Utøvere sendt hjem fra Asialekene etter sexkjøp: – Har forrådt det japanske folket

Hendelsen er den siste i en rekke skandaler for landet som skal være vertskap for sommer-OL i 2020.

ASIAD-2018-BASKETBALL-JPN

STOD SKOLERETT: Yuya Nagayoshi (27) (t.v.), Takuya Hashimoto (23), Takuma Sato (23) og Keita Imamura (22) måtte svare for seg på en pressekonferanse i Tokyo.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

– Vår tankeløse oppførsel har skapt store problemer. Vi må se nøye og lenge på hva vi har gjort, sa 27 år gamle Yuya Nagayoshi på en pressekonferanse i Tokyo mandag, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

Nagayoshi er en av fire japanske basketballspillere Japans olympiske komité (JOC) har sendt hjem fra Asialekene i Indonesia etter at de skal ha kjøpt sex av lokale kvinner i hovedstaden Jakarta torsdag kveld.

Hendelsen skal ha funnet sted etter at Japan vant 82-71 over Qatar i sin første kamp i lekene. Ifølge Japans olympiske komité og det japanske basketballforbundet skal de fire spillerne ha gått ut for å spise middag iført laguniformene sine.

Etterpå skal de ha blitt kontaktet av flere lokale kvinner. Japanske menn som var til stede og som kunne snakke indonesisk, skal ha opptrådt som tolker i samtalene mellom utøverne og de lokale kvinnene, ifølge basketballforbundet.

Utøverne skal så ha tatt med seg kvinnene til et hotell i nærheten, og returnerte ikke til deltagerlandsbyen før klokken 02.30 natt til fredag.

– Handlingene deres utgjør et brudd på reglene våre. De har forrådt forventningene til det japanske folket. Som leder for delegasjonen synes jeg dette er svært ergerlig, og jeg beklager av hele mitt hjerte, sier Yasuhiro Yamashita, som leder Japans rekordstore delegasjon på 762 utøvere til lekene i Indonesia.

Strenge krav til oppførsel

I etterkant av skandalen innkalte Japans olympiske komité til et krisemøte, hvor alle landslagstrenerne skal ha fått beskjed om å sørge for at slik oppførsel ikke gjentar seg.

ASIAD-2018-BASKETBALL

BEKLAGER: Lederen for Japans delegasjon til Asialekene, Yasuhiro Yamashita.

Foto: JIJI PRESS / AFP

Det er høye forventninger til de japanske utøvernes oppførsel når de representerer landet sitt. De skal etter reglene til Japans olympiske komité oppføre seg som «rollemodeller for samfunnet».

Kravet gjelder også når de ikke deltar i aktiv idrett, ettersom deres landslagsdeltagelse finansieres av de japanske skattebetalerne.

Flere skandaler

En rekke idrettsskandaler har skapt overskrifter i Japan den siste tiden, to år før landets hovedstad Tokyo skal være vertskap for sommer-OL.

Først innrømmet en universitetsstudent som spilte amerikansk fotball ved Nihon-universitetet i Tokyo at trenerne hans ga ham beskjed om å «knuse» quarterbacken på motstanderlaget eller risikere å bli satt på benken.

OLYMPICS-2020/USA

TO ÅR: Det er under to år igjen til Tokyo skal være vertskap for sommer-OL.

Foto: Kim Kyung Hoon / Reuters

Innrømmelsen sendte sjokkbølger gjennom det japanske samfunnet. Studenten ble suspendert, hovedtreneren ved Nihon-universitetet trakk seg, og skoler har avlyst sine kamper mot Nihon.

Tidligere i august trakk Akira Yamane seg fra stillingen som president for det japanske amatørbokseforbundet etter at han ble beskyldt for å blant annet ha presset dommere til å rigge kamper og for å ha misbrukt penger forbundet var blitt tildelt.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen og So like langt

  Magnus Carlsen og Wesley So spilte 2-2 i den første finaleduellen i Champion Chess Tour søndag. Finalen avgjøres mandag.

  Det ble uavgjort uten at noen av partiene gikk til remis. Carlsen vant sine to partier med hvite brikker, og det samme gjorde So. (NTB)

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Stygg hodeskade i Premier League

  Arsenal røk på et nytt tap i Premier League søndag kveld. Mot Wolverhampton var det derimot ikke resultatet som fikk mest oppmerksomhet.

  I starten av kampen kolliderte Arsenals midtstopper David Luiz og Wolverhamptons spiss Raúl Jiménez stygt inne i Arsenals felt.

  Begge ble liggende nede en stund, men det var Jiménez det så ut som det gikk verst ut over. Luiz spilte resten av kampen med bandasje på hodet, mens Jiménez måtte forlate banen på båre med oksygenmaske og nakkekrage.

  Det så langt ifra bra ut da meksikaneren forlot banen, men senere søndag kveld melder Sky at Jiménez er ved bevissthet på sykehuset og responderer bra på behandlingen.

  4NptqS_L3aI
  Foto: JOHN WALTON / AFP
 • Overtidsdrama for Vålerenga

  Vålerenga kunne skaffe seg en luke ned til Rosenborg i medaljekampen i eliteserien. Trønderne tapte nemlig 5–1 mot seriemester Bodø/Glimt tidligere søndag, og Vålerenga ville med seier mot Sarpsborg 08 ha fire poeng ned til Rosenborg på fjerdeplass.

  Lenge så det ut til at Vålerenga ikke skulle få med seg noe som helst fra kveldskampen, men så dukket Felix Myhre opp på overtid og utlignet.

  Men overtidsdramaet var ikke ferdig der. Like etterpå så Vålerenga ut til å ha tatt med seg alle poengene, da Bård Finne pirket ballen over mållinjen. På en annen linje sto derimot assistentdommeren og vinket med flagget, og målet ble korrekt annullert for offside.

  Dermed endte det 1–1 etter noen høydramatiske sluttminutter i Oslo.

  Molde har festet et godt grep om sølvet, mens både Vålerenga, Rosenborg, Kristiansund og Odd fortsatt kjemper en hard kamp om den siste medaljen.

  Qamf5OO4EQ0
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal