Ulykkesfuglen Krogh tok andreplass: – Fatter ikke at jeg klarte det

VAL DI FIEMME (NRK): Han har vært forfulgt av uhell og var så spent før avslutningen at han knapt sov eller spiste. Likevel greide Finn Hågen Krogh å bli nest best i Tour de Ski.

Finn Hågen Krogh

OPPTUR: Finn Hågen Krogh endte på 2.-plass i årets Tour de Ski.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Krogh gikk i mål med to utstrakte armer og et ansiktsuttrykk som fortalte det samme som han senere gjentok til NRK:

– Jeg bare skulle ha den andreplassen.

Det er en bragd i litt større forstand enn vanlig at 25 år gamle Krogh greide å gå i mål som andremann i Tour de Ski. Det er nemlig ikke mange som har hatt en mer kontrastfylt konkurranse.

Lenge kunne man lure på om han skulle forfølges av uhell i touren.

Slet med å sove

I to etapper falt han og mistet dyrebar tid. I en etappe mistet han begge (!) skiene og gråt sine modige tårer.

Men etter hver nedtur fulgte en opptur: han hadde den beste tiden på jaktstarten og han vant vant 15-kilometeren i Toblach.

– Jeg har tatt en dag av gangen. Rett etter den ene nedturen kom min beste distanse. Og den seieren ga utrolig mye motivasjon, sier han.

Krogh har hele tiden sagt at han egentlig er i kjempeform, bare uhellene har stått i veien. Det skulle han virkelig bevise på tourens siste dag.

Før start var han nummer fire, tre minutter og ett sekund bak Martin Johnsrud Sundby. Sundby var det ingenting å gjøre med, men de to foran Krogh ble forbigått én etter én.

Til slutt var det han som gikk i mål som nummer to. Akkurat slik han hadde sett det for seg – hele natten i forkant.

– Å ta andreplassen er det eneste som har stått i hodet på meg. Jeg har tenkt på det i hele natt, og slet med å få sove. Jeg var spent og hadde heller ikke særlig matlyst i dag tidlig, forteller han.

– Artig å gå bakken

Likevel kjente finnmarkingen umiddelbart etter start at han hadde en skikkelig god dag.

– Det var faktisk ganske artig å gå bakken, sier han og ler.

Før Tour de Ski håpet Krogh at han skulle greie å være blant de ti beste. Andreplassen føles derfor desto mer uvirkelig:

– Jeg kan nesten ikke fatte at jeg greide det, sier han, og utdyper:

– Når man går og tenker på noe hele tiden så føles det egentlig mest som en fantasi. Derfor er det utrolig deilig at jeg greide å gjennomføre det, sier han.

Det er usikkert akkurat hvor mye tid Krogh tapte på uhellene sine.

– Men jeg tror andreplass er det beste jeg hadde greid uansett, så jeg er utrolig fornøyd med at jeg klarte det, sier han.

Finn Hågen Krogh tar igjen Sergej Ustiugov.

Siste nytt

 • Calgary-nei til OL

  Folkerøystinga i Calgary om OL i 2026 gav klart nei-fleirtal. Dei første tala viser 56,4 prosent imot og berre 43,6 prosent for at Calgary skal søke, ifølgje The Globe and Mail.

  Byen kjem derfor truleg til å trekke seg som kandidat. Stockholm og Milano/Cortina er dermed dei einaste søkjarane som står att.

  Calgary
  Foto: Jonathan Utz / AFP
 • Halden kriget seg til cupfinale

  Halden snøt ØIF Arendal for cupfinalebillett i håndball da de tirsdag kveld gikk opp i ledelsen og vant 27-26 i kampens siste sekund. Det andre cupfinalelaget blir vinneren av onsdagens semifinale mellom Elverum og Bækkelaget.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Torsteins sjakkskole
Sport i dag