Hopp til innhold

Utålmodig Ingebrigtsen skuffet over OL-flytting: – Ekstremt dumt

Jakob Ingebrigtsen (19) var på vei mot en kanonsesong og så for seg hvordan han kunne slå suverene Timothy Cheruiyot. Så kom OL-utsettelsen som setter tålmodigheten på prøve.

Jakob Ingebrigtsen i Sandnes, lag-EM 2019

MÅ HOLDE SEG HJEMME: Jakob Ingebrigtsen skulle ha vært i Flagstaff på høydesamling, men er i stedet i Sandnes uten noen løp å forberede seg til.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Hverdagen er veldig lik som den pleier å være. Jeg gjør mye av de samme tingene. Holder meg vekk fra folk. Bruker mye Antibac. Trener mye i kjelleren til Gjert.

Han skulle egentlig ha vært på høydesamling i Flagstaff (USA) og forberedt sin første sesong som senior. I stedet er Jakob Ingebrigtsen hjemme i Sandnes. Han har begynt å venne seg til at verden er litt annerledes enn den normalt er.

Men der mange påpeker at en OL-utsettelse er en liten sak i det store bildet, legger ikke 19-åringen skjul på hvordan han reagerte da lekene i Tokyo ble utsatt til neste sommer.

– Jeg ble skuffet og syntes det var ekstremt dumt. Etter VM i Doha var det jo kun fokus på Tokyo, og at jeg ikke kunne vente på at det skulle komme. Selv om det mest sannsynlig var det eneste fornuftige å gjøre, så er det ekstremt dumt for oss som må vente, sier Ingebrigtsen til NRK.

«Hvorfor holder jeg på med dette her»

Han har aldri påberopt seg å være den typen idrettsutøver som satser på idrett på grunn av den enorme treningsgleden i hverdagen. Snarere tvert imot.

– Hver gang jeg tar på meg skoene, tenker jeg «hvorfor holder jeg på med dette her», erkjenner han.

– Så tenker jeg meg om, og så vet jeg jo hvorfor. Det er fordi jeg vil springe fort og vinne løp. Og så vet jeg at hvis jeg får gjennomført dette så bra som mulig, så vet jeg at det gjør det litt lettere å nå målene jeg har satt meg, sier Ingebrigtsen.

Jakob Ingebrigtsen

UTÅLMODIG: Jakob Ingebrigtsen vil bytte ut VM-fjerdeplassen med OL-medalje så raskt som mulig.

Foto: NTB SCanpix

Det er når det ikke lenger er noen løp å vinne at denne mentaliteten settes på prøve. Akkurat nå er det helt uvisst når Jakob Ingebrigtsen igjen får muligheten til å konkurrere.

– Det er ikke så nøye når det er løp og konkurranser, min motivasjon handler om å vinne OL og VM og springe så fort som jeg kan. Om det er i morgen eller i overmorgen, er ikke så nøye. Men selvfølgelig, jeg er jo ikke så veldig tålmodig av meg, erkjenner han.

– Føler du at du har mistet et av dine beste år som idrettsutøver?

– Helt klart, men det er jo på lik linje med alle andre. Jeg har troen på at mine år som 19-, 20-, 21- og 22-åring vil være de beste. Så det er klart man mister noe som potensielt kunne vært ganske bra, sier han.

Skade hjalp kroppen

For det lå an til at det kunne bli et strålende år. En litt trøblete utgang av 2019 viste seg nemlig å bli en optimal opptakt til 2020.

En belastningsskade i rumpa, utløst under EM i terrengløp i desember, gjorde at Jakob Ingebrigtsen treningsmessig måtte dra i nødbremsen. I fem-seks uker kunne han ikke løpe i det hele tatt.

– Det er alltid dumt å være skadet. Det er ingen idrettsutøver som liker det, men ofte er det det beste i de situasjonene man er i. Etter VM i Doha var jeg veldig sliten etter en lang sesong, jeg kunne se det kom en skade på lang vei. Jeg ventet egentlig mest på det. Sånn sett var det ganske bra, for jeg kjente at kroppen trengte en periode til å hente seg helt inn, forteller han.

Etterpå har alt gått strålende. Jakob Ingebrigtsen legger ikke skjul på at han er bedre enn på samme tid i fjor. Det endte med en sesong han gikk ut av som nummer to på verdensrankingen på 1500-meter.

rZGyYbtxooc

NEST BEST: Ryggen til Timothy Cheruiyot ved målgang er et syn Jakob Ingebrigtsen allerede har fått nok av. Nå vil han forbi på oppløpet.

Foto: Francisco Seco / AP

Ser for seg å slå Cheruiyot

Selv om han måtte ta til takke med en fjerdeplass på distansen i VM, var han sesongen sett under ett den som var nærmest den suverene kenyaneren Timothy Cheruiyot.

– Å prøve å slå Cheruiyot. Det tenker jeg mye på. Det er ikke så nøye om det er i Diamond League, OL eller VM, men han er den beste og det er han jeg vil slå, sier Ingebrigtsen.

Har du også sett for deg å slå Cheruiyot i OL-finalen?

– Ja, jeg har sett det for meg veldig mange ganger. Hvis jeg er bedre og han er på samme nivå, er det ikke nødvendigvis umulig å følge ham i et 3.29-løp, hvis han ligger og drar som i VM-finalen i Doha.

Når det nå altså ikke blir noen OL-finale i 2020, prøver også Jakob Ingebrigtsen å se det positive i situasjonen.

– Jo mer man drøyer, jo bedre vil vi jo bli, for da får vi trent mer. For prestasjonen sin del kan det være hell i uhell. Men for alt annet, vil jeg jo gjerne vinne alt nå, erkjenner han.

Og at det handler om å vinne gull, er ingen hemmelighet.

– Målet mitt er alltid å være best og å prøve å vinne. Selv om det ikke er realistisk, vil det alltid være målet. Og naturligvis vil man alltid bli skuffet hvis man ikke når de målene man har satt seg. For meg er det kun gull som gjelder, fastslår Jakob Ingebrigtsen.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal