NRK Meny
Normal

Urinprøver stresser idrettsutøvere

En dansk undersøkelse viser at profesjonelle idrettsutøvere føler et så stort ubehag ved dopingkontroller at det går utover prestasjonene i konkurranser.

Doping

Å gå gjennom denne døren skaper hodebry for mange profesjonelle idrettsutøvere.

Foto: DAVID HECKER / AFP

Profesjonelle idrettsutøvere opplever så store plager i dopingkontrollen, at de mister appetitten på gull, viser ny forskning fra Universitetet i København.

Det er den danske avisen Berlingske Tidende som melder dette på sine nettsider.

En tredjedel av utøverne i undersøkelsen får sceneskrekk foran dopingkontrollørene.

- Dopingkontrollørene ser direkte på utøverne mens de tisser. Det gjør utøverne flaue, sier Anne-Marie Elbe, lektor ved Institutt for Idrett ved Universitetet i København.

- Enormt stressende

Problemet er så alvorlig, at det rammer utøvernes lyst til å ta seg helt ut i konkurranser, mener hun.

I sin research har Elbe for eksempel møtt utøvere, som ikke lenger har hatt lyst til at bli nummer en, fordi førsteplassen automatisk utløser et krav om en urinprøve.

- Det er enormt stressende for utøverne. Før kontrollen bruker de krefter på å tenke på dem, og i ettertid tar det tid å komme seg, sier hun til den danske avisen.

Elbe viser til et tilfelle hvor en 17 år gammel tysk utøvere drakk mer enn seks liter vann på to timer for å kunne gjennomføre urinprøven. Til tross for voldsomme smerter kunne hun ikke fullføre prøven, og først da hun brøt sammen ble dopingkontrollen avblåst.

- Hun følte nederlag og skam, og ved hver ny konkurranse hun deltok i, fryktet hun at det skulle skje igen, forteller Elbe berlingske.dk.

Nye forslag

Den mest utbredte måten å jukse på disse prøvene er å bruke andres urin. Det er derfor kontrollørene følger avlatingen så tett.

Et forslag for å unngå dette, er å få innført en markør, som knytter urinprøven til den spesifikke utøveren.

Men dette tas dårlig i mot.

- Det er et dårlig signal, å be utøverne om å drikke en bestemt væske før kontrollen. Vi risikerer da at de anklager selve væsken for å være skyld i en positiv urinprøve, sier leder i antidoping Danmark, Finn Mikkelsen.

Siste nytt

 • Rumlemage intet hinder for Djokovic

  Novak Djokovic gikk videre til tredje runde i Cincinnati Masters tross rumlete mage etter 2-1-seier mot Adrian Mannarino.

  Djokovic tapte første sett 4-6, men måtte ha legehjelp under andre sett. Han valgte likevel å fortsette, og vant de neste settene 6-2, 6-1.

 • Atlético vant supercupen

  I den helspanske finalen i den europeiske supercupen var det Atlético Madrid som trakk det lengste strået mot byrival Real Madrid, og vant 4–2 etter ekstraomganger. Det stod 2–2 etter full tid, men mål fra Saúl Ñíguez og Koke ga Atlético seieren.

  Atletico Madrid
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Bjørn Helge Riise til Sogndal

  Bjørn Helge Riise forlot Aalesund tidligere onsdag kveld. Nå er han klar for Sogndal. – Bjørn Helge er veldig profesjonell, og hans erfaring og lederegneskaper vil være av stor verdi i vårt unge mannskap, sier sportslig leder i Sogndal, Håvard Flo.

  Bjørn Helge Riise
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM-veka
NM-veka: Rullestolsrugby, finale
NM-veka
NM-veka: Rullestolrugby
NM-veka: Sandvollyeball, finale for kvinner
NM-veka: Sandvolleyball, kvinner
Sport i dag med NM-veka
NM-veka: Sandvolleyball, finale for menn
NM-veka: Sandvolleyball, menn