Hopp til innhold

Usikker på landslagsfremtiden etter EM-vraking

Landslagssjef Martin Sjögren offentliggjorde troppen til EM-sluttspillet tirsdag. Elise Thorsnes og Emilie Haavi var noe overraskende vraket. Sistnevnte fikk EM-drømmen knust.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

VRAKET: Emilie Haavi ble utelatt fra EM-troppen og er skuffet.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg fikk en telefon i går så jeg var forberedt før uttaket i dag. Jeg ble jo litt overrasket, sier Emilie Haavi til NRK.

Hun hadde et stort ønske om å være en del av EM-troppen til Norge. Mandag fikk hun beskjeden som knuste EM-drømmen.

– Jeg står fortsatt inne for at jeg har gjort det jeg kan så er det på en måte en manns mening som har noe å si i den situasjonen. Det er jo kjipt, men jeg må på en måte respektere hans valg så kan jo jeg være uenig i det, sier Haavi.

Etter mange år i LSK kvinner tok hun steget ut i Europa og til Roma. Vinteren har vært skadepreget, men tilbake på banen følte hun selv at hun hadde noe å bidra med i EM.

Jeg har jobbet hardt nå får å få være med og da sitter man igjen og er veldig skuffet.

Angrepsspilleren har 92 kamper for landslaget og er nå usikker på hvordan veien blir videre for Norge.

– Jeg tror ikke det er en avgjørelse jeg skal ta akkurat nå, men det kan jo være at det er det siste jeg har gjort på landslaget. Det er selvfølgelig litt vemodig å tenke på når man har vært en del av det laget i 12 år og spilt nesten 100 kamper, sier Haavi.

Trening med kvinnelandslaget i fotball

IKKE TATT UT: Emilie Haavi og Elise Thorsnes var ikke en del av troppen som skal representere Norge under EM.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Toppscorer vraket

Thorsnes har bøttet inn mål for Vålerenga denne sesongen og er toppscorer i Toppserien.

– Det er jo alltid slik med de spillerne som er på vippen til å bli med, som har forhåpninger om å være med, men så blir man ikke tatt ut, og selvsagt blir man skuffet. Det er en helt naturlig reaksjon, men Elise tok det på en god måte, sa Sjögren om utelatelsen av veteranen, som står oppført med 130 landslagskamper.

Thorsnes forteller at hun fikk telefonen om vrakingen fra Sjögren i går. Hun mener beskjeden ikke kom som noe sjokk.

– Den var jeg egentlig forberedt på. Jeg tok det veldig fint. Jeg skjønte det da vi var på Algarve cup og fikk lite spilletid. Da også Ada gjorde comeback skjønte jeg at det ikke ble noe. Det kom ikke som et sjokk.

33-åringen legger til at det er bedre at en ung spiller får sjansen fremfor at hun, som veteran, eventuelt skulle være tiltenkt en rolle på benken.

Jeg føler selv at jeg har prestert og levert bra. Men hvis jeg uansett ikke skulle få en sentral rolle, så er det bedre at de tar med en ung spiller. Når du begynner å komme på min alder er det bedre å innse at noen andre kan ha glede av et sånt mesterskap.

Får ekspertrolle

Tross vrakingen, reiser Thorsnes til England – som ekspert for NRK.

Det blir veldig kjekt. Det har ligget i kortene siden midten av april. Jeg har vært med å kommentere landslaget for NRK litt tidligere og det har vært planen lenge om jeg ikke skulle bli tatt ut.

Jeg er egentlig ikke så veldig skuffet, jeg får gjøre noe som er minst like gøy. Hadde jeg vært 20 år, og ikke vært i et mesterskap før, hadde det vært en annen ting, legger hun til.

Toppserien fotball 2021: Vålerenga - Arna Bjørnar (2-0)

NY JOBB: Thorsnes skal jobbe som fotballekspert for NRK under EM i England.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Landslagssjefen avslører at de har en liste med syv reserver om noe skulle skje med spillere i troppen.

– Det finnes fortsatt en mulighet om noe skulle skje. Elise er oppsatt på den listen. Det ble noen telefoner i går. Den er ganske stor, og det er for å dekke opp i alle posisjoner. Akkurat nå er det syv stykker på den listen. Man vet aldri hva som skjer.

Trening kvinnelandslaget i fotball

SVARTE: Sjögren la tirsdag fram Norges uttak til neste måneds fotball-EM

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Medaljemål

På en pressekonferanse på Ullevaal stadion tok Sjögren ut 20 utespillere og tre keepere til sluttspillet i England i juli. Sammen hadde svensken med seg landslagskaptein Maren Mjelde.

Både Sjögren og Mjelde er klar på hva som er ambisjonene for mesterskapet.

Vi har satt oss et ambisiøst mål om medalje. Det å sette oss et tøft mål er en del av det som motiverer oss, sa Mjelde på pressekonferansen.

Vi synes at det er ambisiøst mål, men det er et optimistisk og realistisk mål hvis vi treffer på alt, sa Sjögren.

Tilbake i mesterskapstroppen er Ada Hegerberg. Sjögren er klar på at medaljemålet delvis skyldes stjernespissens tilbakekomst.

– Ja, det tror jeg er en faktor i det, og om vi skal se på hvilken hverdag mange av spillerne har nå, kontra hvordan det så ut for tre år siden og før forrige EM, så er det en ganske stor forskjell. Vi har spillere i noen av de absolutt beste klubbene i Europa.

Trening kvinnelandslaget i fotball

MED: Ada Hegerberg.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

To uten landskamper med

Sophie Roman Haug (Roma) og Anna Jøsendal (RBK) er nye tilskudd i troppen.

– Sophie er en spiller som har en ekstrem spisskompetanse i sitt boksspill. Og framfor alt med hodespillet. Hun gjorde en veldig god samling med U23 seinest i april. Når hun scoret tre mål mot Portugal. Hun har vært god i Roma. Hun har ikke spilt så mye, men hun scorer når hun spiller.

– Jøsendal har vært mye skadet tidligere. Gjorde en god samling når hun var med oss forrige året. Vi ser for oss henne som en vingback og venstrekant. God spiller vi har stor tiltro til, sa Sjögren om de to landslagsferskingene.

Toppserien i fotball 2021: Vålerenga - LSK Kvinner (2-1)

TATT UT: Sophie Haug. Her fra tiden i LSK.

Foto: Annika Byrde / NTB

Keeperdilemma

Det er fortsatt stor usikkerhet rundt hvem som kommer til å være Norges førstekeeper under mesterskapet. Frafallet til Cecilie Fiskerstrand har skapt hodebry for landslagsledelsen.

Aurora Mikalsen, Guro Pettersen og Sunniva Skoglund er de keeperne som er tatt ut. Totalt har de tre to landskamper å vise til.

Det er ingen hemmelighet at Cecile var vår nummer én. De tre som vi har her er gode alternativer til å stå i et mesterskap.

– Alle de tre har hatt en god periode i klubb den siste tiden. Vi får se, men mest sannsynlig er det den som starter 25. juni, som starter kampen mot Nord-Irland, sa Sjögren om situasjonen.

  • EM-sluttspillet holdes i England fra 6. til 31. juli. Norge er i gruppe med Østerrike, Nord-Irland og vertsnasjonen England. Kampene ser du på NRK og TV 2.

Siste nytt

  • Kofstad med vill opphenting og banerekord i India

    Espen Kofstad spilte fantastisk golf på 2. runde på europatouren i New Delhi. Han ser ut til å klare cuten i turneringen tross torsdagens skrekkstart.

    Nordmannen gikk fra ni slag over par (81) torsdag til å sette banerekord og trolig spille seg over cutgrensen med en 62-runde fredag.

    – Jeg skjelver fortsatt litt. Det var bare utrolig i dag. Alt satt. Jeg traff på så mange putter. Det har vært litt av en dag, sier Kofstad til arrangøren.

    Han kunne knapt tro det selv etter å ha startet dagen på 141.-plass av de 144 startende i turneringen i Indias hovedstad.

    Suksessen på 2. runde gjør høyst sannsynlig at Kofstad er klar for spill også lørdag og søndag. Det fører til at han må endre reiseplaner for andre gang på kort tid.

    – Jeg endret flybillettene mine i går slik at jeg kunne reise hjem i morgen. Så jeg må endre dem igjen, sier nordmannen.

    62-runden er rekord på DLF Golf and Country Club i New Delhi, melder arrangøren.

    I skrivende stund ligger Kofstad akkurat over cutgrensen med ett slag under par totalt. En rekke spillere har imidlertid til gode å fullføre sine runder før feltet deles i to.

    Japaneren Keita Nakajima leder turneringen i den indiske hovedstaden så langt. Han har gått de to første rundene på totalt 14 slag under par. (NTB)

    Espen Kofstad
    Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
  • City-duo mister Arsenal-kampen

    Manchester Citys forsvarsspillere Kyle Walker og John Stones mister begge søndagens storkamp mot Arsenal. For Arsenal kjemper en nøkkeltrio mot klokken.

    Både Walker og Stones pådro seg skader i løpet av landslagssamlingen, og City-manager Pep Guardiola sa på fredagens pressekonferanse at duoen ikke blir klare til møte mot Arsenal.

    Samtidig fortalte Guardiola at Kevin De Bruyne og Ederson trolig er tilgjengelig til kampen etter litt skaderusk.

    På Arsenal-manager Mikel Arteta sin pressekonferanse, fortalte spanjolen at trioen Bukayo Saka, Gabriel Martinelli og Gabriel Magalhães er usikker til kampen.

    – De har ikke trent ennå, men vi har en treningsøkt i morgen, så det er en sjanse for at de kan være med, sier Arteta.

    Kun ett poeng skiller fra Arsenal og Liverpool ned Manchester City når ti serierunder gjenstår av Premier League-sesongen.

    Liverpool tar imot Brighton klokken 15:00 søndag, før Manchester City får besøk av Arsenal kl. 17:30.

    John Stones og Kyle Walker
    Foto: Jason Cairnduff / Reuters
  • Leicester-smell - tetter seg til i opprykkskampen

    Leicesters svake form fortsetter på nivå to i England. Fredag ble det 0-1-tap borte mot Bristol, og i løpet av kvelden kan de miste den direkte opprykksplassen for første gang siden september.

    Etter forrige sesongs nedrykk fra Premier League, har Leicester stort sett toppet tabellen i Mesterskapsserien hele denne sesongen.

    Én seier på de siste seks seriekampene har imidlertid ført til at tabelltoppen er mistet til Leeds med åtte serierunder igjen.

    I tillegg er det bare ett poeng ned til Ipswich på tredjeplass, før de møter Blackburn borte klokken 18:30 fredag.

    Om Ipswich vinner den kampen vil de sende Leicester utenfor de to øverste plassene for første gang siden 5. serierunde som ble spilt i september. Ipswich vil riktignok ha én kamp mer spilt enn Leicester etter fredagens kamper.

    De to øverste lagene etter 46 serierunder rykker direkte opp til Premier League, mens lag tre til seks spiller opprykkskvalifisering om den siste opprykksplassen.

    FA Cup - Quarter Final - Chelsea v Leicester City
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal