Kommentar

Ustoppelige Rashford kan bli Solskjærs trumfkort

Supertalentet Marcus Rashford har blitt en av Ole Gunnars Solskjærs viktigste brikker i jakten på den permanente trenerrollen i Manchester United.

Michael Carrick, Ole Gunnar Solskjær og Marcus Rashford

JUBELSCENER: Ole Gunnar Solskjær, Marcus Rashford og Michael Carrick har hatt all grunn til å juble etter at nordmannen tok over managerstolen på Old Trafford.

Foto: Tim Ireland / AP

For Ole Gunnar Solskjær er perioden frem til sommeren som et jobbintervju.

Han ønsker trenerrollen i Manchester United på permanent basis. Selv om han har vunnet sine første syv kamper, forventes United å gå for Tottenham-treneren Mauricio Pochettino etter sesongen.

Men Pochettino blir ikke lett å få bort fra Spurs. Det sies å ville koste rundt 380 millioner kroner å kjøpe ham ut av kontrakten. Kanskje vil han selv takke nei.

I så fall må Solskjær prøve å bevise at han fortjener jobben. Som i et jobbintervju vil han prøve å fremheve de styrkene som gjør ham spesiell.

Og unggutten som kan hjelpe ham med det, er Marcus Rashford.

Som Pep og Zizou

Rashford er spilleren som gjenspeiler alle de kvalitetene Solskjær kan slå i bordet med.

Sammenlignet med Pochettino har Solskjær ingen stor CV som trener. To ligatitler med Molde og et nedrykk med Cardiff blekner i forhold til hvordan Pochettino har dratt Tottenham inn i Premier League-eliten.

Men Pochettino har aldri vært i Manchester United. Det har Solskjær.

Mauricio Pochettino hilser på Ole Gunnar Solskjær før kampen mellom Tottenham og Manchester United

FAVORITTEN: Tottenham-manager Mauricio Pochettino er Solskjærs fremste utfordrer i kampen om å bli Manchester United-manager på permanent basis.

Foto: Adrian Dennis / AFP

Så langt har Solskjær spilt på dette. Han har lovet offensiv fotball og sjanser til ungguttene, slik det var i United under Sir Alex Ferguson.

Dette minner om strategiene til andre klubblegender som har hatt suksess samme sted som trenere, for eksempel Zinédine Zidane og Pep Guardiola. De visste hva fansen ville høre, og sa det. Men de klarte også å levere på sine løfter.

I United har Rashford blitt det fremste beviset på at Solskjær er i ferd med å gjøre det samme.

Den lokale helten

Rashford har alt man ønsker i en United-helt. Den 21-årige spissen er fra Wythenshawe, 10 kilometer utenfor Manchester, og kom til United da han var syv år. Han gikk gradene til han fikk sin debut av Louis van Gaal i 2016.

Rashford tok vare på sjansen ved å score to mål i en 3–2-seier over Arsenal.

Marcus Rashford flyr høyt om dagen

HØYTFLYVENDE: Marcus Rashford har vært en av Uniteds beste spillere etter Solskjærs inntreden.

Foto: Jon Super / AP

Det er ikke bare alderen og bakgrunnen til Rashford som gjør ham populær, men innstillingen hans: Han er entusiastisk, hardtarbeidende og spennende.

Derfor var det frustrerende for fansen å se hva som skjedde med ham under José Mourinho.

Mange mente at Mourinho brukte Rashford feil. Portugiseren satte ham på venstre ving, selv om Rashford er spiss. Av og til startet Rashford kampen, andre ganger var han benket, og han kom aldri inn i noen rytme.

Det hjalp ikke at Mourinho ristet demonstrativt på hodet da Rashford brant en sjanse mot Young Boys i desember. Rashford hadde tre mål på 14 ligakamper da Mourinho fikk fyken samme måned.

Marcus Rashford og José Mourinho

ALDRI PERLEVENNER: Marcus Rashford og José Mourinho fant tilsynelatende aldri helt tonen.

Foto: Miguel Morenatti / AP

Da Solskjær tok jobben, begynte han umiddelbart å bruke Rashford fra start som spiss.

Så begynte undervisningen.

Fra Ronaldo til Rashford

Som spiller analyserte Solskjær seg selv. Han skrev ned sjansene han hadde bommet på. Da han var innbytter, studerte han forsvarerne for å se hvilke løp han burde ta når han kom innpå.

Solskjær var ikke en spiss som levde på naturtalent og fysikk.

– Jeg var ikke født med det. Jeg studerte avslutninger, mål, bevegelser. Jeg jobbet med innstillingen min, fordi den er så viktig.

Da Solskjær la opp, begynte han å jobbe med spissene på Uniteds førstelag: Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Danny Welbeck og Carlos Tévez. Da han ble hovedtrener, begynte han å studere Rashfords avslutninger.

– Marcus har mye mer enn det jeg hadde med hensyn til fysikk, fart, styrke og langskudd. Men kanskje jeg kan gi ham litt av den teften jeg hadde inne i feltet, har Solskjær sagt.

Denne teften handler om løp, små rykk, ro foran mål. Solskjær så at Rashford forhastet seg da han skulle avslutte, og ba ham om å roe seg ned.

– Av og til er det beste å bare sentre ballen i mål, sa Solskjær.

Siden det har Rashford fremstått som en ny spiller.

– Han er best i ligaen

Rashford har startet alle de seks ligakampene under Solskjær, og scoret fem mål. De kan ses her:

Laster Twitter-innhold

Så god har Rashford vært at Solskjær har begynt å benke Romelu Lukaku. Belgieren kostet United 800 millioner kroner i 2016, og spilte nesten alltid under Mourinho så sant han var frisk.

Men Solskjær sier at Rashford nå er den beste spissen i Premier League, nå som Harry Kane er skadet. Rashford hadde neppe fått vist dette om han ikke hadde fått spille i sin beste rolle.

Og det at Solskjær foretrekker Rashford, har en viktig symbolikk.

La meg fortelle en historie ...

For Ferguson likte å se mot akademiet når han trengte spillere. Kun etter at skotten ga seg i 2013, har United jaktet etablerte stjerner som koster flesk.

Lukaku er en av dem. Det at en unggutt fra akademiet har gått forbi ham i køen, minner om de gamle tidene.

Det er disse verdiene som gjør Rashford viktig for Solskjær. Andre spillere har forbedret seg siden trenerbyttet – se Paul Pogba og Victor Lindelöf – men lite slår historien om en spisshelt som vender tilbake for å trene opp morgendagens stjerne.

På Uniteds treningsleir i Dubai denne måneden la Rashford ut et bilde hvor Solskjær sier noe til ham, Anthony Martial og Jesse Lingard. Rashford fylte selv inn en fiktiv dialog:

– Sekunder igjen ... Becks slo inn en perfekt corner. Teddy flikket den videre. Resten er historie.

Laster Twitter-innhold

Gull verdt

Rashford beskrev Solskjærs vinnermål i mesterligafinalen i 1999, som ga United «trippelen». Som PR var det ideelt for Solskjær: Bildet minnet ikke bare om hans plass i klubbens historie, men om rollen han kan spille i fremtiden.

– Han er ikke en dårlig fyr å lære av, er han vel? har United-backen Ashley Young sagt.

Slike sitater er gull verdt for Solskjær. Også Pochettino spiller offensiv fotball og dyrker frem talenter, men han har ikke båndene til United-spillerne som Solskjær utvikler nå.

Disse båndene kan bli viktige om Pochettino viser seg umulig å få tak i. Det veier tungt at stallen liker treneren – se bare hvordan noen av Uniteds spillere mislikte Mourinho – og mange av dem har grunn til å like Solskjær nå.

Erfaring teller, men det gjør også referanser. I Rashford har Solskjær skaffet seg en av de beste han kan få.

Siste nytt

 • Bjørseth imponerte i kvaliken

  Den norske 17-åringen Thea Minyan Bjørseth imponerte i kvalifiseringen for kvinnenes første hopprenn i VM i Oberstdorf.

  Hun tok 6.-plassen etter et hopp på 101 meter, noe som var konkurransens fjerde lengste hopp. Silje Opseth, som har slitt med bakken, fikk en opptur med et hopp på 97 meter og 7.-plass.

  Maren Lundby hoppet 91 meter og tok 11.-plassen, mens Anna Odine Strøm tok 17.-plass med et hopp på 95,5 meter.

  Japanske Sara Takanashi vant kvaliken med et hopp på 103 meter.

  Thea Minyan Bjørseth
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Ustjugov meldes klar til sprinten

  Sergej Ustjugov stiller til start på herresprinten torsdag. Det bekrefter Russland-trener Markus Cramer til NRK onsdag ettermiddag.

  Usikkerheten har nemlig vært stor. Ustjugov falt stygt under trening mandag. Han datt og slo seg både i ryggen, skulderen og beinet.

  De siste dagene har de største smerteproblemene hans vært knyttet til hamstringen, eller nærmere bestemt baksiden av låret. Problemet oppstod fordi Ustjugov nærmest gikk i spagaten under fallet.

  – Etter å ha sjekket med både lege og fysioterapeut, er Sergej klar på startstreken på sprinten. Han er ikke hundre prosent, men smertene er ikke så store nå, sier Cramer.

  Sprint verdenscup finaler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • Van Dijk tilbake med ball

  Liverpool har publisert ferske bilder fra treningsfeltet, der man kan se Virgil van Dijk trene med ball. Stopperkjempen må fortsatt vente en stund før han kan gjøre comeback, men synet av stjernen med ball i beina gleder trolig mange Liverpool-fans.

  Van Dijk
  Foto: Laurence Griffiths / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal