Hopp til innhold

Suverene Johaugs beskjed til kritiske eksperter: – Det trigger meg

Ingen var i nærheten av å henge på da Therese Johaug satte på turboen opp «monsterbakken», og etter at seieren var i boks sendte hun et lite stikk.

3xEVjcoQtv4

SUVEREN: Therese Johaug leverte en maktdemonstrasjon på Tour de Skis siste dag. Her jubler hun like etter målgang.

Foto: Terje Pedersen

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg visste at min styrke var i bakken. Jeg er så fornøyd, og så glad for at laget har prestert så bra, sier en lykkelig Therese Johaug.

Johaug var den store favoritten før den siste etappen av Tour de Ski, og hun hadde ingen problemer med å leve opp til det stempelet når sammenlagtkampen skulle avgjøres opp den stupbratte alpinbakken i Val di Fiemme.

Dermed tok hun sin tredje sammenlagtseier i Tour de Ski.

– Noe av det beste vi har sett

Johaug er langrennssportens beste bakkeklatrer, og det viste hun til de grader. Ingen var i nærheten å henge på, og til slutt gikk Johaug i mål 50 sekunder foran Heidi Weng.

Hun tok seg også tid til å hente et flagg på veien over mål:

– Det er helt enormt det hun gjør i dag, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

– Det er noe av det beste vi har sett av henne. Det er så utrolig å gå en sånn bakke så lett og så godt, sier istemmer Torgeir Bjørn.

Johaug selv greide ikke å la være å sende et lite stikk etter at seieren var i boks.

– Det er litt moro å vinne når alle ekspertene sa at denne touren ikke passer meg, så jeg slo litt hardt tilbake, sier Johaug med et stort glis.

Fornøyd med utvikling i sprint

Hun sikter til at enkelte har påpekt at de to sprint-etappene i touren gjør at den kanskje ikke passer henne så godt. I årets tour ble det også delt ut mange bonuspoenger i sprintene, i motsetning til de fleste distanserennene.

Når NRK i pressesonen spør Johaug om hvilke eksperter hun sikter til, så sier hun at hun ikke husker nøyaktig hvem det var. Men hun sier at hun også har fått lignende beskjed fra andre folk. På spørsmål om hun har en beskjed til ekspertene som mente dette før Tour de Ski, svarer hun slik:

– Det er som jeg sier. Det trigger meg bare til å gå fort og prestere bra, sier Johaug.

Selv trekker Johaug frem nettopp sprint-etappene som noe av det beste hun har gjort i touren.

– Det er en fantastisk følelse å passere målstreken og vite at du har vunnet touren, som var et mål for meg i år. Det jeg er mest fornøyd med er sprintene mine, og utviklingen jeg har hatt der synes jeg er artig, sier Johaug.

Mange mente at hun i realiteten avgjorde tour-sammendraget lørdag, da hun greide å ta seg til semifinalen i Tour de Skis andre sprint. Johaug er suveren på distanserenn, men hun pleier ikke å komme så langt i sprintene.

xeZZH4-cgwE

Johaug delte pallen med russiske Natalja Neprjajeva, som tok andreplassen, og Ingvild Flugstad Østberg.

Foto: Terje Pedersen

– Ligger som slakt

Med semifinaleplassen i går sikret hun seg et godt utgangspunkt foran dagens avsluttende etappe, og da gikk det som det måtte gå.

– Dronningen av «monsterbakken» og av Tour de Ski, sier Ingvild Flugstad Østberg henvendt til Johaug.

nNxKIHVCPtg

Heidi Weng gikk i mål som andremann bak Johaug, og ble dermed nummer to på den siste etappen. I sammendraget ble hun nummer fire.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Østberg har selv imponert stort i touren, og sikret seg til slutt den siste pallplassen.

– Det var helt ned i kjelleren, altså. Men jeg er så vanvittig fornøyd. At jeg klarte pallen her... Jeg har prestert så mye bedre enn jeg trodde på forhånd, sier Østberg.

For første gang gikk avslutningsetappen som en fellesstart og ikke en jaktstart, og rekkefølgen i mål var derfor ikke lik den endelig resultatlisten. Russiske Natalja Neprjajeva tok andreplassen, mens Østberg tok tredjeplassen i sammendraget.

Johaug gikk Tour de Ski for første gang på fire år, og sier det var en herlig følelse å være tilbake.

– Jeg tenkte på det på slutten av bakken. Det er en rå følelse å gå her. Det er så mange folk som jubler og heier, og det er komisk når vi kommer i mål og ligger som slakt. Det er sikkert gøy å se på oss på tv-en, sier hun og humrer.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal