Hopp til innhold

Ingebrigtsen om norsk forbud: – Helt høl i huet

MOSKVA (NRK.no): Friidrettsforbundet vil tillate bruk av høydetelt etter sterke reaksjoner fra utøverne. – Husk at det er snakk om kunstig manipulasjon av kroppen, advarer Vebjørn Rodal.

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen synes det er håpløst at han ikke kan bruke de samme høydeteltene som konkurrentene. Mo Farah er blant de utøverne som bruker høydetelt svært systematisk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Karoline Bjerkeli Grøvdal

Karoline Bjerkeli Grøvdal, her på tirsdagens pressetreff, ville kjøpt høydetelt til leiligheten i Oslo hvis det var lov.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg må bare forholde meg til reglene, men det er jo helt høl i huet at det skal være andre regler for andre enn det er for meg, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.no.

1500-meterløperen konkurrerer mot stjerner som Mo Farah og Galen Rupp, som begge har sovet i høydetelt i årevis.

Teltene, som kan settes opp på soverommet, etterligner forholdene høyt over havet for å hjelpe utøverne med å utvikle flere røde blodceller.

Norske utøvere får ikke lov til å benytte teknologien.

– Jeg synes absolutt det er på tide å ta debatten på nytt. Hvorfor skal ikke vi i lille Norge ha det når de andre har det? Det er urettferdig, rett og slett, sier 5000-meterløper Karoline Bjerkeli Grøvdal til NRK.no.

– Som at noen får lov å dope seg

Norge er et av få land hvor høydehus er forbudt, noe som frustrerer flere av våre største friidrettsstjerner.

– Det er jo ikke like galt som EPO, men det er som om noen får lov til å dope seg og andre ikke. Det er jo en fordel, det er opplest og vedtatt, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Jeg hørte snakk om at høydetelt kan utgjøre en forskjell på 3-4 sekunder på 1500-meter. Si vi slår av litt og sier 1,5 sekunder, da. Det er jo forskjellen på gull og femteplass i OL, for eksempel, sier Ingebrigtsen, som ble nettopp nummer fem under OL i fjor.

Ønsker å oppheve forbudet

De norske VM-utøverne i friidrett står langt fra alene i sitt ønske om å oppheve forbudet. Nå får de støtte av eget forbund.

– På kommende Idrettsting kan den saken eventuelt bli tatt opp. Og det vil nok friidrettsforbundet gjøre sammen med en del andre forbund, sier visepresident i friidrettsforbundet, Tore Hordnes, til NRK.no.

Et fagutvalg nedsatt av Olympiatoppen har nemlig gått inn for å fjerne det særnorske forbudet, og forslaget har støtte av en lang rekke store særforbund. Norges skiforbund, Norges skiskytterforbund, Norges sykleforbund, Norges orienteringsforbund og Norges friidrettsforbund står alle bak ønsket.

– Olympiatoppen anbefaler ikke å slippe det løs fullstendig, men ønsker å fjerne forbudet og selv styre bruken av høydehus. De vil at våre beste utøvere skal få muligheten til å bruke høydehus, men at det skal skje i Olympiatoppens regi, sa idrettspresident Børre Rognlien da idrettsstyret mottok forslaget.

En eventuell regelendring må imidlertid vedtas av Idrettstinget. Der har kretsene mye makt, og rundt om i Norge er det mye motstand mot igjen å åpne for bruk av høydehus.

Rodal ber utøvere tenke seg om

Vebjørn Rodal

Vebjørn Rodal advarer mot å gå ukritisk inn i debatten om høydehus.

Foto: NRK

Det finnes imidlertid motargumenter.

Flere profiler i norsk idrett har tidligere gått ut og sammenlignet høydetelt med doping, fordi teltet endrer blodet i kroppen på en kunstig måte. En av de mest profilerte motstanderne er Vebjørn Rodal, som på 90-tallet anklaget Bjørn Dæhlie for å jukse fordi han brukte høydehus (før høydehus-forbudet ble innført).

– Jeg synes vi må tenke gjennom at høydehus handler om en kunstig manipulert gassblanding som gjør at du i prinsippet ligger og sover om kvelden og er i bedre form når du våkner om morgen, sier Rodal til NRK.no.

– Det er i hvert fall helt klart at et høydehus i 2013 ikke er et koselig lite tømmerhus oppi skogen i Trysil. Det vil være relativt tekniske installasjoner som blir stående inne på soverommet til hver enkelt utøver som velger å bruke det, altså såkalte høydetelt, sier NRK-eksperten.

– Har du forståelse for utøverne som vil ha dette?

– Jeg har forståelse for at du vil optimalisere alle aspekter ved prestasjonen din når du er en ambisiøs topputøver. Samtidig håper jeg at utøvere tenker gjennom hvorfor de gjør dette, og kanskje har et mer fyldig svar enn at alle andre gjør det, sier Vebjørn Rodal.

Mener teltene har effekt

En forskningsrapport utført av den norske treningfysiologen Jim Stray-Gundersen, her gjengitt på Skiaktiv.no, viser at høydetrening har effekt. Den viser også at høydeoppholdene bør være på minimum fire uker for å ha skikkelig innvirkning.

Nettopp derfor er det vanskelig for norske utøvere å få nok tid i høyden til å matche de beste konkurrentene. Det er ikke alle som har mulighet til å være på mange nok lange høydeopphold i for eksempel Afrika om vinteren.

Sindre Buraas, som i dag ble klar for VM-finale på 5000 meter, har reist 20 ganger fram og tilbake til Kenya de siste fem årene for å trene i høyden.

– Jeg ville nok sannsynligvis prøvd å kjøpe et telt hvis det skulle blitt lov. Jeg synes det er viktig at det er likt for alle, så kan man velge selv, sier Buraas til NRK.no.

Sindre Buraas

Sindre Buraas sier han har mistet litt av respekten for kenyanerne etter 20 høydeopphold i Kenya, men mener likevel det ville vært en fordel for ham å ha høydehus hjemme i Norge.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tror hun kan spare «enormt med penger»

Langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal ville også kjøpt seg høydetelt til leiligheten i Oslo hvis det hadde blitt lov.

– Jeg kunne spart enormt med både reisedøgn og penger på å ha høydetelt i stedet for å reise til Kenya på vinteren. Det ville absolutt vært en fordel. Så jeg synes det er utrolig teit at vi ikke kan gjøre det, sier Bjerkeli Grøvdal.

Knut Jæger Hansen, treneren til Bjerkeli Grøvdal og Ingvill Måkestad Bovim, sier han synes det er synd med forbudet. Jæger mener det kan bety mye for en langdistanseløper å bruke høydetelt.

– Hvis det hadde vært lov, ville jeg nok anbefalt å bruke det på de aller beste, i hvert fall fra 1500-meter og oppover, sier Jæger til NRK.no.

Rodal frykter at mange unge utøvere vil begynne å bruke teltene.

– Jeg synes det er ganske interessant hvordan et eventuelt frislipp skal organiseres. Vi lever i et veldig ressursrikt land, og hvis dette slippes løs vil det være mange lovende 16-, 17- og 18-åringer i ski, sykkel, løp og andre idretter som gjerne vil ha et høydetelt på gutte- eller jenterommet sitt. Og det vil de ha lenge før de har optimalisert andre aspekter ved treningen sin, sier Rodal.

Phelps sov i høydetelt

En av verdens fremste idrettsutøvere, svømmeren Michael Phelps, hadde et høydetelt stående i leiligheten sin i Baltimore. I en 60 minutes-dokumentar ville han ikke bli avbildet inne i teltet, men snakket villig ut om hvordan teltet fungerer.

– Det er som en stor boks inne på rommet mitt. Det er sånn at når jeg er inne på rommet mitt, må jeg fortsatt åpne en dør til for å komme inn til senga, sa Phelps - som også fortalte at han skrudde høydeteltet til å simulere en høyde på rundt 2.800 meter over havet.

– Det hjelper definitivt. Jeg restituerer mye raskere, forklarte Phelps - som nå har lagt svømmebrillene på hylla. Før det vant han 22 OL-medaljer og er tidenes mestvinnende olympier.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal