NRK Meny
Normal

Utestengt Johaug bruker broren som treningspartner

Dopingutestengte Therese Johaug (28) bruker broren Karstein Johaug (24) som treningspartner mens hun er suspendert. Broren har vært en viktig støttespiller gjennom karrieren.

Johaug 2

STØTTE: Therese Johaug bruker broren Karstein Johaug (nummer to fra høyre) som treningspartner mens hun er utestengt. Her er Johaug med familien etter VM-gullet på 30 kilometeren i Holmenkollen i 2011. Fra venstre storebror Joakim, mor Gro, far Torvald, Karstein og Veronika Johaug.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

– Det er hyggelig for henne, og det fungerer bra. Han bor i Oslo nå, så de trener mye sammen, men det har de alltid gjort, bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst til NRK.

Manageren opplyser at Johaug trener mye med broren i området rundt Holmenkollen der hun bor.

– Hun gjør slik hun alltid har gjort. Går på ski, løper og trener styrke, sier Ernst.

La ut støtteerklæring

Karstein Johaug har vært en av søsterens viktigste støttespillere gjennom karrieren. De trente mye sammen i oppveksten, og den fire år yngre broren har også vært med på treningsleir til Seiser Alm.

Karstein Johaug satser selv for fullt på langrenn og går denne sesongen for Team Hadeland.

Da dopingnyheten sprakk tidligere i høst la broren ut en rørende støtteerklæring på Instagram.

Laster Instagram-innhold

– Har ikke noen trener

Johaug kan verken trene med landslaget eller bruke trenere fra Olympiatoppen i perioden hun er utestengt. Hun kan heller ikke benytte seg av idrettsanlegg som disponeres av Norges Idrettsforbund, Skiforbundet eller idrettslag.

Men hun kan trene ved private treningssentre og drive egentrening i offentlige anlegg, som for eksempel rulleskianlegget i Holmenkollen.

Men selv om hun har lov til å leie inn sin egen trener - har hun foreløpig valgt å ikke gjøre det.

– Hun har ikke opprettet noe «team» med trener eller noe sånt. Hun snakker med de på Olympiatoppen som hun kan snakke med i forhold til helse, sier Ernst.

Aukland: – Styrke for Johaug

Tidligere er det blitt kjent at hun har hatt samtaler med Olympiatoppens psykolog Britt Tajet-Foxell.

– Jeg vet at Karstein er en svært nær person for Therese, og en veldig god støttespiller, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland, som mener det er en styrke for Johaug å trene sammen med broren.

Fredrik Aukland

NRK-ekspert: Fredrik Aukland

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Johaug er i en fryktelig vanskelig periode hvor hun har svært begrenset med ressurser hun kan benytte seg av. I en slik tid er hennes nærmeste støttespillere ekstremt viktige å ha rundt seg. Det at hun har et familiemedlem som «matcher» henne sportslig, og som kjenner henne som menneske, er selvfølgelig en stor trygghet og styrke i en slik tøff periode, mener Aukland.

Får gjennomført treningene

Saken til Johaug er fortsatt til behandling hos Antidoping Norge. Hun er suspendert frem til 18. desember.

Fredrik Aukland mener Johaug får gjennomført treningene selv om hun ikke har landslaget og en trener å spørre om råd.

– Normalt sett planlegges treningen i april og i begynnelsen av mai. Så Johaug hadde nok en ganske god plan for hva hun hadde tenkt til å gjøre av trening, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Bøkko på pallen i Erfurt

  Hege Bøkko fra Hol tok andreplassen på 1000-meteren under verdenscupen i Erfurt søndag med tiden 1.15.52. Det er Bøkkos første pallplass i verdenscupen i karrieren.

  Vanessa Herzog vant på 1.15.26.

  – Dette var sykt gøy, sier Bøkko til NRK.

  Hege Bøkko
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Lorentzen til topps på 500 meter

  Håvard Lorentzen fikk en treg start på 500 meteren, men leverte en kanonrunde og vant 500-meteren i verdenscupen i Erfurt søndag. Lorentzen gikk på 34,85, og vant med 0,1 sekund på Jan Smeekens.

  – Det var deilig, sier Lorentzen til NRK.

  xz
 • Norge leder klart etter hoppingen

  Norge leder lagkonkurransen i kombinert etter hoppdelen. Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jan Schmid har 29 sekunders forsprang på Østerrike før langrennet. Finland er treer, 1.03 bak Norge.

  Norges kanskje største utfordrer, Tyskland, sviktet i bakken og er nummer fem. Tyskerne går ut 1.43 bak Norge.

  Graabak
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter
VM skiflyging: Laghopp
VM skiflyging: Laghopp
Sport i dag
Sport i dag
Sportsrevyen
Sportsrevyen