Danmark til EM-kvarten etter loddtrekning: – Det er ikke holdbart

Russland og Danmark endte begge på tredjeplass med to poeng i sine EM-grupper. Dermed måtte loddtrekning til for å skille lagene.

Danmark

Danmark ble nummer tre i sin gruppe - men fikk samme poengsum som Russland i en annen gruppe. Etter loddtrekning er Danmark klare for kvarten.

Foto: ADAM IHSE / Afp

– Det er ikke holdbart. Det er verdens største idrett og et strålende arrangement og da kan ikke slike tilfeldigheter avgjøre. Det er ikke verdig et EM, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

Russland ble treer i gruppe C, mens Danmark ble treer i gruppe A. Begge lagene endte på to poeng etter ferdigspilt gruppespill.

Russia vs Spain

Russlands Elena Terekhova feirer scoring mot Spania.

Foto: MAJA SUSLIN / Ap

Dermed måtte loddtrekning bestemme hvilket lag som gikk videre til kvartfinale, ifølge Uefas regler. Trekningen ble gjort halv tolv torsdag kveld - og der ble Danmark trukket ut som vinner. Russerne måtte pakke sakene og reise hjem.

– Det må føles forferdelig først og fremst for spillerne at det avgjøres på denne måten, sier den tidligere landslagsspilleren.

Etter torsdagen kamper ble det bestemt at Norge møter Spania i EM-kvartfinalen mandag. Norge slo Tyskland onsdag og sikret gruppeseier.

Frankrike sendte England ut av EM med 3-0 i kveld. Mens Russland og Spania spilte 1-1.

Slik spilles kvartfinalene:

Danmark - Frankrike
Italia - Tyskland
Norge - Spania
Sverige - Island

– Norway Cup-følelse

NRK skrev tidligere i uka om sterke reaksjoner mot det utradisjonelle regelverket i EM.

– Jeg synes det er spesielt. Jeg fikk litt Norway Cup-flashback. Før har det jo gått på innbyrdes oppgjør, målforskjell eller eventuelt FIFAs fair play-poeng, sa tidligere landslagsstopper Siri Nordby.

I fotball-EM som pågår i Sverige spiller lagene i tre grupper. Bare to av treerne får plass i kvartfinalen. Ved poenglikhet skal loddtrekning avgjøre.

Unngår spill på resultat

Karen Espelund er blant annet leder av UEFAs kvinnekomité og tidligere generalsekretær i Norges Fotballforbund (NFF). Hun støtter regelen.

– Jeg er enig i at det er uvanlig å lande på loddtrekning og ikke målforskjell, men det er for å minimere risikoen for å spille på resultat. Gruppene kan også ha ulik styrke, og du har forskjellig kvalitet og målforskjell ut i fra lagene, sa Espelund

Ifølge NTB er det vanlig i både UEFAs og FIFAs turneringer at rangeringen av gruppetreerne i mesterskap - hvor noen av treerne går videre - avgjøres ved kriteriene 1) poeng, 2) målforskjell og 3) antall scorede mål, selv om de ikke har møtt de samme lagene. Fair play-rangering har vært tiebreaker for å unngå trekning.

EM i 2013 blir det siste mesterskapet med eventuell loddtrekning for gruppetreerne. Neste EM er nemlig utvidet til fire grupper.

Siste nytt

 • – City byr 1,2 milliarder for Kane

  Store nyheter fra balløya mandag: Manchester City skal ha lagt inn et bud på 100 millioner pund på Tottenham-måltyven Harry Kane.

  Det er solide Sky Sports som hevder å kjenne til at de regjerende Premier League-mesterne jobber med å signere målmaskinen som i øyeblikket spiller EM med England.

  Også den britiske storavisen The Guardian melder om budet Tottenham skal ha mottatt fra City-leiren.

  Ifølge begge mediene har ikke Tottenham noen planer om å godta tilbudet som har havnet på styreformann Daniel Levys bord. Han skal ha et klart ønske om å beholde Kane også neste sesong.

  Manchester City skal samtidig være åpne for å inkludere spillere i avtalen det nå jobbes med.

  Hvis Kane blir City-spiller, tyder vel alt på at Erling Braut Haaland ikke spiller i lyseblått kommende sesong.

  27-årige Kane ble toppscorer i Premier League sist sesong. Han endte på 23 fulltreffere. Nylig meldte flere medier at spissen har gitt Tottenham-ledelsen beskjed om at han ønsker å forlate klubben i sommer. (NTB)

  Britain England Scotland Euro 2020 Soccer
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Fifa svarer på NFFs boikott-nei

  Søndag ble det avgjort på Norges Fotballforbunds ekstraordinære kongress at Norge ikke skal boikotte 2022-VM i Qatar.

  Det internasjonale fotballforbundet Fifa truet NFF med fire konkrete sanksjoner ved en eventuell boikott, men slik ble det altså ikke.

  Fifa reagerer slik på nei-avgjørelsen i Norge:

  – Fifa ønsker avgjørelsen som falt på det norske fotballforbundets ekstraordinære kongress velkommen, og ser frem til å fortsette samspillet med NFF i denne viktige saken, skriver Fifa i en uttalelse til NRK mandag.

  368 støttet NFF i nei til boikott, 121 stemte ja.

  Samtidig som NFF fikk medhold i nei til boikott, ble det vedtatt at NFF instrueres til å legge fram sterk kritikk mot Fifa fra talerstolen på neste års kongress.

  Vedtaket slår fast at kritikken fra NFF skal rettes fra talerstolen på neste Fifa-kongress.

  NRK har tilbudt Fifa å kommentere den kommende NFF-kritikken, men har i skrivende stund ikke fått svar på vårt oppfølgingsspørsmål.

  Fifa skriver til NRK at de skal jobbe for å bedre menneskerettighetene i Qatar uavhengig av hva NFF-forbundstinget hadde kommet frem til.

  – Fifa har, sammen med de som skal arrangere turneringen i Qatar, jobbet intenst de siste årene for å implementere et strategisk program med konkrete tiltak for å ivareta arbeiderne som jobber opp mot VM. I tillegg har vi jobbet for å bidra til brede reformprosesser i landet. Vi er fullstendig forpliktet til å fortsette engasjementet og dialogen for å adressere de utfordringer som gjenstår og sikre at 2022-VM setter et varig sosialt fotavtrykk i landet. Fifa vil også fortsette å holde medlemsnasjonene våre informert om dette arbeidet og forblir åpne for å diskutere de forslag de måtte ha for å gjøre arbeidet vårt mer effektivt, skriver Fifa til NRK.

  Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert.

  P.S: På denne temasiden kan du lese alt om Qatar-debatten som har rast i Norge det siste halvåret.

  VQCAnFvR34c
  Foto: Norges Fotballforbund / NTB
 • Çalhanoglu på vei til erkerival

  Hakan Çalhanoglu forlater AC Milan som bosmanspiller og går gratis til erkerivalen Inter. Det bekrefter den tyrkiske stjernen mandag.

  Calhanoglu og Tyrkia røk ut av EM søndag kveld da de tapte deres tredje strake kamp i turneringen med et 1-3-tap mot Sveits. Nå returnerer stjernespilleren til Milano, men ikke for å spille for Milan, klubben han har vært i siden 2017.

  – Jeg har blitt enig med Inter. Jeg reiser til Milano i morgen og signerer kontrakten, sier Calhanoglu til tyrkiske trtspor.

  Hakan Çalhanoglu
  Foto: Str / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal