Utøvere vil kaste Russland ut av OL: – Bare slik de kan lære

Stadig flere idrettsutøvere tar til orde for å kaste Russland ut av OL etter de siste dopingavsløringene. IOC tar trolig sin avgjørelse i ettermiddag.

trio

Goldie Sayers, Beckie Scott og Inaki Gomez er blant flere nåværende og tidligere idrettsutøvere som mener Russland må utestenges fra OL.

– Den eneste måten å lære Russland at de ikke kan jukse, er ved å treffe dem der det smerter mest. Det må bety at IOC kaster dem ut av OL, skriver spydkaster Goldie Sayers i en spalte i Times.

Mandag ble den såkalte McLaren-rapporten lagt frem. Det WADA-oppnevnte utvalgets etterforsking tegner opp et rystende bilde av det de mener er systematisk, statsstøttet doping i Russland de siste årene.

IOC i telefonmøte

Nå er spørsmålet hva IOC kommer til å bestemme seg for. Styret har telefonmøte om innholdet i rapporten i ettermiddag, og det er ventet at de vil offentliggjøre eventuelle sanksjoner like etter.

NRK har vært i kontakt med IOC-medlem Gerhard Heiberg. Han vil ikke uttale seg før møtet er over.

– Dette er alvorlige saker, og det vil ta tid, sier han.

Russland er allerede utestengt fra all friidrett. Vil landet nå bli utestengt fra hele OL, slik det internasjonale antidopingbyrået WADA oppfordrer til?

– Omfanget av det som skjer må føre til at Russland blir kastet ut av OL og Paralympics, sier Adam Pengilly, som er tidligere skeleton-utøver og medlem av den olympiske utøverkommisjonen i Storbritannia.

– Verden ser på IOC som voktere av den olympiske bevegelse. Om de ikke følger rådet fra WADA (om å kaste ut Russland (red.anm), så risikerer vi å redusere troverdigheten til organisasjonen og til de olympiske lekene, legger han til.

Trygler om å få være med

Rapporten har naturlig nok vakt oppsikt verden over.

GREECE OLYMPICS SWIMMING

Kirsty Coventry har blant annet vunnet OL-gull i 200 meter ryggsvømming.

Foto: MARK BAKER / Ap

– Jeg håper våre ledere har viljen og styrken til å ta avgjørelsen som nå må bli tatt, sier svømmeren Kirsty Coventry fra Zimbabwe til AFP.

– Vi kan ikke stole på Russland i fremtidige konkurranser slik det er nå. Det må være konsekvenser for oppførsel som dette, sier den kanadiske kappgangeren Inaki Gomez til 680 News.

Beckie Scott, den kanadiske langrennsutøveren som er leder av WADAs utøverkomité, sier de har ventet på denne rapporten.

– Det er en trist, men viktig dag. Vi håper anbefalingene fører til handling, slår hun fast.

Scott skal ha pressekonferanse senere i dag, der det er ventet at hun skal uttale seg mer om hvilke standpunkt utøverkomiteen tar.

Russlands olympiske komité har sendt ut en pressemelding der de trygler om at landets OL-klare utøvere får reise til Rio som planlagt.

– Vi er helt uenige i at en mulig utestengelse av hundrevis av rene utøvere er akseptabelt, skriver de i pressemeldingen.

Siste nytt

 • Ruud videre etter ett sett

  Casper Ruud slo sørafrikanske Lloyd Harris tirsdag og er klar for 3. runde i ATP-turneringen i tennis i North Carolina. Oppgjøret i Winston-Salem ble stoppet etter at Ruud hadde vunnet åpningssettet 6-1. Harris ga seg da med skade.

  ATP 250-turnering Kitzbühel
  Foto: JOHANN GRODER / AFP
 • Toppjockey tatt i doping

  Jockeyen Rafael Schistl red inn til seier i to av Norges største galoppløp i fjor. Nå har han avlagt positiv dopingprøve.

  Han testet positivt etter løpene på Øvrevoll 29. juni,melder Norsk Rikstoto.

  Schistl skulle vært en av nøkkelaktørene på Norsk Derby førstkommende søndag.

  Rafael Schistl
  Foto: Eirik Stenhaug / Equus / NTB scanpix
 • Billetthysteri før Elverum - PSG

  Elverum håper å selge ut hele Haakons Hall til mesterligakampen mot Paris Saint-Germain i september.

  Klubben vurderer å be om at det settes opp ytterligere tribuner til kampen. Da kan det komme inn 13.500 personer.

  Sagosen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal