Ustjugov kan bli pappa under touren, men reiser neppe hjem: – En annen kultur

TOBLACH (NRK): 10. januar har kona termin. Men selv om Sergej Ustjugov skulle bli pappa før Tour de Ski er ferdig, er han 90 prosent sikker på at han fullfører.

SootR2jLHas

PANGSTART: Sergej Ustjugov vant åpningsetappen i Tour de Ski. Uansett hvordan det går i resten av touren, har han mye å glede seg til de nærmeste dagene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

5. januar avsluttes Tour de Ski med klatreetappen i Alpe Cermis. Russiske Sergej Ustjugov er blant de heteste kandidatene til å vinne sammenlagt, i så fall for andre gang.

Så er planen å komme seg hjem til Russland så fort som mulig. Rundt 10. januar skal han nemlig bli far. Og han håper definitivt at det heller blir senere enn før.

Uansett er han innstilt på å fullføre touren. Via tolken på det russiske landslaget sier Ustjugov til NRK at han er 90 prosent sikker på at han ikke reiser hjem selv om barnet kommer ei uke før termin.

– Han venter på å dra hjem for å være sammen med kona si, Jelena Soboleva. Vi håper barnet ikke kommer før Tour de Ski er over, men jeg er helt sikker på at Sergej uansett fullfører, sier Ustjugovs tyske trener Markus Cramer til NRK.

– Idretten først

– Så kona er forberedt på å gjøre dette på egen hånd?

– Hun vet dette, og er klar til å gjøre det alene. For Sergej kommer idretten først. Familie også, men først sport og så familie.

Kontrasten til det som er blitt vanlig blant norske idrettsutøvere er stor. Johannes Thingnes Bø tar pause fra verdenscupen i skiskyting i flere uker i januar for å være med på fødsel.

RLSC2kEAkvU

PRIORITERER FØDSEL: For Johannes Thingnes Bø er det helt aktuelt å gå glipp av fødsel.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Fredrik Sandberg/TT

– Det er den aller største måneden, så å gå glipp av den er jo kjedelig, men når man sammenligner den med en fødsel, blir det liksom ikke så viktig, har Thingnes Bø sagt til NRK.

– Det er en annen kultur i Russland. De får barn mens de er yngre, og familien hjemme – bestemødre og bestefedre – vil bidra alt de kan og være sammen med barna, forklarer Cramer.

På reise 260 dager i året

Jelena Soboleva er selv landslagsløper i langrenn, og en av flere på det russiske laget som har valgt å legge inn en svangerskapspause i den pågående mesterskapsfrie sesongen.

Planen er at hun skal satse videre allerede neste vinter. Ifølge Cramer ligger de russiske langrennsløperne på rundt 260 reisedager i året. Likevel blir det ingen reisende barnehage.

– Vi prøver å finne barnepassere. I Russland er det organisert. Barna blir hjemme med bestemødre og bestefedre, sier den tyske treneren.

– Finnes ting som er større

Norges landslagstrener Eirik Myhr Nossum venter i likhet med Ustjugov barn. Nossum og kona Melina Meyer Magulas blir etter planen ikke foreldre før i mai.

Men hadde barnet kommet i skisesongen, hadde uansett Nossum falt ned på motsatt konklusjon av Ustjugov.

– Det kan jeg bekrefte 100 prosent. Det hadde ikke vært en diskusjon. Det er ting som er større enn 15 km skøyting i Toblach og sånne ting.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Stemte imot fem innbytarar

  Komande sesong vil Premier League gå tilbake til å berre tillate tre bytter per kamp. Dette kjem fram etter ein avstemming mellom dei 20 klubbane, melder BBC.

  Sidan oppstarten etter koronapausen, har det vore mogleg å gjere fem bytter i løpet av ein kamp, fordelt på tre avbrot i spelet. Det har gjort at ein mellom anna opplevde at Norwich gjorde eit kvadruppel-bytte i kampen mot West Ham i juli.

  Fleire av dei minste klubbane meinte at dette gav toppklubbane med breiare stallar ein fordel. Derfor går Premier League tilbake til tre bytter frå og med komande sesong.

  Norwich kvadruppelbytte
  Foto: Tim Keeton / Tim Keeton
 • Overlegen Krüger i Lysebotn opp

  Forhåndsfavoritt Simen Hegstad Krüger knuste all motstand i Lysebotn opp torsdag ettermiddag. Han vant dermed for tredje året på rad, med tida 29.25. Oslo-gutten var 1.02 foran Hans Christer Holund.

  – Jeg er veldig fornøyd, og ting føltes bra. Så vet jeg også at dette er en spesiell øvelse. Det kan være at det er andre som ikke er så gode på akkurat dette, men som også er i rute. Så jeg kommer til å stå på fra i morgen, jeg, sa Krüger til NTB

  Det 7,5 kilometer lange motbakkeløpets store overraskelse ble Håvard Moseby (21), som gikk inn til tredjeplass, bare 1.21 bak Krüger. Rekruttlandslagsløperen, som går for Kjelsås, slo dermed meritterte løpere som Sjur Røthe, Emil Iversen, Didrik Tønseth og Finn Hågen Krogh.

  – Dette var tungt, men også veldig gøy. Det er første gang jeg går her. Jeg synes jeg klarte å løse bakken ganske bra, og jeg hadde bra med krefter mot slutten, sa Moseby.

  Skifestivalen Blink 2019
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
 • «Forbudt» overgang ryster Danmark

  FC København har hentet spissen Kamil Wilczek. Han spilte for rivalen Brøndby halve fjorårssesongen før han gikk til tyrkiske Göztepe. Svært få spillere går fra Brøndby til FCK.

  – Det er en forbudt overgang, sier fotballekspert Andreas Kraul.

  Kamil Wilczek.
  Foto: Anders Kjaerbye / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal