Hopp til innhold

Usikre før EM: – Ikke mye som taler for norsk gull

Ekspertene mener Norge har EMs kanskje mest kreative og beste angrep, men tror likevel Frankrike for første gang stikker av med gullet.

Privatlandskamp fotball kvinner: Norge-Sveits (2-1)

Norges lag har vært gjennom et generasjonsskifte og et trenerbytte, og det er vanskelig å vite helt hvor nivået ligger nå, mener ekspertene. Likevel tror de Norge vil gå langt i EM, som starter søndag.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

Søndag starter fotball-EM når Norge møter Nederland kl. 18.00. Her kan du lese deg opp og se hvilke spådommer NRK-ekspertene har for mesterskapet.

 • Se full kampoversikt, oversikt over TV-kampene og Norges tropp lengre nede i saken!

Lise Klaveness, NRKs fotballekspert

Lise Klaveness
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Min gullfavoritt:

– Frankrike.

Slik ender det for Norge:

– Sølv. Norge har egentlig ikke prestert noe som tilsier at de er større favoritter til å spille finale enn mange andre, men jeg mener de har potensiale til det.

Dette taler for at Norge lykkes:

– 1. En veldig god keeper. 2. Kreative krefter på topp som få andre lag har. 3. En vinnerkultur i gruppen, selv om det er lenge siden det forrige gullet.

Dette taler for at Norge ikke lykkes:

– Norge mangler klare førstevalg i flere viktige posisjoner, som midstopper og dyp midtbane. Håpet er at noen trer frem og gjør det bra her likevel. I tillegg har Norge fremstått sårbare på sidene defensivt. Fremover er det en stund siden angrepsspillerne våre har scoret, og de er nødt å få det beste ut av dem.

Spilleren jeg tror kommer til å briljere:

– Caroline Graham Hansen blir EMs store spiller, tror jeg. I tillegg ber jeg alle følge med på Ramona Bachmann på Sveits. Hun er kul å se på. En fotrapp driblespiller.

Laster innhold, vennligst vent..

Tom Nordlie, NRKs fotballekspert og kommentator under EM

Tom Nordlie
Foto: NRK

Min gullfavoritt i EM:

– Frankrike.

Slik ender det for Norge:

– Hvis jeg tipper med hodet, går Norge til kvartfinalen, kanskje semifinalen. Hvis jeg tipper med hjertet går de til finalen.

Dette taler for at Norge lykkes i EM:

– Noe av det viktigste er å få ut det beste av Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen, Maren Mjelde og Ingrid Hjelmseth.

Det kan også ha mye å si hvis Norge får en god start. Det er litt generasjonsskifte og nye spillere, og da kan selvtillit ha mye å si.

Akkurat nå er det ikke så veldig mye som taler for et norsk gull, men går de videre fra gruppespillet kan alt skje. De har en tendens til å heve seg etter hvert.

Dette taler for at Norge ikke lykkes:

FBL-OLY-2016-RIO-WOMEN-NZL-FRA

Eugénie Le Sommer blir god for Frankrike i EM, spår Nordlie.

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

– Norges gruppe er så jevn og tøff at det er små marginer mellom suksess og fiasko. Derfor kan det faktisk skje at Norge ryker ut allerede i gruppespillet.

Når det gjelder selve spillet frykter jeg at Norge kan bli for smale i forsvarsspillet sitt når motstanderne angriper hurtig. Vi må også få nok bredde fremover slik at vi kan utnytte Ada Hegerbergs ferdigheter i større grad.

Spilleren jeg tror kommer til å briljere i EM:

– Hvis jeg ikke skal ta en norsk, så blir det Eugénie Le Sommer på Frankrike. Hun kan spille både ving og spiss, og ble toppscorer i den franske ligaen sammen med Ada Hegerberg.

Sportsnyheter

Women's Champions League - Quarter Final - Second Leg - Arsenal v Bayern Munich

Maanum hylles etter drømmescoring: – Ikke en keeper i verden som tar den

Det ble en stor jubeldag for to av Norges største landslagsstjerner.

Siste nytt

 • Norges Bordtennisforbund legger seg flate

  «Norges Bordtennisforbunds styre og administrasjon vil beklage til alle paraspillere som opplevde å måtte spille under dårligere forhold på fredag i NM», innleder forbundet pressemeldingen med.

  Videre skriver de at de ønsker at alle skal behandles likeverdig i norsk bordtennis og fremover blir det en tydelig innstramming med tanke på oppfølging av nasjonale arrangementer fra NBTF.

  NRK omtalte nylig at flere parautøvere opplevde å bli nedprioriterte under norgesmesterskapet i bordtennis for andre året på rad.

  Steffen Lande Salomonsen fra Stord var en av dem som raste. Han viste til at bordtennisnettet var skeivt og at det mangle skille rundt bordene for å stoppe ballene.

  Salomonsen skrev selv på Facebook at man ble møtt med direkte personangrep, som inneholdt diskriminering og nedlatende kommentarer. Han hevder blant annet å ha blitt kalt et «søppelmenneske»-

  NRK snakket med arrangørrepresentanten som var i munnhoggeri med Salomonsen, Olav Haraldseid.

  Han vedgår at det var høylytt diskusjon, men han mener Salomonsen har hørt feil og avviser på det sterkeste å ha kalla Salomonsen et «søppelmenneske».

  Også bordtennisprofil Tommy Urhaug reagerte på arrangementet.

  – Etter det vi opplevde på NM i fjor og etterspillet som var etter det, hadde vi som parautøvere et håp om at årets NM skulle bli bedre. Men det ble det dessverre ikke, skrev han på Facebook.

  Sommer-Paralympics i Tokyo 2021
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Danmark avlyser fektestevne – ønsker ikke russisk deltakelse

  Det danske fekteforbundet (DFF) har avlyst et internasjonalt stevne i København. Årsaken er at DFF ikke vil ha russere og belarusere i aksjon.

  Det internasjonale fekteforbundet (FIE) har nemlig gitt russere og belarusere tillatelse til å delta igjen.

  Styreleder Jan Sylvest Jensen i DFF opplyser at avgjørelsen om avlysningen ble tatt onsdag kveld.

  – Vi kom fram til at vi dessverre ikke klarer å gjennomføre det. Det kan vi ikke gjøre når reglene er som de er nå, når russerne og belaruserne får være med, sier Jensen. (NTB)

 • Avis: PL-klubber vil forby bettingsponsorer på draktene

  Klubbene i Premier League er enige om en avtale som gjør at gamblingselskap ikke skal få lov til å fronte seg som hovedsponsor på klubbenes drakter.

  Ifølge The Times skal klubbene møtes torsdag, og en endelig avtale er ventet å komme på plass. Et eventuelt vedtak kan måtte vente til juni når Premier League har sitt sommermøte. Endringene skal foregå over en treårsperiode.

  8 av 20 klubber i toppdivisjonen har et gamblingselskap som hovedsponsor på drakten. Av de åtte er Fulham og Newcastle, men det er fra før bestemt at de skal ha andre sponsorer fra neste sesong.

  Det er likevel ventet at de klubbene som fortsatt ønsker det, vil få lov til å ha gamblingsponsor på ermene på drakten. Sponsorendringene i den engelske toppfotballen kommer av at den britiske regjeringen utarbeider et lovforslag som vil forby reklame for gambling.

  Ifølge The Times har en ikke navngitt klubb opplyst om at de mister rundt 130 millioner kroner i inntekt om de mister sin sponsor. (NTB)

  Britain Soccer Conference League
  Foto: Kin Cheung / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste