Cricketskandalen: Kaptein og visekaptein utestengt i 12 måneder

Cricketskandalen ryster Australia og resten av verden. Nå er stjernene utestengt fra både klubb og landslag i et helt år.

Steve Smith og David Warner

SPARKET UT: Steve Smith (t.v.) og David Warren er utestengte både fra det australske landslaget og sine indiske klubber i et helt år på grunn av forsøket på juks

Foto: MARTY MELVILLE / AFP

Onsdag formiddag bekreftet Australias cricketforbund (CA) lagkaptein Steve Smiths utestengelse. Da hadde 28-åringen allerede fortalt om det selv til nyhetsbyrået Ap og en mindre gruppe australske reportere på spillerhotellet i Johannesburg onsdag.

Også visekaptein David Warren og mannen som prøvde å utføre jukset, Cameron Bancroft, er utestengt i henholdsvis 12 og 9 måneder. I tillegg må de tre utføre 100 timer samfunnstjeneste hver som straff.

Warner er utpekt som mannen bak planen. – Han kommer ikke til å bli vurdert for noen lederverv i framtiden, skriver CA i en pressemelding.

Alle tre reiste fra laget i Sør-Afrika i dag, før Australias to siste kamper.

Likevel betyr utestengelsen at de kan være tilbake til oppkjøringskampene foran neste års VM.

Skandalen har rystet cricketsporten og skapt overskrifter over hele verden. Smith har innrømmet å være hjernen bak jukset som foregikk i den tredje kampen mot Sør-Afrika lørdag.

TV-bilder viste at Smiths lagkamerat Cameron Bancroft tok opp en gul teiplignende gjenstand fra lomma for å pusse på ballen og manipulere den. Dette kalles «ball tampering» og er brudd på reglene.

Dette gjorde han for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen gjør det lettere å få ballen til å bevege seg ujevnt i lufta.

Utestengt også i India

David Warner

OGÅ I INDIA: David Warner skulle vært kaptein på sitt indiske klubblag Sunrisers Hyderabad. Det blir han ikke, for også i India er han utestengt

Foto: NOAH SEELAM / AFP

Smith, som sa at det var spillerne og ledergruppen som sto bak juksforsøket, hadde allerede før onsdagens utestengelse sagt fra seg kapteinsvervet på landslaget.

Bancroft, som utførte jukset, er utestengt i ni måneder. Han har fått bot av Det internasjonale cricketforbundet (ICC).

Smith er ikke den eneste på det australske laget som har havnet i søkelyset: David Warner har trukket seg som visekaptein på laget, og han er også utestengt i ett år.

Ifølge Ap ligger Bancroft an til å bli utelukket i ni måneder.

Trener Darren Lehmann skal ifølge kapteinene ikke ha vært involvert i skandalen, og er foreløpig ikke rammet.

Det er ikke bare på landslaget at Smith og Warner er ute i kulda. Den indiske ligaen opplyste onsdag at duoen ikke får ta del i årets turnering. Smith og Warner har kontrakt med henholdsvis Rajasthan Royals og Sunrisers Hyderabad. Begge skulle være kapteiner i år.

Ikke nådig

CA-sjef James Sutherland har beklaget til alle crickettilhengere i Australia.

– Denne oppførselen setter spørsmålstegn ved integriteten til laget og australsk cricket, sa Sutherland i helgen.

Cricket regnes som nasjonalsporten i Australia, og mediene i landet var ikke nådig med Smith i mandagens oppslag.

På forsiden av avisen The Australian sto det Smiths skam. I avisen ble det også tatt til orde for Sutherlands avgang, som har gjort lite for å endre den råtne kulturen i sporten på høyeste nivå.

– Jukset har skadet australsk cricket fra hjelm til støvel, sto det i avisens leder.

Cricketskandalen på forsiden av australske aviser

OPPSLAG I MEDIENE: Cricketskandalen prydet forsidene av australske aviser tidligere denne uka.

Foto: PETER PARKS / AFP

Siste nytt

 • Hovland avslutta forrykande

  Viktor Hovland avslutta med birdie og leiar nå PGA-turneringa i golf i Puerto Rico før søndagens avslutningsrunde. Hovland låg på delt leiarplass før laurdagens tredjerunde, men med godt spel la han alle konkurrentane bak seg. Han varta opp med heile åtte birdiar og kan nå ta sin aller fyrste siger på PGA-touren. Åtte slag under par på runda og totalt 18 slag under par i turneringa er fasiten etter endt spel laurdag.

  Viktor Hovland i Puerto Rico
  Foto: Kevin C. Cox / AFP
 • Real Madrid gjekk på smell

  Real Madrid rauk på eit surt 0-1 tap heime mot Levante laurdag kveld. 11 minutt før full tid blei Jose Luis Morales matchvinnar da han traff perfekt på volley frå spiss vinkel. Barcelona vann derimot 5-0 mot Eibar og har dermed tatt over serieleiinga og har to poeng ned til hovudstadslaget.

  Real Madrid tapte mot Levante
  Foto: Alberto Saiz / AP
 • Kristoff krasja med gutt etter mål

  Alexander Kristoff var uheldig og krasja med ein liten gut etter å ha passert målstreken i sykkelrittet Algarve rundt. Både Kristoff og guten blei lettare skada i uhellet som skjedde på veg ned etter målgang frå fjelletappen i Tavira. – Eg køyrde normalt, og plutseleg kom ein gut springande ut rett framfor meg, og da var det umogleg å unngå og krasje, seier Kristoff til TV 2.

  Alexander Kristoff
  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal