NRK Meny
Normal

Unggutta slår Kristoff på trening: – Ikke like rask lenger

Alexander Kristoff leverer fremdeles toppresultater i verdens største sykkelritt. På trening blir 31-åringen derimot ofte slått av ukjente talenter.

Tour de France 2018

PREGES AV 31 ÅR GAMLE BEIN: Alexander Kristoff.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Jeg slår han innimellom, sier Erlend Blikra.

Han er en 21 år gammel lovende syklist, som i likhet med Alexander Kristoff holder til i Stavanger. De to har derfor hatt flere treningsøkter sammen.

Erlend Blikra

HERJER PÅ TRENING: Erlend Blikra.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Alexander Kristoff er fremdeles en av de raskeste syklistene i verden. På årets to første etapper av Tour de France står han med en fjerdeplass og en femteplass. Til tross for det får han kjørt seg på treningsøktene mot Blikra.

– Vi trener en del spurter sammen, og da hender det at jeg slår ham. Det er kult det. Han er aldri fornøyd med å bli slått, men han begynner å bli vant til det, sier Blikra.

– Slår meg ikke i skikkelige ritt

Kristoff innrømmer at han ofte må se ryggen til yngre, ukjente ryttere.

– På de lette spurtene blir jeg slått rett som det er.

Han sier at alderen har satt sitt preg på toppfarten. Men utholdenheten er det fremdeles liten grunn til å klage på.

– Jeg er ikke dårligere på bakkeintervaller, som går over lengre tid, men jeg er blitt dårligere på maksspurtene som går over 10–15 sekund. Unggutta slår meg kanskje i korte, enkle spurter, men de har til gode å slå meg i skikkelige ritt.

Blikra bekrefter at det er betydelig vanskeligere å slå mannen, med to etappeseire i Tour de France, når de allerede har mange mil i beina.

– Han er helt suveren mot slutten av økter. Der er han sterk, forteller 21-åringen.

– Erfaring teller mer og mer

Alexander Kristoffs stefar og trener, Stein Ørn, bekrefter at de ser at toppfarten til syklisten har gått noe ned. Han tror ikke det trenger å ha veldig stor betydning.

– Det vi har sett er at de spurtene han har vunnet har gått med lavere watt enn før. Spurtene har blitt mer komplekse, det går mye fortere i forkant. Vi har sett en endring i måten det spurtes på, som er i favør Alexanders alder. Erfaring betyr mer, sier Ørn.

Stein Ørn

ERFARING KOMPENSERER FOR FART: Sier Kristoffs trener, Stein Ørn.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skulle mangelen av fart etter hvert skulle bli for stor, ser Kristoff for seg at han må akseptere en ny rolle dersom han skal fortsette som toppsyklist.

– Da må jeg slippe yngre ryttere til. Det gjorde Petacchi mot slutten av karrieren. Han gikk over i en opptrekkerrolle, og gjorde det godt for blant andre Cavendish. Vi får se hva fremtiden bringer, men foreløpig spurter jeg selv.

I dag kjøres det lagtempo under Tour de France. Den etappen kan du høre live på NRK Sport fra klokken 14.03.

Siste nytt

 • Ruud tapte i kvartfinalen

  Casper Ruud ga meritterte Richard Gasquet god motstand, men den franske veteranen ble for sterk og vant i strake sett i kvartfinalen i ATP-turneringen i Båstad. Til slutt endte det med settsifrene 7–6 (7-4), 6–2.

  Tennis, Australian Open.
  Foto: Lars Eide / NTB scanpix
 • AC Milan vant anken i CAS

  Den italienske storklubben ble utestengt fra Europaligaen av UEFA, for å ha brutt reglene for økonomisk fair play (FFP). AC Milan anket til CAS, som nå ber UEFA finne en annen straff. De anser det som for strengt å nekte «Rossoneri» spill i Europa.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Antonio Calanni / AP
 • Times: Conte saksøker Chelsea

  Antonio Conte har bestemt seg for å gå rettens vei etter at han fikk sparken som Chelsea-manager, melder den britiske avisen The Times.

  Conte krever å få kompensasjon for skaden han mener klubben har påført hans karriere. 48-åringen mener den sene sparkingen har fratatt ham sjansen til å bli ansatt i andre storklubber.

  Antonio Conte
  Foto: David Klein / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 13. etappe
X Games Minneapolis
Sport i dag
Friidrett: Diamond League fra Monaco
Friidrett: Diamond League, Monaco
Friidrett: Diamond League fra Monaco
X Games: Skateboard, street
X Games Minneapolis -- Menn BMX Street Finale | Dave Mirra's BMX Park beste triks
X Games Minneapolis -- Menn Motorcross Quaterpipe High Air Finale | Menn BMX Big Air Finale | Menn Motorcross Freestyle Finale