Utøver avfyrte skudd mens funksjonær stod ved blinkene

ÖSTERSUND/OSLO (NRK): To dager før VM-starten i Østersund avfyrte en slovensk utøver skudd mens funksjonærer byttet målblinkene.

Biathlon - WM Östersund

Det ble dramatisk dagen før VM-starten i Østersund. Bildet er fra en skytetrening i VM, men det er ikke den aktuelle situasjonen som er avbildet.

Foto: Sven Hoppe / DPA

Under kvinnenes skytetrening tirsdag avfyrte sloveneren et skudd mens en funksjonær ikke hadde kommet seg vekk fra blinkene, skriver Expressen.

Funksjonærenes jobb er å bytte ut papirskivene mellom skytingene under trening.

– Dette skjer aldri. Det er veldig sløvt av både utøveren og arrangøren. Banen skal være stengt av når det er folk der, sier NRK-ekspert Ola Lunde, som ikke fikk med seg episoden.

Fikk advarsel

Tomas Öberg, som er assistenttrener for det svenske landslaget, sier til Expressen at funksjonæren var på vei bort fra blinkene da skuddet ble avfyrt.

– 20 minutter ut i treningen ble det gjennomført et bytte av blinkene. Da blåser en funksjonær først i en fløyte, og alle løperne slutter da å skyte. Først etter at man har blåst i fløyten, når blinkene er byttet ut, kan skytingen fortsette. Da var det en slovensk løper som avfyrte et skudd, til tross for at det var funksjonærer ved blinkene, sier Öberg.

VM-sjef Patrick Jemteborn sier dette til NRK:

– Som jeg oppfattet det hele så har vedrørende fått en advarsel og advarselen er også videreformidlet til nasjonen.

– Det vi gjør er at vi naturligvis fortsatt følger gjeldende regelverk, men at vi kanskje blir enda mer oppmerksomme på at utøverne kan være nervøse før et mesterskap, og at fokus blandes med følelser og nerver.

– Livsfarlige våpen

Öberg forteller videre at han har snakket med den aktuelle utøveren.

– Det er viktig å forstå at man aldri kan være så stresset at man utsetter andre for fare. Det er livsfarlige våpen.

Dommer Hans Peter Olsen omtaler hendelsen som «storm i vannglass».

– Utøveren la seg ned litt for tidlig på skive 24 mens den gjeldende funksjonæren var ved skive en. Det er en avstand på 80 meter, sier han til NRK.

Olsen forteller at dommerne har snakket med utøveren.

– Hun har beklaget situasjonen veldig, sier han.

 • Mesterskapet i Østersund starter torsdag med mixed stafett. Rennet kan du se på NRK1 fra klokken 16:15.

Siste nytt

 • LSK mister kapteinen sin

  LSK Kvinners kaptein, Anja Sønstevold, har signert for Fleury 91 i den franske toppligaen. Det skriver Romerikes Blad. LSK må dermed klare seg uten Sønstevold når Toppserien starter 3. juli. Sønstevold har 17 landskamper for Norge.

  – Det var egentlig ventet at dette skulle skje. Anja fikk ikke lov til å dra da hun fikk et tilbud i fjor sommer. Derfor lå det litt i kortene at hun ville få dra nå om det kom et tilbud, sier trener Hege Riise til avisen.

  cqPdfRs17Mw
  Foto: Fredrik Hagen
 • Vietnam: Fotball for fulle tribuner

  Fotball-ligaen i Vietnam startet opp fredag etter å ha vært stengt siden mars. Myndighetene tillatter fulle tribuner uten sosial distanse. På en kamp i Nam Dinh var det 30.000 tilskuere. Vietnam har bare hatt 328 smittede og ingen koronadødsfall.

  Fulle tribuner i Vietnam.
  Foto: Kham / Reuters
 • Verdensmester suspenderes

  Den regjerende verdensmesteren på 400 meter for kvinner, Salwa Eid Naser fra Bahrain, er midlertidig suspendert for brudd på meldeplikten. Det opplyser Athletics Inegrity Unit (AIU), friidrettens eget antidopingbyrå, på sin hjemmeside fredag ettermiddag. Hvis man bryter meldeplikten tre ganger i løpet av 12 måneder, er det et brudd på Wada-koden.

  Salwa Eid Naser
  Foto: AHMED JADALLAH

Sendeplan

Kl. Program Kanal