– Det kan finnes trenere som er bedre enn meg

HOLMENKOLLEN (NRK): Trond Nystad ber om å bli knallhardt evaluert av utøverne. Har han ikke full tillit, slutter han som landslagstrener i langrenn.

Trond Nystad og Martin Johnsrud SUndby

SUKSESSDUO: Martin Johnsrud Sundby har blitt verdens beste langrennsløper med Trond Nystad som trener. Men ikke alle på laget har lyktes like godt.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Når man har vært trener i en fire-femårsperiode med ei gruppe, så begynner vitsene å bli litt gamle og man har brukt opp det man kan av kunnskap, og da er det ofte sånn at nye koster koster bedre, sier Trond Nystad.

Han tok over som norsk landslagstrener i langrenn sommeren 2011. Nå er han på utgående kontrakt.

Landslagssjef Vidar Løfshus er helt tydelig på at herretreneren er ønsket med videre. Men for Nystad selv betyr det mer at utøverne på laget er av den oppfatning.

– Jeg sitter fullstendig på gjerdet og har bedt alle utøverne være ekstremt kritiske mot meg og den jobben jeg gjør. Jeg har bedt dem sette opp ei ønskeliste over egenskaper en drømmetrener skal ha, og til å komme opp med et navn. Det kan være mitt navn, det kan være et annet navn. Det er utøvernes jobb å bestemme hvem som skal lede dem, og det trenger ikke være meg, sier Nystad.

Vil ikke være stein i skoen

Anledningen er en pressekonferanse før verdenscupavslutninga i Holmenkollen denne helga.

Nystad har gitt utøverne frist til rett over helga med å gi sin tilbakemelding.

Selv er han motivert til å gyve løs på en ny periode, i så fall trolig fram til OL i 2018. Men det forutsetter altså at han er ønsket.

– Kun hvis jeg kan hjelpe dem framover, er jeg motivert. Hvis noen føler jeg blir en liten stein i skoen, må andre slippe til, sier Nystad.

Martin Johnsrud Sundby har hatt to fantastiske sesonger på rad. Men ser man bort fra Sundby, har det vær få topplasseringer for løperne på Nystads lag, distanselaget.

– Ulike personligheter

Ser man på gull i mesterskap, er faktisk Petter Northug den eneste som har tatt individuell gullmedalje siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant femmila i Sapporo i 2007.

Likevel er Nystad fornøyd med jobben han har gjort.

– Men det er ikke dermed sagt at ikke andre kan gjøre det bedre, påpeker han.

– Er du i tvil om du har tillit?

– Nei, det er jeg ikke. Men det er mange personligheter på laget, og det er mange trenere med ulike personligheter. Det kan hende min personlighet skaper «drive» i en fase, men det kan hende det finnes trenere som er bedre enn meg, sier Nystad.

På fredagens pressetreff uttrykte både Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug full støtte til Trond Nystad.

PS. Også kvinnelandslagstrener Egil Kristiansen sitter på utgående kontrakt. I likhet med Nystad, er han i tenkeboksen.

Siste nytt

 • Iversen rammet av omgangssyke

  Emil Iversen er nå, i likhet med Petter Northug, rammet av omgangssyke i Val Senales. – Vi følger situasjonen tett, tar alle forhåndsregler, sier landslagslege Øystein Andersen i en pressemelding søndag kveld.

  Medietreff Langrenn Menn Elite Sprint & Allround
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Fredrikstad ute trass siger

  Fredrikstad slo franske Besancon 26-22 i returkampen i kvaliken til EHF-cupen i handball for kvinner, men er likevel slått ut med 49-53 samanlagt.

  Andrea Rønning blei Fredrikstads toppscorar med 6 mål.

 • Levanger nede – Mjøndalen snubla

  Levanger tapte 0-1 for Florø og er klar for nedrykk frå 1. divisjon, tre rundar før slutt. Florø er berre målskilnaden bak Notodden på kvalikplass.

  Mjøndalen tok teten, trass i berre 1-1 mot Jerv. Aalesund kan ta toppen tilbake med siger i toppkampen mot Viking tysdag. Her er tabellen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal