NRK Meny
Normal

USA disket fra OL-bronse: – Et mareritt

Først jublet amerikanerne for bronse. Så ble de disket etter å ha vekslet utenfor vekslingssonen på 4 x 100 meter stafett.

OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-RELAY100M

SJOKKERT: Tyson Gay var helt sjokkert etter at laget ble disket i finalen på 4x100 meter stafett.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

USA løp i mål som nummer tre på 4 x 100 meter for menn og jublet for en bronsemedalje. Men jubelen holdt bare i noen minutter.

For så kom beskjeden om at laget var diskvalifisert etter en feilveksling mellom Mike Rodgers og Justin Gatlin før andre etappe.

Nektet å tro det

– Jeg skjønner det ikke. Det føltes som om vi hadde gått ut på banen og gjort en god jobb. Det var en feilfri veksling, sa Gatlin til USA Today etter løpet.

OLYMPICS-RIO-ATHLETICS-M-RELAY100M Athletics - Men's 4 x 100m Relay Final

IKKE ENIG: Justin Gatlin (t.h.) var ikke enig i at han vekslet utenfor vekslingssonen.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Gatlin beveget seg bakover før han fikk stafettpinnen fra Rodgers som løp første etappe, dermed vekslet de utenfor vekslingssonen og ble diskvalifisert.

– Det er et mareritt. Når du har jobbet så hardt med lagkameratene og mot konkurrentene du har kjempet mot nesten hele året. Også smuldrer alt det arbeidet opp, sa Gatlin til New York Times i natt.

Da Gatlin fikk se på videoen av vekslingen etter løpet mener han at han ikke hadde rukket å ta helt over stafettpinnen fra Rodgers, men at de begge holdt i den. Samtidig innrømmet han at han ikke hadde helt kontroll over når stafettpinnen kom inn i sonen, skriver USA Today.

«En amerikansk vane»

Canada rykker dermed opp på pallen, noe som betyr at Andre De Grasse tar sin tredje medalje i Rio-OL. Japan tok sølvet og Jamaica med Usain Bolt på ankeretappen tok gullet.

Dette er langt ifra første gangen et amerikansk stafettlag har blitt disket for å enten veksle feil eller miste stafettpinnen. I følge New York Times har amerikanske lag blitt disket i fire 4 x 100 meter stafetter før lekene i Rio. Hverken herrene i 2008 og 2012 eller kvinnene i 2004 og 2008 kom seg feilfritt gjennom banen.

Kvinnenes stafettlag mistet stafettpinnen i deres semifinaleheat. Etter å ha lagt inn protest fordi de mener at de mistetstafettpinnen på grunn av et slag av det brasilianske laget fikk de løpe på nytt. Favorittene tok seg videre og sikret gull i finalen fredag.

Siste nytt

 • Forsiktig Ruud-fall på rankingen

  Casper Ruud faller tre plasser på den ferskeste verdensrankingen i tennis. Snarøya-gutten ligger dermed på 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
 • Modrić VMs beste spiller

  Luka Modrić tapte VM-finalen, men vant prisen som mesterskapets beste spiller. Eden Hazard ble nummer to, og Antoine Griezmann ble nummer tre.

  World Cup - Final - France v Croatia
  Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Sport i dag
Sport i dag
Livet på Solstein