Ustjugov kan bli pappa under touren, men reiser neppe hjem: – En annen kultur

TOBLACH (NRK): 10. januar har kona termin. Men selv om Sergej Ustjugov skulle bli pappa før Tour de Ski er ferdig, er han 90 prosent sikker på at han fullfører.

SootR2jLHas

PANGSTART: Sergej Ustjugov vant åpningsetappen i Tour de Ski. Uansett hvordan det går i resten av touren, har han mye å glede seg til de nærmeste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

5. januar avsluttes Tour de Ski med klatreetappen i Alpe Cermis. Russiske Sergej Ustjugov er blant de heteste kandidatene til å vinne sammenlagt, i så fall for andre gang.

Så er planen å komme seg hjem til Russland så fort som mulig. Rundt 10. januar skal han nemlig bli far. Og han håper definitivt at det heller blir senere enn før.

Uansett er han innstilt på å fullføre touren. Via tolken på det russiske landslaget sier Ustjugov til NRK at han er 90 prosent sikker på at han ikke reiser hjem selv om barnet kommer ei uke før termin.

– Han venter på å dra hjem for å være sammen med kona si, Jelena Soboleva. Vi håper barnet ikke kommer før Tour de Ski er over, men jeg er helt sikker på at Sergej uansett fullfører, sier Ustjugovs tyske trener Markus Cramer til NRK.

– Idretten først

– Så kona er forberedt på å gjøre dette på egen hånd?

– Hun vet dette, og er klar til å gjøre det alene. For Sergej kommer idretten først. Familie også, men først sport og så familie.

Kontrasten til det som er blitt vanlig blant norske idrettsutøvere er stor. Johannes Thingnes Bø tar pause fra verdenscupen i skiskyting i flere uker i januar for å være med på fødsel.

RLSC2kEAkvU

PRIORITERER FØDSEL: For Johannes Thingnes Bø er det helt aktuelt å gå glipp av fødsel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg/TT

– Det er den aller største måneden, så å gå glipp av den er jo kjedelig, men når man sammenligner den med en fødsel, blir det liksom ikke så viktig, har Thingnes Bø sagt til NRK.

– Det er en annen kultur i Russland. De får barn mens de er yngre, og familien hjemme – bestemødre og bestefedre – vil bidra alt de kan og være sammen med barna, forklarer Cramer.

På reise 260 dager i året

Jelena Soboleva er selv landslagsløper i langrenn, og en av flere på det russiske laget som har valgt å legge inn en svangerskapspause i den pågående mesterskapsfrie sesongen.

Planen er at hun skal satse videre allerede neste vinter. Ifølge Cramer ligger de russiske langrennsløperne på rundt 260 reisedager i året. Likevel blir det ingen reisende barnehage.

– Vi prøver å finne barnepassere. I Russland er det organisert. Barna blir hjemme med bestemødre og bestefedre, sier den tyske treneren.

– Finnes ting som er større

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum venter i likhet med Ustjugov barn. Nossum og kona Melina Meyer Magulas blir etter planen ikke foreldre før i mai.

Men hadde barnet kommet i skisesongen, hadde uansett Nossum falt ned på motsatt konklusjon av Ustjugov.

– Det kan jeg bekrefte 100 prosent. Det hadde ikke vært en diskusjon. Det er ting som er større enn 15 km skøyting i Toblach og sånne ting.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Dürr fikk betinget fengselsstraff

  Den tidligere østerrikske langrennsløperen Johannes Dürr ble dømt til 15 måneders betinget fengsel da dopingsaken mot ham var oppe i retten mandag.

  Dürr har selv innrømmet bloddoping, men bidro også til å sette politiet på sporet av dopingsaken som nådde offentlighetens lys under fjorårets ski-VM i Seefeld. Der ble fem løpere tatt, mistenkt for bloddoping.

  Dürr ble selv avslørt i forbindelse med OL i Sotsji i 2014.

  Johannes Dürr dopingdokumentar
  Foto: ARD
 • Arsenal videre i FA-cupen

  Scoringer av Bukayo Saka (18) og Eddie Nketiah (20) sikret Arsenal 2-1-seier mot Bournemouth og plass i 5. runde av FA-cupen. I neste runde venter Portsmouth.

  Kvelden for Bournemouth ble dermed en ny nedtur. Klubben til Joshua King har også tapt fem av sine sju siste ligakamper.

  Mandag ble det i tillegg exit i FA-cupen.

  Arsenal
  Foto: John Walton / AP
 • Priser til Frida Karlsson

  Langrennsyndlingen Frida Karlsson mottok to priser på den svenske idrettsgallaen i Stockholm mandag.

  – Vi sees i sporet framover, sa 20-åringen fra scenen.

  Karlsson var nominert til prisen for årets gjennombrudd og i kategorien årets lag sammen med kollegene på det svenske VM-stafettlaget som tok gull i Seefeld sist vinter.

  20-åringen måtte på scenen for å hente begge prisene. Lagprisen mottok hun sammen med sprintstjernen Stina Nilsson.

  – Denne prisen vil jeg dele med alle dere som hjelper meg og har hjulpet meg på denne reisen. Vi sees i sporet framover, sa Karlsson i takketalen i Globen. (NTB)

  Frida Karlsson
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal