Utestengt Johaug bruker broren som treningspartner

Dopingutestengte Therese Johaug (28) bruker broren Karstein Johaug (24) som treningspartner mens hun er suspendert. Broren har vært en viktig støttespiller gjennom karrieren.

Johaug 2

STØTTE: Therese Johaug bruker broren Karstein Johaug (nummer to fra høyre) som treningspartner mens hun er utestengt. Her er Johaug med familien etter VM-gullet på 30 kilometeren i Holmenkollen i 2011. Fra venstre storebror Joakim, mor Gro, far Torvald, Karstein og Veronika Johaug.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er hyggelig for henne, og det fungerer bra. Han bor i Oslo nå, så de trener mye sammen, men det har de alltid gjort, bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst til NRK.

Manageren opplyser at Johaug trener mye med broren i området rundt Holmenkollen der hun bor.

– Hun gjør slik hun alltid har gjort. Går på ski, løper og trener styrke, sier Ernst.

La ut støtteerklæring

Karstein Johaug har vært en av søsterens viktigste støttespillere gjennom karrieren. De trente mye sammen i oppveksten, og den fire år yngre broren har også vært med på treningsleir til Seiser Alm.

Karstein Johaug satser selv for fullt på langrenn og går denne sesongen for Team Hadeland.

Da dopingnyheten sprakk tidligere i høst la broren ut en rørende støtteerklæring på Instagram.

– Har ikke noen trener

Johaug kan verken trene med landslaget eller bruke trenere fra Olympiatoppen i perioden hun er utestengt. Hun kan heller ikke benytte seg av idrettsanlegg som disponeres av Norges Idrettsforbund, Skiforbundet eller idrettslag.

Men hun kan trene ved private treningssentre og drive egentrening i offentlige anlegg, som for eksempel rulleskianlegget i Holmenkollen.

Men selv om hun har lov til å leie inn sin egen trener - har hun foreløpig valgt å ikke gjøre det.

– Hun har ikke opprettet noe «team» med trener eller noe sånt. Hun snakker med de på Olympiatoppen som hun kan snakke med i forhold til helse, sier Ernst.

Aukland: – Styrke for Johaug

Tidligere er det blitt kjent at hun har hatt samtaler med Olympiatoppens psykolog Britt Tajet-Foxell.

– Jeg vet at Karstein er en svært nær person for Therese, og en veldig god støttespiller, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som mener det er en styrke for Johaug å trene sammen med broren.

Fredrik Aukland

NRK-ekspert: Fredrik Aukland

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Johaug er i en fryktelig vanskelig periode hvor hun har svært begrenset med ressurser hun kan benytte seg av. I en slik tid er hennes nærmeste støttespillere ekstremt viktige å ha rundt seg. Det at hun har et familiemedlem som «matcher» henne sportslig, og som kjenner henne som menneske, er selvfølgelig en stor trygghet og styrke i en slik tøff periode, mener Aukland.

Får gjennomført treningene

Saken til Johaug er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge. Hun er suspendert frem til 18. desember.

Fredrik Aukland mener Johaug får gjennomført treningene selv om hun ikke har landslaget og en trener å spørre om råd.

– Normalt sett planlegges treningen i april og i begynnelsen av mai. Så Johaug hadde nok en ganske god plan for hva hun hadde tenkt til å gjøre av trening, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Årsbeste av Isene i diskos

  Ola Stunes Isene viste god form i diskosringen under Muliglekene i friidrett i Jessheim søndag. 63,82 var både banerekord og klar norsk årsbeste.

  Isene hadde også gyldige kast på 61,28 og 60,80 i søndagens stevne. Vinnerresultatet var snaut fire meter bak hans personlige rekord fra i fjor.

  I stevnet som ble avviklet med strenge smittevernregler måtte Isene blant annet hente diskosen selv etter sine kast, skriver Norges Friidrettsforbund på sitt nettsted.

  Isene
  Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow/TT
 • Carlsen tok første stikk mot So

  Magnus Carlsen vant de to første hurtigsjakkpartiene i kvartfinalen mot Wesley So i onlineturneringen Rapid Challenge, og amerikaneren ga opp.

  Dermed tok Carlsen første stikk i kvartfinaleduellen som utkjempes i best av tre kamper.

  Kampen mellom Carlsen og So fortsetter tirsdag. Dersom So vinner og det står 1-1, avgjøres det hele i siste kamp onsdag.

  1D_QdRP7-Q4
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Hummels usikker før toppkampen

  Mats Hummels måtte ut ved pause da Borussia Dortmund vant i Wolfsburg lørdag. Nå er stopperkjempen usikker før tirsdagens storkamp mot Bayern München.

  – Mats har problemer med hælsenen. Det er et problem han har slitt med en stund, men vi håper at han kan spille tirsdag, sa sportsdirektør Michael Zorc.

  Bayern München topper tabellen fire poeng foran Borussia Dortmund med sju kamper igjen å spille.

  D6qE6snBSYw
  Foto: Michael Sohn / Michael Sohn

Sendeplan

Kl. Program Kanal