forslaget tidligere i mai, ble det bestemt at 10, 15, 20 og 50 kilometer er distansene som skal benyttes, i tillegg til sprint.

Nå kan imidlertid NRK avsløre at forslaget er stikk i strid med det et klart flertall av utøverne i verdenscupen selv ønsker.

Nesten ni av ti sier nei

NRK har fått tilgang på den årlige undersøkelsen blant verdenscuputøverne. 114 utøvere fra 25 ulike nasjoner, med i snitt seks års erfaring fra verdenscupen, svarte på undersøkelsen.

På spørsmål om menn og kvinner bør ha de samme distansene (uavhengig av lengde), svarte 73 prosent nei. Isolerer man de kvinnelige utøverne i undersøkelsen, var det hele 88 prosent som sa nei.

Motstanden mot like distanser var altså vesentlig større blant kvinner enn for menn.

Virginia Topranin De Martin

UTØVERREPRESENTANT: Virginia de Martin Topranin er overrasket over resultatene av spørreundersøkelsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Resultatene overrasker italienske Virginia de Martin Topranin, som er utøverrepresentant i langrennskomiteen.

– Vi spurte om nesten det samme for noen år siden, og da var utøverne mer for like distanser. Plutselig var resultatet annerledes i år. Så det var litt overraskende for oss, sier hun til NRK.

Undersøkelsen stilte også et oppfølgingsspørsmål om hvilke tre distanser utøverne ville valgt forutsatt at like distanser ble vedtatt. 10 km vant foran 15, 20, 30 og 50 km. Femmila er altså den minst ønskede øvelsen blant de aktive.

Likevel ligger det altså an til at både kvinner og menn skal gå femmil i Holmenkollen til vinteren.

Weng kritisk

Topranin ønsker ikke å røpe hva hun selv mener om like distanser, men hun tror at en del frykter at kvinnelangrenn blir mindre underholdende når distansene blir lengre, som for eksempel femmila.

En 50 kilometer kan kanskje føre til at det blir større avstander i feltet. Samtidig har det vært store avstander med Therese Johaug de siste sesongene, så det er ikke sikkert at distanser er poenget her, sier hun.

Overfor NRK er den norske langrennsprofilen Heidi Weng krystallklar på hva hun synes om like distanser for kvinner og menn.

– Jeg er ikke for forslaget. Vi bruker lenger tid på samme distanse og er da ute lenger enn det gutta er. Så jeg håper ikke dette kommer til å skje. For å få opp spenninga, inn med 7,5/5 kilometer. Flere som kommer til å kjempe om pallplassene, mener Weng.

Ski Tour 2020. Guri Knotten.

LANGRENNSKOMITEEN: Guri Knotten erstatter Vegard Ulvang i langrennskomiteen til FIS.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Knotten: – Mange ønsker femmila velkommen

Guri Knotten er Norges nye representant i langrennskomiteen til FIS etter Vegard Ulvang. Den tidligere langrennstreneren synes – i likhet med Ulvang – at kvinner og menn bør gå like langt.

Samtidig har jeg stor forståelse for at dagens utøvere kan ha litt betenkeligheter med å endre på et program, sier Knotten.

Selv om resultatene av undersøkelsen er krystallklare, hevder Knotten at hun har fått et annet inntrykk av å snakke med utøverne.

– Jeg vet ikke om det er riktig å si at de aktive kjemper imot forslaget. De fleste jeg snakker med synes like distanser er helt på sin plass. Og det er mange som ønsker femmila velkommen, og har uttalt det. Det er et godt og viktig vedtak, sier hun.

Siste nytt

  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP
  • Zuccarellos Wild med viktig seier

    Minnesota Wild vant 3-1 på hjemmebane over San Jose Sharks og sikret seg dermed viktige poeng i kampen om en sluttspillplass.

    Det tok 16 minutter før Joel Eriksson Ek punkterte nullen og sørget for den første scoringen for vertskapet i Minnesota. Midtveis i den andre perioden utlignet Mikael Granlund for Sharks.

    Den tredje perioden var så vidt i gang da Matt Brody sørget for at Wild igjen tok ledelsen. 2-1-målet kom etter bare 18 sekunder.

    På slutten av kampen tok gjestene fra San Jose ut målvakt Mackenzie Blackwood for å øke presset framover å forsøke å kjempe seg til forlenging. I stedet ble det Ryan Hartman som utnyttet muligheten da han snappet opp pucken inne ved vantet på egen banehalvdel og sendte et langskudd inn i det tomme Sharks-målet.

    Dermed kunne Minnesota gå av banen med to nye poeng. Det kommer godt med for laget fra Midtvesten, som før torsdagens oppgjør lå ni poeng unna en sluttspillplass med elleve kamper igjen å spille.

    Mats Zuccarello fikk 17 minutter på isen hjemme i St. Paul, men det ble ingen scoring eller assist på nordmannen denne gangen.

    (NTB)

    mWN7igN52F8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal