Hopp til innhold

Ungarske supportere etterforskes for nazi-rop under EM-kamp

Fransk politi har åpnet etterforskning etter kampen mellom Island og Ungarn. Etter kampen ble det lagt fram flere bilder der ungarske supportere kom med nazistiske tilrop og gester.

SOCCER-EURO-ICE-HUN/

SKREK: Her ser man ungarske supportere som gjorde nazistiske gester under lørdagens kamp.

Foto: Yves Herman / Reuters

Det er bilder fra Stade Velodrome i Marseille og kampen mellom Ungarn og Island som har fått det franske politiet har åpnet etterforskning, skriver DailyMail søndag.

Blant de ungarske supporterne kan man se bilder av en gruppe supportere med sorte t-skjorter, hatter og briller som kom med tilrop og gjorde klare nazistiske gester.

– Hendelsene er under etterforskning og kan føre til rettsforfølgelse i henhold til antirasistiske lover og regelverk med sikte på å bekjempe antisemittisme, sier en politikilde til DailyMail.

Tilkalte opprørspoliti

Stade Velodrome ligger ikke langt unna et jødisk distrikt i Marseille hvor beboerne jevnlig klager om overgrep fra høyreekstreme.

Det er strenge straffer for slike handlinger i Frankrike. Der man kan bli fengslet eller bøtelagt.

Flere ungarske supportere klatret også over sikkerhetsgjerdene etter kampen da laget deres sikret ett poeng mot Island. Rett etter skal de ha endt i håndgemeng med sikkerhetsvakter på stadion.

Soccer Euro 2016 Iceland Hungary

MÅTTE TRÅ TIL: Opprørspoliti ble tilkalt for å roe ned den ungarske fansen.

Foto: Ap

Ungarn er kjent for å ha flere høyreekstreme støttespillere som har festet seg ved landslagene. «Jobbik» er en av disse bevegelsene som sier de jobber for et bedre Ungarn.

Fransk opprørspoliti ble etterhvert tilkalt og grep inn i gemyttene på tribunen. Sivilkledd politi skal også ha bruk pepperspray for å gjenopprette ro og orden.

Et «bråkete» mesterskap

Bråket i kampen mellom Ungarn og Island er kun det siste i en lang rekke med supporterbråk under mesterskapet i Frankrike.

UEFA åpnet i dag sak mot tre ytterligere fotballforbund. Det ene er mot Ungarns tribunebråk. Belgiske supportere skal også ha antent bluss inne på EM-stadion. I tillegg kan Portugal bli straffet for at en supporter tok seg inn på banen mot Østerrike.

SOCCER-EURO-FANS/SECURITY

GATESLAGSMÅL: Rundt kampen mellom Russland og England var det flere slagsmål i gatene.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

UEFA åpnet også sak mot Kroatia og Tyrkia etter fredagens kamp. Forrige uke gikk de også ut og sa at det russiske laget vil bli sendt hjem fra EM dersom supporterne står bak ytterligere bråk i tiden som kommer. Russlands fotballforbund er også ilagt en bot på 150.000 euro, tilsvarende 1,4 millioner kroner etter bråket rundt kampen mellom England og Russland.

– Vi vil respektere UEFAs avgjørelse. Hva annet kan vi gjøre? Sa Russlands idrettsminister Vitalij Mutko til det russiske nyhetsbyrået TASS etter at avgjørelsen var kjent.

Siste nytt

 • Dumper billettprisene i håndball-VM

  Etter glisne tribuner i VM-åpningen i Stavanger, tas det grep før kvinnelandslaget skal spille hovedrunden i Trondheim.

  Det bekrefter leder for medier og kommunikasjon Lars Hojem Kvam til Adresseavisen.

  – Vi setter ned alle priser til 200 kroner uansett plass i arenaen, ved kjøp av minimum tre billetter. Dette blir et pakketilbud for familie, vennegjenger eller lag, sier Kvam.

  De billigste billettene i Trondheim kostet i utgangspunket 590 kroner. Norge spiller innledende runde i Stavanger, der prisene ligger mellom 400 og 890 kr.

  Kvam forteller at senkingen av prisene skjer etter at det har kommet flere tilbakemeldinger på at prisene er for høye, og at de har forståelse for at det er ekstra krevende i adventstiden i et år preget av dyrtid.

  Dumpingene av billettprisene vil gjelde for Norges første kamp i hovedrunden. Den spilles onsdag neste uke, og om Norge vinner sin gruppe vil de møter nummer tre i gruppen med Frankrike, Angola, Slovenia og Island.

  For Norge sin del kan det maksimalt bli spilt tre hovedrundekamper i Trondheim Spektrum, samt en kvartfinale.

  Før den tid må Norge ta seg videre fra innledende runde i Stavanger. Første kamp endte 43-11 mot Grønland. Nå venter Østerrike fredag og Sør-Korea søndag.

  Håndball-VM kvinner Norge 2023: Norge - Grønland (43-11)
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • To nordmenn først ut i langrennsdelen under verdenscupåpningen i kombinert

  Fjorårets suverene ener, Gyda Westvold Hansen, var nervøs før verdenscupåpningen i Lillehammer.

  – Det er nervene som er verst akkurat nå, fortalte hun til NRK.

  21-åringen var suveren i sesongen som var, og kombinertstjernen leder etter dagens hopprenn. Dette gir et bra utgangspunkt før langrennen starter 14.00 i dag.

  – Gyda Westvold Hansen levert som vanlig. Et langt hopp, men hun ga fra seg noen sekunder i landingen, sa NRK-kommentator Christian Nilssen.

  Westvold Hansen går ut 18 sekunder før lagvenninne Mari Leinan Lund.

  Mari Leinan Lund leverte et bra hopp, og ledet lenge.

  – Et veldig bra skihopp. Hun trykker godt og kommer fint over skiene. En god start, sa NRKs ekspertkommentator Kristian Hammer.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Syk Ingstad mister fredagens VM-kamp

  Vilde Ingstad er ute med sykdom, og får ikke med seg Norges kamp i håndball-VM mot Østerrike fredag kveld.

  Det bekrefter landslagssjef Thorir Hergerisson til pressen i Stavanger.

  – Ingstad var ikke helt i form på morgenen i dag. Vi tar ingen sjanser og har høy beredskap rundt eventuell sykdom, sier Hergeirsson.

  Samtidig fortalte Hergeirsson at Nora Mørk er tilbake i Norges tropp, etter at hun så 43-11-seieren i åpningskampen mot Grønland fra tribunen.

  Norges kamp mot Østerrike har kampstart 20:30 i Stavanger. Den sendes på TV3 og på radiokanalaen NRK Sport.

  Vilde Ingstad
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal