Urinprøver stresser idrettsutøvere

En dansk undersøkelse viser at profesjonelle idrettsutøvere føler et så stort ubehag ved dopingkontroller at det går utover prestasjonene i konkurranser.

Doping

Å gå gjennom denne døren skaper hodebry for mange profesjonelle idrettsutøvere.

Foto: DAVID HECKER / AFP

Profesjonelle idrettsutøvere opplever så store plager i dopingkontrollen, at de mister appetitten på gull, viser ny forskning fra Universitetet i København.

Det er den danske avisen Berlingske Tidende som melder dette på sine nettsider.

En tredjedel av utøverne i undersøkelsen får sceneskrekk foran dopingkontrollørene.

- Dopingkontrollørene ser direkte på utøverne mens de tisser. Det gjør utøverne flaue, sier Anne-Marie Elbe, lektor ved Institutt for Idrett ved Universitetet i København.

- Enormt stressende

Problemet er så alvorlig, at det rammer utøvernes lyst til å ta seg helt ut i konkurranser, mener hun.

I sin research har Elbe for eksempel møtt utøvere, som ikke lenger har hatt lyst til at bli nummer en, fordi førsteplassen automatisk utløser et krav om en urinprøve.

- Det er enormt stressende for utøverne. Før kontrollen bruker de krefter på å tenke på dem, og i ettertid tar det tid å komme seg, sier hun til den danske avisen.

Elbe viser til et tilfelle hvor en 17 år gammel tysk utøvere drakk mer enn seks liter vann på to timer for å kunne gjennomføre urinprøven. Til tross for voldsomme smerter kunne hun ikke fullføre prøven, og først da hun brøt sammen ble dopingkontrollen avblåst.

- Hun følte nederlag og skam, og ved hver ny konkurranse hun deltok i, fryktet hun at det skulle skje igen, forteller Elbe berlingske.dk.

Nye forslag

Den mest utbredte måten å jukse på disse prøvene er å bruke andres urin. Det er derfor kontrollørene følger avlatingen så tett.

Et forslag for å unngå dette, er å få innført en markør, som knytter urinprøven til den spesifikke utøveren.

Men dette tas dårlig i mot.

- Det er et dårlig signal, å be utøverne om å drikke en bestemt væske før kontrollen. Vi risikerer da at de anklager selve væsken for å være skyld i en positiv urinprøve, sier leder i antidoping Danmark, Finn Mikkelsen.

Siste nytt

 • Vant gull i karate under ungdoms-OL

  Annika Sælid (17) fra Sentrum Kampsportklubb i Sarpsborg vant torsdag gull i kvinnenes +59-kilosklasse under ungdoms-OL i Buenos Aires.

  Hun vant alle sine tre innledende gruppekamper.

  Annika Sælid
  Foto: Pøbel Film
 • Jacob Noer scora to i sterk siger

  Lillehammer Ishockey tok ein sterk siger over Manglerud Star torsdag. Fjorårets «Get Rookie of the Year» Jacob Lundell Noer scora to av Lillehammers mål.

  NM Ishockey 4. Semifinale: Lillehammer - Sparta (5-1)
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Kloster Aasen skal vurdere søkere

  Det norske IOC-medlemmet Kristin Kloster Aasen har fått plass i evalueringskomiteen som skal vurdere kandidatene til vinter-OL i 2026. Calgary i Canada, italienske Milano/Cortina d'Ampezzo og Stockholm i Sverige er søkerbyene.

  Visepresident i Norges Idrettsforbund Kristin Kloster Aasen under et åpent møte i idrettsstyret på Olympiatoppen torsdag ettermiddag.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal