NRK Meny
Normal

Urinprøver stresser idrettsutøvere

En dansk undersøkelse viser at profesjonelle idrettsutøvere føler et så stort ubehag ved dopingkontroller at det går utover prestasjonene i konkurranser.

Doping

Å gå gjennom denne døren skaper hodebry for mange profesjonelle idrettsutøvere.

Foto: DAVID HECKER / AFP

Profesjonelle idrettsutøvere opplever så store plager i dopingkontrollen, at de mister appetitten på gull, viser ny forskning fra Universitetet i København.

Det er den danske avisen Berlingske Tidende som melder dette på sine nettsider.

En tredjedel av utøverne i undersøkelsen får sceneskrekk foran dopingkontrollørene.

- Dopingkontrollørene ser direkte på utøverne mens de tisser. Det gjør utøverne flaue, sier Anne-Marie Elbe, lektor ved Institutt for Idrett ved Universitetet i København.

- Enormt stressende

Problemet er så alvorlig, at det rammer utøvernes lyst til å ta seg helt ut i konkurranser, mener hun.

I sin research har Elbe for eksempel møtt utøvere, som ikke lenger har hatt lyst til at bli nummer en, fordi førsteplassen automatisk utløser et krav om en urinprøve.

- Det er enormt stressende for utøverne. Før kontrollen bruker de krefter på å tenke på dem, og i ettertid tar det tid å komme seg, sier hun til den danske avisen.

Elbe viser til et tilfelle hvor en 17 år gammel tysk utøvere drakk mer enn seks liter vann på to timer for å kunne gjennomføre urinprøven. Til tross for voldsomme smerter kunne hun ikke fullføre prøven, og først da hun brøt sammen ble dopingkontrollen avblåst.

- Hun følte nederlag og skam, og ved hver ny konkurranse hun deltok i, fryktet hun at det skulle skje igen, forteller Elbe berlingske.dk.

Nye forslag

Den mest utbredte måten å jukse på disse prøvene er å bruke andres urin. Det er derfor kontrollørene følger avlatingen så tett.

Et forslag for å unngå dette, er å få innført en markør, som knytter urinprøven til den spesifikke utøveren.

Men dette tas dårlig i mot.

- Det er et dårlig signal, å be utøverne om å drikke en bestemt væske før kontrollen. Vi risikerer da at de anklager selve væsken for å være skyld i en positiv urinprøve, sier leder i antidoping Danmark, Finn Mikkelsen.

Siste nytt

 • Barcelona har luke

  Barcelona cruiset inn til 4-0-seier hjemme mot Deportivo La Coruña søndag. Luis Suárez og Paulinho ble begge tomålsscorere for den spanske La Liga-lederen. De leder med seks poeng på Atletico Madrid.

  Luis Suárez
  Foto: Stanley Chou / Getty Images
 • Fossum i ellevill Bundesliga-kamp

  Iver Fossum startet sin første kamp siden 21. oktober, og spilte samtlige minutter for Hannover i 4-4-festen mot Leverkusen i Bundesliga. Julian Korb sikret poengdeling sju minutter før slutt.

  Foto: Peter Steffen / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Uttak landslagstroppen til håndball-EM for menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm, menn
V-cup alpint: Parallellstorslalåm menn