NRK Meny
Normal

Frode (21) med sjokkresultat: – Dette er historisk

TROMSØ (NRK.no): Frode Urkedal er nummer 915 i verden. Søndag frustrerte og knuste han verdens 17. beste spiller, Vasilij Ivantsjuk.

Vasilij Ivantsjuk

Vasilij Ivantsjuk ble slått av Frode Urkedal på Norges andrelag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Frode Urkedal

Frode Urkedal vartet opp en sensasjonell seier mot Vasilij Ivantsjuk. Her er han i pressesonen etter partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– En av de største prestasjonene i norsk sjakkhistorie når man ser bort fra det Carlsen har gjort. Ivantsjuk er en så sterk spiller, som har vunnet mot Kasparov og Karpov, i dag taper han mot 21-åringen Frode Urkedal fra Kjelsås i Oslo.

Det sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio etter at sensasjonsseieren var et faktum.

Frode Urkedal spiller for Norges andrelag i sjakk-OL, og ble satt opp mot Ukrainas aller beste spiller, Vasilij Ivantsjuk. Han er ranket som nummer 17 i verden, 898 plasser foran Urkedal.

Som om ikke det var nok, greide to av lagkameratene remis på imponerende vis. Dermed greide Norges andrelag uavgjort mot knallsterke Ukraina.

– Dette kommer til å bli lagt merke til i sjakkverdenen, sier Atle Grønn.

– En av mine helter

Det var en svært fornøyd Frode Urkedal som kom innom NRKs sjakkstudio etter seieren.

– Nå har jeg det veldig bra, Ivantsjuk har det kanskje ikke fullt så bra. Jeg ble veldig overrasket over slutten av partiet, Ivantsjuk bare kollapset fullstendig, Han overså noen ikke spesielt vanskelige trekk, så det var veldig overraskende, sa Urkedal.

NRKs ekspert Atle Grønn har Ivantsjuk som en av sine favorittspillere, noe også Urkedal har.

– Han var jo en av mine helter etter forrige kandidatturnering, der han slo både Magnus og Kramnik, så det var veldig spesielt.

Både Atle Grønn og Torstein Bae skrøt Urkedal opp i skyene etter seieren, men selv er han ydmyk.

– Han gjorde en stor feil, så det hadde kanskje vært annerledes hvis jeg hadde fullstendig utspilt ham. Det var mer at han utspilte seg selv.

– Det er jo helt fantastisk. Dette er den desidert gjeveste skalpen han har tatt, sier førstelagets Leif Erlend Johannessen.

Imponert Hammer

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer var imponert.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Jon Ludvig Hammer, som også har slått Ivantsjuk én gang, var meget imponert over landsmannens prestasjon.

– Vi nordmenn husker kanskje Ivantsjuk best fra kandidatturneringen, der han slo Magnus. Han slo altså Magnus i Magnus' viktigste turnering, så det står stor respekt av å slå ham, sier Hammer til NRK.no.

Han mener Urkedals seier er et godt eksempel på hvor jevnt nivået er i denne turneringen.

– Det er en stor overraskelse, men alt er mulig, det beviste vi på det nroske laget i går, det er jevnt og det blir kjemping i alle partier.

Hammer sier til NRK.no at Urkedal var bedre enn ham i en alder av 14, men kanskje ikke har fått ut sitt fulle potensiale.

– Men nå har han to kongepokaler i en alder av 21, og han har slått Ivantsjuk, det er ikke så verst bare det, ler Hammer.

Torbjørn Ringdal Hansen og Frode Elsness greide remis, mens 14 år gamle Aryan Tari tapte sitt parti.

Siste nytt

 • Glimt enkelt videre

  Bodø/Glimt ble aldri truet av Melbo i torsdagens cupkamp. Trond Olsen sendte hjemmelaget i ledelsen etter 23 minutter. Jens Petter Hauges to mål og Philip Zinckernagel sikret 4-1-seier.

  Eliteserien fotball: Brann - Bodø / Glimt.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag