Ustjugov kan bli pappa under touren, men reiser neppe hjem: – En annen kultur

TOBLACH (NRK): 10. januar har kona termin. Men selv om Sergej Ustjugov skulle bli pappa før Tour de Ski er ferdig, er han 90 prosent sikker på at han fullfører.

SootR2jLHas

PANGSTART: Sergej Ustjugov vant åpningsetappen i Tour de Ski. Uansett hvordan det går i resten av touren, har han mye å glede seg til de nærmeste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

5. januar avsluttes Tour de Ski med klatreetappen i Alpe Cermis. Russiske Sergej Ustjugov er blant de heteste kandidatene til å vinne sammenlagt, i så fall for andre gang.

Så er planen å komme seg hjem til Russland så fort som mulig. Rundt 10. januar skal han nemlig bli far. Og han håper definitivt at det heller blir senere enn før.

Uansett er han innstilt på å fullføre touren. Via tolken på det russiske landslaget sier Ustjugov til NRK at han er 90 prosent sikker på at han ikke reiser hjem selv om barnet kommer ei uke før termin.

– Han venter på å dra hjem for å være sammen med kona si, Jelena Soboleva. Vi håper barnet ikke kommer før Tour de Ski er over, men jeg er helt sikker på at Sergej uansett fullfører, sier Ustjugovs tyske trener Markus Cramer til NRK.

– Idretten først

– Så kona er forberedt på å gjøre dette på egen hånd?

– Hun vet dette, og er klar til å gjøre det alene. For Sergej kommer idretten først. Familie også, men først sport og så familie.

Kontrasten til det som er blitt vanlig blant norske idrettsutøvere er stor. Johannes Thingnes Bø tar pause fra verdenscupen i skiskyting i flere uker i januar for å være med på fødsel.

RLSC2kEAkvU

PRIORITERER FØDSEL: For Johannes Thingnes Bø er det helt aktuelt å gå glipp av fødsel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg/TT

– Det er den aller største måneden, så å gå glipp av den er jo kjedelig, men når man sammenligner den med en fødsel, blir det liksom ikke så viktig, har Thingnes Bø sagt til NRK.

– Det er en annen kultur i Russland. De får barn mens de er yngre, og familien hjemme – bestemødre og bestefedre – vil bidra alt de kan og være sammen med barna, forklarer Cramer.

På reise 260 dager i året

Jelena Soboleva er selv landslagsløper i langrenn, og en av flere på det russiske laget som har valgt å legge inn en svangerskapspause i den pågående mesterskapsfrie sesongen.

Planen er at hun skal satse videre allerede neste vinter. Ifølge Cramer ligger de russiske langrennsløperne på rundt 260 reisedager i året. Likevel blir det ingen reisende barnehage.

– Vi prøver å finne barnepassere. I Russland er det organisert. Barna blir hjemme med bestemødre og bestefedre, sier den tyske treneren.

– Finnes ting som er større

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum venter i likhet med Ustjugov barn. Nossum og kona Melina Meyer Magulas blir etter planen ikke foreldre før i mai.

Men hadde barnet kommet i skisesongen, hadde uansett Nossum falt ned på motsatt konklusjon av Ustjugov.

– Det kan jeg bekrefte 100 prosent. Det hadde ikke vært en diskusjon. Det er ting som er større enn 15 km skøyting i Toblach og sånne ting.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Kristoff og Bystrøm bytter lag

  Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm forlater UAE-laget etter fire sesonger og skal begge sykle for belgiske Intermarché-Wanty-Gobert neste sesong.

  Det opplyser laget onsdag kveld. Det var TV 2 som først fikk overgangene bekreftet.

  Mens Bystrøm har forpliktet seg til det belgiske laget i to sesonger, har Kristoff i første omgang kun skrevet under for tolv måneder.

  – Det er trygghet for begge parter. Jeg har ikke prestert så bra i år, så det vil jo da være enkelt for dem å bytte meg ut om jeg presterer like svakt neste år. Og om laget ikke fungerer så bra som jeg håper, er det jo enkelt å finne seg et nytt lag med en så kort kontrakt, forklarer Kristoff til TV 2.

  Han og Bystrøm blir lagkamerater med Odd Christian Eiking i sitt nye lag. (NTB)

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Alisson forlenget

  Liverpool-keeper Alisson Becker har skrevet kontrakt med Premier League-klubben til sommeren 2027.

  Stjernemålvakten er sistemann ut i en rekke av Liverpool-profiler som har forlenget sine avtaler med klubben.

  Fabinho skrev tirsdag ny femårsavtale, mens høyrebacken Trent Alexander-Arnold nylig forlenget sin kontrakt til sommeren 2025.

  Alisson
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Kveldskamp for Norge i semifinalen

  Norge spiller senkampen i semifinalen i håndball i Tokyo. Det betyr avkast 14.00 norsk tid fredag.

  Motstander er ROC (russiske utøvere) der flere av spillerne også var med i OL for fem år siden. Da slo Russland Norge i semifinalen på vei mot gull.

  Sverige og Frankrike møtes i den andre semifinalen i Tokyo. Den starter 10.00 norsk tid. (NTB)

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal