NRK Meny
Normal

Utestengt Johaug bruker broren som treningspartner

Dopingutestengte Therese Johaug (28) bruker broren Karstein Johaug (24) som treningspartner mens hun er suspendert. Broren har vært en viktig støttespiller gjennom karrieren.

Johaug 2

STØTTE: Therese Johaug bruker broren Karstein Johaug (nummer to fra høyre) som treningspartner mens hun er utestengt. Her er Johaug med familien etter VM-gullet på 30 kilometeren i Holmenkollen i 2011. Fra venstre storebror Joakim, mor Gro, far Torvald, Karstein og Veronika Johaug.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er hyggelig for henne, og det fungerer bra. Han bor i Oslo nå, så de trener mye sammen, men det har de alltid gjort, bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst til NRK.

Manageren opplyser at Johaug trener mye med broren i området rundt Holmenkollen der hun bor.

– Hun gjør slik hun alltid har gjort. Går på ski, løper og trener styrke, sier Ernst.

La ut støtteerklæring

Karstein Johaug har vært en av søsterens viktigste støttespillere gjennom karrieren. De trente mye sammen i oppveksten, og den fire år yngre broren har også vært med på treningsleir til Seiser Alm.

Karstein Johaug satser selv for fullt på langrenn og går denne sesongen for Team Hadeland.

Da dopingnyheten sprakk tidligere i høst la broren ut en rørende støtteerklæring på Instagram.

Laster Instagram-innhold

– Har ikke noen trener

Johaug kan verken trene med landslaget eller bruke trenere fra Olympiatoppen i perioden hun er utestengt. Hun kan heller ikke benytte seg av idrettsanlegg som disponeres av Norges Idrettsforbund, Skiforbundet eller idrettslag.

Men hun kan trene ved private treningssentre og drive egentrening i offentlige anlegg, som for eksempel rulleskianlegget i Holmenkollen.

Men selv om hun har lov til å leie inn sin egen trener - har hun foreløpig valgt å ikke gjøre det.

– Hun har ikke opprettet noe «team» med trener eller noe sånt. Hun snakker med de på Olympiatoppen som hun kan snakke med i forhold til helse, sier Ernst.

Aukland: – Styrke for Johaug

Tidligere er det blitt kjent at hun har hatt samtaler med Olympiatoppens psykolog Britt Tajet-Foxell.

– Jeg vet at Karstein er en svært nær person for Therese, og en veldig god støttespiller, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som mener det er en styrke for Johaug å trene sammen med broren.

Fredrik Aukland

NRK-ekspert: Fredrik Aukland

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Johaug er i en fryktelig vanskelig periode hvor hun har svært begrenset med ressurser hun kan benytte seg av. I en slik tid er hennes nærmeste støttespillere ekstremt viktige å ha rundt seg. Det at hun har et familiemedlem som «matcher» henne sportslig, og som kjenner henne som menneske, er selvfølgelig en stor trygghet og styrke i en slik tøff periode, mener Aukland.

Får gjennomført treningene

Saken til Johaug er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge. Hun er suspendert frem til 18. desember.

Fredrik Aukland mener Johaug får gjennomført treningene selv om hun ikke har landslaget og en trener å spørre om råd.

– Normalt sett planlegges treningen i april og i begynnelsen av mai. Så Johaug hadde nok en ganske god plan for hva hun hadde tenkt til å gjøre av trening, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Tilskuersvikt i eliteserien

  Hvis trenden fortsetter går Eliteserien mot sitt laveste tilskuertall på 17 år, skriver VG. Så langt denne sesongen har man gjennomsnittlig mistet 930 tilskuere per kamp sammenlignet med tallene fra forrige sesong.

  Etter at 18 av 30 serierunder er gjennomsnittet 5758. I fjor endte tallet på 6698.

  Fotballpublikum
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Skyting, finpistol kvinner
NM-veka
NM-veka: Skyting finpistol, kvinner
NM-veka: X trial, finale for junior og kvinner
NM-veka: X trial
NM-veka: Skating
NM-veka: Skateboard