NRK Meny
Normal

Danmark til EM-kvarten etter loddtrekning: – Det er ikke holdbart

Russland og Danmark endte begge på tredjeplass med to poeng i sine EM-grupper. Dermed måtte loddtrekning til for å skille lagene.

Danmark

Danmark ble nummer tre i sin gruppe - men fikk samme poengsum som Russland i en annen gruppe. Etter loddtrekning er Danmark klare for kvarten.

Foto: ADAM IHSE / Afp

– Det er ikke holdbart. Det er verdens største idrett og et strålende arrangement og da kan ikke slike tilfeldigheter avgjøre. Det er ikke verdig et EM, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Russland ble treer i gruppe C, mens Danmark ble treer i gruppe A. Begge lagene endte på to poeng etter ferdigspilt gruppespill.

Russia vs Spain

Russlands Elena Terekhova feirer scoring mot Spania.

Foto: MAJA SUSLIN / Ap

Dermed måtte loddtrekning bestemme hvilket lag som gikk videre til kvartfinale, ifølge Uefas regler. Trekningen ble gjort halv tolv torsdag kveld - og der ble Danmark trukket ut som vinner. Russerne måtte pakke sakene og reise hjem.

– Det må føles forferdelig først og fremst for spillerne at det avgjøres på denne måten, sier den tidligere landslagsspilleren.

Etter torsdagen kamper ble det bestemt at Norge møter Spania i EM-kvartfinalen mandag. Norge slo Tyskland onsdag og sikret gruppeseier.

Frankrike sendte England ut av EM med 3-0 i kveld. Mens Russland og Spania spilte 1-1.

Slik spilles kvartfinalene:

Danmark - Frankrike
Italia - Tyskland
Norge - Spania
Sverige - Island

– Norway Cup-følelse

NRK skrev tidligere i uka om sterke reaksjoner mot det utradisjonelle regelverket i EM.

– Jeg synes det er spesielt. Jeg fikk litt Norway Cup-flashback. Før har det jo gått på innbyrdes oppgjør, målforskjell eller eventuelt FIFAs fair play-poeng, sa tidligere landslagsstopper Siri Nordby.

I fotball-EM som pågår i Sverige spiller lagene i tre grupper. Bare to av treerne får plass i kvartfinalen. Ved poenglikhet skal loddtrekning avgjøre.

Unngår spill på resultat

Karen Espelund er blant annet leder av UEFAs kvinnekomité og tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF). Hun støtter regelen.

– Jeg er enig i at det er uvanlig å lande på loddtrekning og ikke målforskjell, men det er for å minimere risikoen for å spille på resultat. Gruppene kan også ha ulik styrke, og du har forskjellig kvalitet og målforskjell ut i fra lagene, sa Espelund

Ifølge NTB er det vanlig i både UEFAs og FIFAs turneringer at rangeringen av gruppetreerne i mesterskap - hvor noen av treerne går videre - avgjøres ved kriteriene 1) poeng, 2) målforskjell og 3) antall scorede mål, selv om de ikke har møtt de samme lagene. Fair play-rangering har vært tiebreaker for å unngå trekning.

EM i 2013 blir det siste mesterskapet med eventuell loddtrekning for gruppetreerne. Neste EM er nemlig utvidet til fire grupper.

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Radiosporten følger den 20.runden av Eliteserien
4-4-2 Eliteserien fotball: Viking - Brann
Eliteserien: Viking - Brann