Hopp til innhold

Urokråka som ble verdensener

Golfspiller Dustin Johnson (32) er endelig nummer én i verden. Veien dit har vært fylt av kontroversielle episoder.

SPO-GLF-USP-WORLD-GOLF-CHAMPIONSHIPS-DELL-MATCH-PLAY---PREVIEW-D

FAVORITT: Selv om Dustin Johnson ikke har vist stabilt storspill de siste månedene, er amerikaneren favoritt i denne ukens US Open.

Foto: Richard HEATHCOTE / AFP

Amerikanske Dustin Johnson var klar favoritt før The Masters startet i april. Dagen før han skulle slå ut, falt han av alle ting ned trappen i boligen han leier i Georgia, og skadet ryggen. Like før første slag, trakk han seg fra sin første majorturnering som verdensener.

Comebacket i mai ble heller ikke av den storslagne sorten. Langt i fra. Men så har da heller ikke veien til verdensenertronen han tok over i februar vært av den enkle sorten. At Johnson i det hele tatt er golfspiller på toppnivå, lå ikke helt i kortene.

Historien hans utenfor golfbanen har nemlig også det meste: en turbulent oppvekst, et kriminelt rulleblad, rykter om positive dopingtester, en noe mystisk pause fra idretten og barn med datteren til en av tidenes mest kjente ishockeyspillere, Wayne Gretzky.

SPO-GLF-MAJ-USG-U.S.-OPEN---FINAL-ROUND

TROFÉ: Dustin Johnson poserer med samboer Paulina Gretzky etter seieren i US Open i 2016.

Foto: Andrew Redington / Afp

Men uansett er han en fryktelig god golfspiller. Den som slår lengst av alle. Den som lærte seg å takle press på alvor da han mislyktes på siste hull i US Open i 2015, men slo tilbake og vant året etter. Og den som ser ut til å kunne slå tilbake fra det meste – fordi han har et enormt talent for golf.

Viser ikke følelser

«DJ», som han kalles, er blitt den alle frykter før helgens US Open. Den ekspertene tror kan bli den første til å vinne majorturneringen to år på rad på 28 år. En bragd ikke en gang storheter som Tiger Woods, Jack Nicklaus og Arnold Palmer har klart.

– Dustin Johnson er mannen å slå i golf uansett hvor man er. Han kan spille hvor som helst, og det tror jeg alle er enige om, sa tidligere ener Jordan Spieth til pga.com nylig.

– Han har rett og slett ingen mangler, mener golfkollega Zach Johnson.

– Han er en perfekt, komplett spiller, forteller Jon Rahm.

Også det som alltid går igjen. Dustin Johnson er bestandig så utrolig «laidback» og rolig.

Det ser ikke ut som han lar seg prege av noe. Et lite beskjedent smil er det beste publikum kan vente seg om han enten treffer så perfekt at man bare kan måpe, eller bommer fullstendig.

Players Championship Golf Dustin Johnson

TILBAKE: Dustin Johnson har et slag de aller fleste bare kan drømme om.

Foto: Lynne Sladky / AP

Konstroverser

Men det betyr ikke at kontroversene er helt glemt - heller det motsatte, skal man tro internasjonale medier som Telegraph. Han vokste opp i Sør-Carolina, og ungdomsårene til Johnson var turbulente. Etter at foreldrene hans skilte seg, og han flyttet til bestefaren, fulgte blant annet flere arrestasjoner. Som 16-åring var han innblandet i ransforsøk, og et tyveri som eskalerte og en person ble drept.

Etterforskningen viste at Johnson ikke hadde vært direkte involvert og han ble benådet i 2009, men samme år ble han stoppet for fyllekjøring - en sak som ble avsluttet da han sa seg skyldig i hensynsløshet. Han lovet å forbedre seg.

– Det kunne gått begge veier, men jeg fikk hjelp fra gode folk og valgte til slutt den riktige veien, har han fortalt.

Blant de gode folkene var golftreneren på den videregående skolen Johnson gikk på, Chris Miller. Han hjalp blant annet eleven og idrettstalentet inn på college til tross for at han var uønsket på grunn av sitt kriminelle rulleblad.

– Dustin var ingen bråkmaker, men vi kunne ikke «sette ham i veikanten». Man vet aldri hva som kunne ha skjedd- Hvis han var et annet sted, ville han vasket bil og spilt golf på den lokale klubben på onsdagskvelden, sa Miller da Johnson virkelig var på vei opp og frem.

Tok pause

For på golfbanen gikk det derimot bra, men problemene uteble riktig nok ikke helt her heller. I 2012 gikk han glipp av The Masters fordi han visstnok ha skal ha skadet ryggen da han forsøkte å løfte en vannscooter.

SPO-GLF-USP-AT&T-PEBBLE-BEACH-PRO-AM---ROUND-THREE

KJENT SVIGERFAR: Ishockeylegenden Wayne Gretzky (t.h.) er Dustin Johnsons kommende svigerfar. Her spiller de golf sammen tidligere i år.

Foto: Harry How / AFP

Da han to år senere annonserte at han ville ta en golfpause, skrev blant annet golf.com at grunnen egentlig var at han var utestengt i seks måneder for å ha testet positivt på kokain for andre gang. I golfmiljøet sies det at han derfor «suspenderte» seg selv frivillig.

– Jeg skal bruke denne tiden å få profesjonell hjelp for mine personlige utfordringer. Jeg skal bruke min tid og ressurser til å forbedre min mentale helse, uttalte han.

Men dopinganklagene ble blankt avvist av Johnson.

– Jeg har mine ting, men det er ikke problemet, sa han i et intervju etter comebacket i 2015.

Han innrømmet likevel at han nok innimellom drakk for mye.

– De siste fire, fem månendene har jeg virkelig blitt voksen. Jeg er i ferd med å bli den personen jeg ønsker at barna mine kan se opp til, fortalte han.

Ny, moden utgave

Siden han i 2013 fridde til kjæresten Paulina Gretzky, ishockeylegenden Wayne Gretzkys datter, har han alltid hatt støtte av den kjente familien. Da han returnerte til golfbanen, var det som nybakt pappa til Tatum. Johnsons trener, Butch Harmon, mener det forandret ham.

– Å bli far ga ham et ansvar han aldri hadde følt på før. Dusin ble plutselig moden. Han fikk satt ting i perspektiv og visste hva som var viktig og hva som ikke var det. Ting ble snudd på hodet. Han fortalte meg at han ikke bare ville være en god spiller lenger. Han ville være en fantastisk spiller, sier Harmon.

SPO-GLF-USP-GENESIS-OPEN---FINAL-ROUND

STØTTE: Dustin Johnson sammen med sønnen Tatum (2) og forloveden Paulina Gretzky etter seieren som sikret at han er rangert som verdens beste i California i februar.

Foto: Harry How / AFP

Og det var akkurat det som skjedde. De siste 12 månedene har Johnson tatt en rekke seire.

– Jeg underprestere og noe måtte endres. Pausen fungerte for meg på det tidspunktet. Jeg føler jeg kjenner meg selv ganske bra, og visste jeg måtte gjøre noe. Jeg begynte å trene mer dedikert, forklarer han selv.

Hendelsesrik uke

Mandag denne uka ble han tobarnsfar da sønnen River ble født i Florida. Johnson forteller at han vurderte å stå over US Open, men da keisersnittet gikk etter planen fastslo han at golf er jobben hans og han ville delta.

– Det er fantastisk å få en sønn til. Alle er i god form og det har vært helt topp, sier han på en pressekonferanse.

Og det vipper den regjerende mesteren neppe av pinnen på banen Erin Hills i Wisconsin.

– Jeg føler jeg åpenbart har det som skal til for å kjempe om en major, men man må gjennomføre også. Men tankesettet mitt er har helt klart endret siden jeg allerede har vunnet en, forklarer han.

Historien om Dustin Johnson har tatt en vending. Han har gått fra å være ei urokråke til verdenseneren som hylles.

Siste nytt

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB
  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal