Ulykkesfuglen Krogh tok andreplass: – Fatter ikke at jeg klarte det

VAL DI FIEMME (NRK): Han har vært forfulgt av uhell og var så spent før avslutningen at han knapt sov eller spiste. Likevel greide Finn Hågen Krogh å bli nest best i Tour de Ski.

Finn Hågen Krogh

OPPTUR: Finn Hågen Krogh endte på 2.-plass i årets Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Krogh gikk i mål med to utstrakte armer og et ansiktsuttrykk som fortalte det samme som han senere gjentok til NRK:

– Jeg bare skulle ha den andreplassen.

Det er en bragd i litt større forstand enn vanlig at 25 år gamle Krogh greide å gå i mål som andremann i Tour de Ski. Det er nemlig ikke mange som har hatt en mer kontrastfylt konkurranse.

Lenge kunne man lure på om han skulle forfølges av uhell i touren.

Slet med å sove

I to etapper falt han og mistet dyrebar tid. I en etappe mistet han begge (!) skiene og gråt sine modige tårer.

Men etter hver nedtur fulgte en opptur: han hadde den beste tiden på jaktstarten og han vant vant 15-kilometeren i Toblach.

– Jeg har tatt en dag av gangen. Rett etter den ene nedturen kom min beste distanse. Og den seieren ga utrolig mye motivasjon, sier han.

Krogh har hele tiden sagt at han egentlig er i kjempeform, bare uhellene har stått i veien. Det skulle han virkelig bevise på tourens siste dag.

Før start var han nummer fire, tre minutter og ett sekund bak Martin Johnsrud Sundby. Sundby var det ingenting å gjøre med, men de to foran Krogh ble forbigått én etter én.

Til slutt var det han som gikk i mål som nummer to. Akkurat slik han hadde sett det for seg – hele natten i forkant.

– Å ta andreplassen er det eneste som har stått i hodet på meg. Jeg har tenkt på det i hele natt, og slet med å få sove. Jeg var spent og hadde heller ikke særlig matlyst i dag tidlig, forteller han.

– Artig å gå bakken

Likevel kjente finnmarkingen umiddelbart etter start at han hadde en skikkelig god dag.

– Det var faktisk ganske artig å gå bakken, sier han og ler.

Før Tour de Ski håpet Krogh at han skulle greie å være blant de ti beste. Andreplassen føles derfor desto mer uvirkelig:

– Jeg kan nesten ikke fatte at jeg greide det, sier han, og utdyper:

– Når man går og tenker på noe hele tiden så føles det egentlig mest som en fantasi. Derfor er det utrolig deilig at jeg greide å gjennomføre det, sier han.

Det er usikkert akkurat hvor mye tid Krogh tapte på uhellene sine.

– Men jeg tror andreplass er det beste jeg hadde greid uansett, så jeg er utrolig fornøyd med at jeg klarte det, sier han.

Finn Hågen Krogh tar igjen Sergej Ustiugov.

Siste nytt

 • Kofstad bekreftet til turnering i Abu Dhabi

  Espen Koftstad står på deltagerlisten til euopatourturneringen i Abu Dhabi sammen med Viktor Hovland. Det har lenge blitt spekulert i om Kofstad kunne få en plass i turneringen etter at flere påmeldte spillere har blitt koronasmittet.

  Espen Kofstad
  Foto: Erik Johansen / NTB
 • Pedersen kjører inn til andreplass: – Et fint utgangspunkt

  Jesper Saltvik Pedersen legger seg inn på andreplass - og er i høyeste grad med i medaljekampen før 2. omgang av storslalåm, sittende klasse. Han er 18 hundredeler bak nederlandske Jeroen Kampschreur i VM-rennet.

  – Det er et fint utgangspunkt før 2. omgang, sier Pedersen til NRK.

  – Jeg kunne vært litt mer rå i løpet mitt. Jeg kan ta litt tid hele veien. Nå skal jeg nullstille og gønne på, forteller han.

  Igor Sikorski fra Polen er på tredjeplass, 2.96 bak nederlenderen.

  Marcus Grasto Nilsen ligger på 32.-plass før 2. omgang i stående klasse.

  2. omgang begynner kl 13.30.

 • Kina advarer utenlandske OL-utøvere

  Et medlem av Kinas OL-organisasjonskomité advarer utenlandske idrettsutøvere og sier at de kan bli straffet for politiske ytringer som bryter kinesisk lov under vinterlekene i Beijing.

  – Alle ytringer som er i tråd med den olympiske ånden vil sikkert bli beskyttet, sa Yang Shu, visedirektør for internasjonale relasjoner i Beijings organisasjonskomité, på en pressekonferanse tirsdag.

  Han la likevel til:

  – Enhver oppførsel eller tale som er imot den olympiske ånd, spesielt kinesiske lover og regler, er imidlertid også underlagt en viss straff, sa han.

  IOC kunngjorde også før fjorårets sommerleker i Tokyo at idrettsutøvere som arrangerte protester der ville få en form for straff.

  Regel 50 i IOC-charteret forbyr demonstrasjoner av politisk og religiøs art ved olympiske arenaer.

  Yang sa tirsdag at dette kan bli gjenstand for straff, og siterte kinesisk lov, som er langt mer restriktiv på dette området enn mange andre land, skriver Washington Post.

  China Olympic Village
  Foto: Mark Schiefelbein / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal