NRK Meny
Normal

Ulvang: – Jeg er inhabil

Langrennssjef i FIS, Vegard Ulvang, er blitt selve symbolet på kampen for å redde klassiskstilen, men nå får han ikke være med å bestemme om reglene ble brutt i NM.

Vegard Ulvang

INHABIL: Vegard Ulvang har selv meldt seg inhabil i behandlingen av ankene til fire klubber som har anket tidsstraffen de fikk for angivelig ulovlig skøyting på NM-stafetten. Ulvang har et verv i Kjelsås som er en av klubbene som har anket.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Årsaken er enkel: Ulvang sin egen klubb, Kjelsås, er en av dem som har anket straffen for ulovlig skøyting på NM-stafetten.

– Jeg er selvfølgelig inhabil, skriver Ulvang i en tekstmelding til NRK.

Ulvang sitter i ankeutvalget i skiforbundet og ville vanligvis vært med på å behandle ankene som har kommet inn etter stafetten.

– Dette kom han inn på selv før jeg tok det opp, sier lederen for utvalget, Per Magne Kristiansen, om Ulvangs inhabilitet.

Det har vært et sterkt engasjement etter at NM-juryen ga 16 klubber tidsstraff etter søndagens NM-stafett. De fikk alle tre minutter tidsstraff for ulovlig skøyting på førsteetappen som gikk i klassisk stil.

Stor kunnskap om reglene

Ulvang er opprinnelig fra Kirkenes, men har i flere år bodd i Oslo. Ifølge nettsidene til Kjelsås har han en stilling som såkalt ressursperson i klubben hans datter konkurrer for. Den tidligere OL-mesteren var tilstede under NM-stafetten i Tromsø søndag.

Ulvang er også langrennssjef i Det internasjonale skiforbundet (FIS) og er sterkt engasjert i kampen for å beholde klassiskstilen.

Han er en av de med mest kunnskap om hvordan man skal håndheve forbudet mot smugskøyting.

Det er trolig i denne bakken flere løpere på første etappen, ifølge juryen i NM, tok for mange skøytetak.

JURYENS VIDEO: Det er denne videoen juryen har brukt for å straffe 15 lag for smugskøyting på herrestafetten i NM. Ett lag på kvinnestafetten fikk straff.

Fire klubber har anket

– At han forsvinner fra ankeutvalget må vi bare ta til etterretning, men du skal ikke ignorere oss andre heller, vi er rimelig godt oppdatert, sier leder Kristiansen.

I tillegg til Kjelsås har klubbene Rindal, Varden og Heming anket avgjørelsen. Ulvang kommer heller ikke til å behandle deres anker, ifølge Kristiansen.

– Når det gjelder jusen i det kunne han nok vært med på behandlingen av de andre ankene, men når det gjelder sakens karakter og omfang var det ganske enkelt at Vegard ikke skulle være med på avgjørelsene.

– Jeg vil samtidig understreke at min tillit til Ulvang er grenseløs og at jeg ikke har noen grunn til å tro at han ikke hadde gjort det riktige uansett, sier Kristiansen.

Kan slippe tidsstraff

Ifølge Kristiansen har ikke ankeutvalget satt noen tidsfrist for når ankene skal være ferdig behandlet. Dersom noen av ankene blir tatt til følge, sier han til NRK at disse klubbene vil slippe tidsstraffen på tre minutter.

Det vil i så fall bety mange plasser på resultatlistene, noe som igjen gir en bedre startposisjon på NM-stafetten neste år.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal