Ulykkesfuglen Krogh tok andreplass: – Fatter ikke at jeg klarte det

VAL DI FIEMME (NRK): Han har vært forfulgt av uhell og var så spent før avslutningen at han knapt sov eller spiste. Likevel greide Finn Hågen Krogh å bli nest best i Tour de Ski.

Finn Hågen Krogh

OPPTUR: Finn Hågen Krogh endte på 2.-plass i årets Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Krogh gikk i mål med to utstrakte armer og et ansiktsuttrykk som fortalte det samme som han senere gjentok til NRK:

– Jeg bare skulle ha den andreplassen.

Det er en bragd i litt større forstand enn vanlig at 25 år gamle Krogh greide å gå i mål som andremann i Tour de Ski. Det er nemlig ikke mange som har hatt en mer kontrastfylt konkurranse.

Lenge kunne man lure på om han skulle forfølges av uhell i touren.

Slet med å sove

I to etapper falt han og mistet dyrebar tid. I en etappe mistet han begge (!) skiene og gråt sine modige tårer.

Men etter hver nedtur fulgte en opptur: han hadde den beste tiden på jaktstarten og han vant vant 15-kilometeren i Toblach.

– Jeg har tatt en dag av gangen. Rett etter den ene nedturen kom min beste distanse. Og den seieren ga utrolig mye motivasjon, sier han.

Krogh har hele tiden sagt at han egentlig er i kjempeform, bare uhellene har stått i veien. Det skulle han virkelig bevise på tourens siste dag.

Før start var han nummer fire, tre minutter og ett sekund bak Martin Johnsrud Sundby. Sundby var det ingenting å gjøre med, men de to foran Krogh ble forbigått én etter én.

Til slutt var det han som gikk i mål som nummer to. Akkurat slik han hadde sett det for seg – hele natten i forkant.

– Å ta andreplassen er det eneste som har stått i hodet på meg. Jeg har tenkt på det i hele natt, og slet med å få sove. Jeg var spent og hadde heller ikke særlig matlyst i dag tidlig, forteller han.

– Artig å gå bakken

Likevel kjente finnmarkingen umiddelbart etter start at han hadde en skikkelig god dag.

– Det var faktisk ganske artig å gå bakken, sier han og ler.

Før Tour de Ski håpet Krogh at han skulle greie å være blant de ti beste. Andreplassen føles derfor desto mer uvirkelig:

– Jeg kan nesten ikke fatte at jeg greide det, sier han, og utdyper:

– Når man går og tenker på noe hele tiden så føles det egentlig mest som en fantasi. Derfor er det utrolig deilig at jeg greide å gjennomføre det, sier han.

Det er usikkert akkurat hvor mye tid Krogh tapte på uhellene sine.

– Men jeg tror andreplass er det beste jeg hadde greid uansett, så jeg er utrolig fornøyd med at jeg klarte det, sier han.

Finn Hågen Krogh tar igjen Sergej Ustiugov.

Siste nytt

 • Østerrikske hoppere koronasmittet

  Den østerrikske landslagstreneren i hopp, Andreas Widhölzl, og to utøvere skal være smittet av koronaviruset. Det melder forbundet på sine sider.

  De to hopperne er Gregor Schlierenzauer og Philipp Aschenwald. Begge to var med i verdenscupåpningen i polske Wisla.

  Forbundet skriver at alle tre har gått i karantene og at de har besluttet at alle som var til stede under åpningshelgen i Wisla, ikke reiser til verdenscuprennene i finske Ruka.

  Ski Jumping World Cup
  Foto: Kacper Pempel / Reuters
 • Drammen til Østerrike i europacupen

  Drammen skal ut mot det østerrikske laget Ferlach i 3. runde i europacupen i håndball for menn. De begynner med bortekamp.

  Drammen var seedet i onsdagens trekning og ble trukket ut mot Ferlach. Den første kampen spilles borte 12. eller 13. desember.

  Kristian Kjelling
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • LSK Kvinner får karanteneunntak

  Helsedepartementet bekrefter til NRK at LSK Kvinner slipper innreisekarantene etter mesterligakamp i Hviterussland. Mesterligakampen mot Minsk skal spilles 9. eller 10. desember, og kun noen få dager senere skal LSK-laget møter Vålerenga i cupfinalen på Ullevaal 13. desember.

  – Dermed skal LSK kvinner kunne spille kamp få dager etter ankomst til Norge dersom de tester negativt, og dersom den internasjonale kampen er underlagt UEFAs smittevernprotokoll «Return to play protocol», skriver Helsedirektoratet i en e-post.

  Thea Kyvåg
  Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal