Normal

Her har han på seg USAs nye «våpen»

Når startskuddet går på OL-isen i Sotsji, håper amerikanerne at deres splitter nye skøytedrakter skal gi et fortrinn i kampen om medaljene.

Shani Davis

Her går amerikanske Shani Davis i den nye amerikanske skøytedrakten som de håper skal hjelpe løperne til å gå hundredeler raskere.

Foto: Patrick Semansky / Ap

USA sin superdrakt

USA sin nye superdrakt er utviklet under høyteknologiske forhold og testet over flere år.

Foto: Under Armour / Pressebilde

Da amerikanernes skøytekonge Shani Davis trente på isen i OL-byen onsdag hadde han på seg drakta amerikanerne håper skal gi dem suksess i OL.

Det har tatt flere år å utvikle den nye «superdrakten», og det er i OL at amerikanerne skal konkurrere i den for aller første gang.

Ingen andre land får bruke den.

Det nye med drakta, som har fått navnet «Mach 39», er at den er både ruglete og hullete.

– Vi har gjort den ruglete og satt inn små hull for å fjerne luft på akkurat de rette stedene, sier Kevin Haley til den amerikanske radiokanalen National Public Radio (NPR).

Han er visepresident for innovasjon i Under Armour, selskapet som har produsert skøytedrakten.

Diagonal glidelås

På de nye draktene går glidelåsen diagonalt over brystet. Grunnen er at glidelåsen på de gamle amerikanske draktene stakk skøyteløperne i halsen, ifølge Haley.

I tillegg har draktene et åpent luftende lag i ryggen og antifriksjonstekstil mellom lårene.

Håvard Bøkko har ikke sett mye til de amerikanske draktene så langt, men han har ikke stor tro på at de kommer til å gjøre amerikanerne mye sterkere i OL.

Jeg tror ikke at det er en revolusjon, akkurat, sier han.

– Draktene er allerede så gode

Jarle Pedersen

Landslagstrener Jarle Pedersen tror det er vanskelig å gjøre dagens skøytedrakter særlig mye bedre enn de allerede er.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Landslagstrener for det norske skøytelaget, Jarle Pedersen, har heller ikke helt trua på at de amerikanske draktene kommer til å fortjene å bli kalt «superdrakter».

– Jeg tror det er vanskelig å lage revolusjon fordi dagens drakter er så gode fra før av. Så det er vanskelig å si om det er noe å tjene på de endringene de har gjort, sier han.

Den amerikanske drakten er utformet slik at det skal gi minst mulig luftmotstand, men Pedersen sier at det ikke nødvendigvis betyr at drakten er bra.

– Det er to ting som er viktig med skøytedrakter. Det ene er at den ikke skal gi mye luftmotstand og det andre er at den skal gi støtte utøveren i skøytestillingen. Problemet er at drakter med mindre luftmotstand ofte gir dårligere støtte, forteller landslagstreneren og sier at han er ganske sikker på at de norske draktene er gode nok.

Pedersen tror ikke at amerikanernes nye drakt blir utslagsgivende i OL.

– Amerikanerne er så gode uansett. Det viktigste er ikke drakten, men løperen inni. Det er han som utgjør 99,5 prosent av det, sier han og legger til at nordmennene reiser til OL med troen på at de har godt nok utstyr.

– Går du og tenker at alle andre har mye bedre utstyr enn deg, så er det ikke bra.

Han kjenner seg ikke igjen i at glidelåsen stikker utøverne i halsen.

– Grunnen til at utøverne løsner på drakta etter løpet er at den er laget slik at den skal dra utøveren ned i skøytestilling, og presser derfor ganske mye.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Håvard Bøkko

Håvard Bøkko tror ikke amerikanernes nye drakter kommer til å skape en revolusjon.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Holdt oss innenfor

I 2008 lanserte Speedo en omstridt svømmedrakt som førte til at verdensrekordene falt som fluer. Det ble snakket om teknologisk doping og etter hvert besluttet det internasjonale svømmeforbundet (FINA) at de skulle forby draktene.

Designerne bak den nye skøytedrakten tilbakeviser at deres drakt kan sammenlignes med den forbudte svømmedrakten.

– Vi har forsikret oss om at vi har holdt oss innenfor de retningslinjene som er gitt, sier Haley på vegne av produsenten.

– Kan ha betydning

Eirik Koren

NRKs skøytekommentator, Eirik Koren, synes det blir spennende å se hvordan de nye draktene fungerer i OL.

Foto: Jørgen Figenschou / NRK

NRKs skøytekommentator Eirik Koren er spent på hvordan draktene fungerer når det virkelig gjelder.

– Det nye med disse draktene er at overflaten er annerledes. Slik jeg forstår det er de laget på samme måte som en golfball. Det betyr at de er laget slik at de skal være aerodynamisk bedre. Det kan jo selvfølgelig ha betydning. Men spørsmålet er om draktene virker utenfor vindtunnelen, hvor de har blitt testet.

Han innrømmer at det blir spennende å se hvilken effekt draktene har.

– Dersom de får en slik effekt som Speedo sine drakter i svømming, så vil de jo revolusjonere skøytesporten. Men jeg tviler på at disse vil ha like stor betydning som det, og jeg tror dette er utvikling av utstyr, ikke en revolusjonering av utstyr, sier Koren.

Hvis draktene viser seg å gi så lav luftmotstand at amerikanerne kan gå hundredeler raskere, tror han det vil få stor betydning for det amerikanske laget.

– I skøyter er det snakk om veldig liten tid mellom for eksempel 1., 2. og 3.-plassen. Så dersom dette får løperne til å gå noen hundredeler rakere, så vil det jo selvfølgelig få en betydning for hvem som tar medaljene.

– Kan gi positiv effekt

Skøytekommentatoren mener også at troen på at du har bedre utstyr enn andre, kan bli avgjørende.

– Jeg tror at dette vil kunne ha en positiv effekt for amerikanerne, i hvert fall psykisk. Tror du, og vet du at du kan ha det beste utstyret, så har du selvtilliten på plass. Tro er viktig. Da vil disse draktene ha noe å si. Men om draktene faktisk er bedre, det er det som blir spennende å se, sier han.

Amerikanernes sterkeste skøytekort i OL er Davis på herresiden og Heather Richardson og Brittany Bowe av kvinnene. Uansett om drakten er en «superdrakt» eller ikke, er disse store medaljehåp.

– USA har absolutt gull- og medaljekandidater. De er kanskje en av de aller sterkeste nasjonene på 1000-meter for menn og kvinner og på 1500-meter, sier skøytekommentatoren.

Det er langt fra første gang det har blitt varslet om nye drakter som skal revolusjonere skøytesporten. I 1994 så Atle Vårvik nærmest ut som en tegneseriefigur da han testet den såkalte «Donald Duck»-drakten. Håpet var at drakten skulle være et konkurransefortrinn, men slik gikk det ikke.

Om den nye superdrakten til amerikanerne lider samme skjebne, gjenstår å se.

Atle Vårvik

Under NM på skøyter i Larvik i 1994 testet Atle Vårvik ut den såkalte Donald Duck-drakta, som produsenten håpet skulle revolusjonere skøytesporten. Slik ble det ikke.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «5000 m menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • OL-kongen slakter WADAs beslutning

  Tidenes mestvinnende idrettsutøver i OL-sammenheng, Michael Phelps, er oppbrakt over at WADAs beslutning om å gjeninnsette det russiske antidopingbyrået.

  – Når skal en organisasjon ta fullt ansvar og gå foran i kampen for å skape endring? For dette er ikke slik idretten er. Idretten handler ikke om å putte prestasjonsfremmende midler i kroppen, sa han til journalister i Hongkong fredag.

  Phelps
  Foto: DAVID GRAY / Reuters
 • Nilsen forlenger med Brann

  Lars Arne Nilsen forlenger kontrakten med Brann, skriver Bergens Tidende.

  Ifølge lokalavisen vil nyheten om trenerens kontraktsforlengelse bli offisielt bekreftet fra klubben senere fredag.

  Eliteserien fotball: Brann - Ranheim.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Idrettsstyret ut mot WADA-vedtak

  – Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité støtter verken WADAs vedtak eller oppmykingen av WADAs opprinnelige vilkår for RUSADAs gjeninntreden som nasjonalt russisk antidopingbyrå, skriver Idrettsstyret i en pressemelding fredag.

  Tom Tvedt
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton