Cricketskandalen: Kaptein og visekaptein utestengt i 12 måneder

Cricketskandalen ryster Australia og resten av verden. Nå er stjernene utestengt fra både klubb og landslag i et helt år.

Steve Smith og David Warner

SPARKET UT: Steve Smith (t.v.) og David Warren er utestengte både fra det australske landslaget og sine indiske klubber i et helt år på grunn av forsøket på juks

Foto: MARTY MELVILLE / AFP

Onsdag formiddag bekreftet Australias cricketforbund (CA) lagkaptein Steve Smiths utestengelse. Da hadde 28-åringen allerede fortalt om det selv til nyhetsbyrået Ap og en mindre gruppe australske reportere på spillerhotellet i Johannesburg onsdag.

Også visekaptein David Warren og mannen som prøvde å utføre jukset, Cameron Bancroft, er utestengt i henholdsvis 12 og 9 måneder. I tillegg må de tre utføre 100 timer samfunnstjeneste hver som straff.

Warner er utpekt som mannen bak planen. – Han kommer ikke til å bli vurdert for noen lederverv i framtiden, skriver CA i en pressemelding.

Alle tre reiste fra laget i Sør-Afrika i dag, før Australias to siste kamper.

Likevel betyr utestengelsen at de kan være tilbake til oppkjøringskampene foran neste års VM.

Skandalen har rystet cricketsporten og skapt overskrifter over hele verden. Smith har innrømmet å være hjernen bak jukset som foregikk i den tredje kampen mot Sør-Afrika lørdag.

TV-bilder viste at Smiths lagkamerat Cameron Bancroft tok opp en gul teiplignende gjenstand fra lomma for å pusse på ballen og manipulere den. Dette kalles «ball tampering» og er brudd på reglene.

Dette gjorde han for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen gjør det lettere å få ballen til å bevege seg ujevnt i lufta.

Utestengt også i India

David Warner

OGÅ I INDIA: David Warner skulle vært kaptein på sitt indiske klubblag Sunrisers Hyderabad. Det blir han ikke, for også i India er han utestengt

Foto: NOAH SEELAM / AFP

Smith, som sa at det var spillerne og ledergruppen som sto bak juksforsøket, hadde allerede før onsdagens utestengelse sagt fra seg kapteinsvervet på landslaget.

Bancroft, som utførte jukset, er utestengt i ni måneder. Han har fått bot av Det internasjonale cricketforbundet (ICC).

Smith er ikke den eneste på det australske laget som har havnet i søkelyset: David Warner har trukket seg som visekaptein på laget, og han er også utestengt i ett år.

Ifølge Ap ligger Bancroft an til å bli utelukket i ni måneder.

Trener Darren Lehmann skal ifølge kapteinene ikke ha vært involvert i skandalen, og er foreløpig ikke rammet.

Det er ikke bare på landslaget at Smith og Warner er ute i kulda. Den indiske ligaen opplyste onsdag at duoen ikke får ta del i årets turnering. Smith og Warner har kontrakt med henholdsvis Rajasthan Royals og Sunrisers Hyderabad. Begge skulle være kapteiner i år.

Ikke nådig

CA-sjef James Sutherland har beklaget til alle crickettilhengere i Australia.

– Denne oppførselen setter spørsmålstegn ved integriteten til laget og australsk cricket, sa Sutherland i helgen.

Cricket regnes som nasjonalsporten i Australia, og mediene i landet var ikke nådig med Smith i mandagens oppslag.

På forsiden av avisen The Australian sto det Smiths skam. I avisen ble det også tatt til orde for Sutherlands avgang, som har gjort lite for å endre den råtne kulturen i sporten på høyeste nivå.

– Jukset har skadet australsk cricket fra hjelm til støvel, sto det i avisens leder.

Cricketskandalen på forsiden av australske aviser

OPPSLAG I MEDIENE: Cricketskandalen prydet forsidene av australske aviser tidligere denne uka.

Foto: PETER PARKS / AFP

Siste nytt

 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP
 • Tour-vinnaren droppar VM

  Egan Bernal, vinnar av årets Tour de France,står over VM i engelske Harrogate i slutten av denne månaden, melder Colombias sykkelforbund.

  Det blir ikkje oppgitt nokon grunn for at han droppar VM.

  bernal
  Foto: Jeff Pachoud / AFP
 • Kippernes også ute av VM

  Silje Knutsen Kippernes tapte 4-1 for tyrkiske Zeynep Yetgil i første kamp i bryte-VM.

  Ettersom Yetgil tapte sin neste kamp, er Kippernes slått ut.

  Søndag og i går blei også Norges fire mannlege brytarar slått i dei første VM-rundane.

  Silje Kippernes
  Foto: Norges Bryteforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal