Hopp til innhold

Ustjugov kan bli pappa under touren, men reiser neppe hjem: – En annen kultur

TOBLACH (NRK): 10. januar har kona termin. Men selv om Sergej Ustjugov skulle bli pappa før Tour de Ski er ferdig, er han 90 prosent sikker på at han fullfører.

SootR2jLHas

PANGSTART: Sergej Ustjugov vant åpningsetappen i Tour de Ski. Uansett hvordan det går i resten av touren, har han mye å glede seg til de nærmeste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

5. januar avsluttes Tour de Ski med klatreetappen i Alpe Cermis. Russiske Sergej Ustjugov er blant de heteste kandidatene til å vinne sammenlagt, i så fall for andre gang.

Så er planen å komme seg hjem til Russland så fort som mulig. Rundt 10. januar skal han nemlig bli far. Og han håper definitivt at det heller blir senere enn før.

Uansett er han innstilt på å fullføre touren. Via tolken på det russiske landslaget sier Ustjugov til NRK at han er 90 prosent sikker på at han ikke reiser hjem selv om barnet kommer ei uke før termin.

– Han venter på å dra hjem for å være sammen med kona si, Jelena Soboleva. Vi håper barnet ikke kommer før Tour de Ski er over, men jeg er helt sikker på at Sergej uansett fullfører, sier Ustjugovs tyske trener Markus Cramer til NRK.

– Idretten først

– Så kona er forberedt på å gjøre dette på egen hånd?

– Hun vet dette, og er klar til å gjøre det alene. For Sergej kommer idretten først. Familie også, men først sport og så familie.

Kontrasten til det som er blitt vanlig blant norske idrettsutøvere er stor. Johannes Thingnes Bø tar pause fra verdenscupen i skiskyting i flere uker i januar for å være med på fødsel.

RLSC2kEAkvU

PRIORITERER FØDSEL: For Johannes Thingnes Bø er det helt aktuelt å gå glipp av fødsel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg/TT

– Det er den aller største måneden, så å gå glipp av den er jo kjedelig, men når man sammenligner den med en fødsel, blir det liksom ikke så viktig, har Thingnes Bø sagt til NRK.

– Det er en annen kultur i Russland. De får barn mens de er yngre, og familien hjemme – bestemødre og bestefedre – vil bidra alt de kan og være sammen med barna, forklarer Cramer.

På reise 260 dager i året

Jelena Soboleva er selv landslagsløper i langrenn, og en av flere på det russiske laget som har valgt å legge inn en svangerskapspause i den pågående mesterskapsfrie sesongen.

Planen er at hun skal satse videre allerede neste vinter. Ifølge Cramer ligger de russiske langrennsløperne på rundt 260 reisedager i året. Likevel blir det ingen reisende barnehage.

– Vi prøver å finne barnepassere. I Russland er det organisert. Barna blir hjemme med bestemødre og bestefedre, sier den tyske treneren.

– Finnes ting som er større

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum venter i likhet med Ustjugov barn. Nossum og kona Melina Meyer Magulas blir etter planen ikke foreldre før i mai.

Men hadde barnet kommet i skisesongen, hadde uansett Nossum falt ned på motsatt konklusjon av Ustjugov.

– Det kan jeg bekrefte 100 prosent. Det hadde ikke vært en diskusjon. Det er ting som er større enn 15 km skøyting i Toblach og sånne ting.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Frustrasjonskveld for Barcelona

  Barcelona skuffa med 0-0 og utvisning i ligastarten heime mot Rayo Vallecano laurdag kveld.

  Målkongen Robert Lewandowski, innkjøpt frå Bayern München, ligadebuterte i Spania, men fekk lite til.

  Barcelona hadde 18 avslutningar, men det var likevel gjestene som hadde dei største sjansane.

  Vondt blei til verre for Barcelina då kapteinen Sergio Busquets blei utvist på overtid etter å ha planta albogen i ansiktet på ein motspelar.

  Sergio Busquets
  Foto: ALBERT GEA / Reuters
 • Ruud utslått i semifinalen

  Det blir ingen finale på Casper Ruud i ATP1000-turneringa i Montreal. Han tapte 2-1 for polske Hubert Hurkacz i semifinalen laurdag kveld.

  Ruud kom godt i gang, braut polakkens serve på 5-5, og vann første sett 7-5.

  Men i andre settet var det Hurkacz sitt brot som blei avgjerande, og han tok settet med 6-3.

  I det tredje avgjorde polakken med å bryte begge Ruuds første servegame, og vann med 6-2.

  Casper Ruud
  Foto: Paul Chiasson / AP
 • Milan opna tittelforsvaret med siger

  Tittelforsvarar Milan opna den sye sesongen i Serie A med 4-2 over Udinese laurdag, etter 2-2 ved pause.

  Milan kom bakpå etter to minutt, men snudde til leiing. Ved pause var det 2-2, men Milan avgjorde i andre omgang.

  Theo Hernandez, Ante Rebic 2 og Brahim scora for Milan.

  Inter, som var hardaste utfordraren til sin byrival sist sesong, vann også sin opningskamp, men måtte slite borte mot Lecce.

  Først fem minutt på overtid sette Denzel Dumfires inn 2-1. Rumelu Lukako gav Inter ei tidleg leing. Lecce utlikna rett etter pause,

  Charles de Ketelaere, Milan
  Foto: DANIELE MASCOLO / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste